• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Tomković

10.01.2022

18:11

OTKRIVAMO Naslednica Danila Bate Stojkovića poklonila njegove lične stvari EVO GDE SE SADA NALAZE

Informer

Podkast

OTKRIVAMO Naslednica Danila Bate Stojkovića poklonila njegove lične stvari EVO GDE SE SADA NALAZE

Podeli vest

Sećanje na glumačke legende poput Danila Bate Stojkovića živi uprkos vremenu i godinama koje prolaze!

Ekipa Informera bila je u Vrnjačkoj banji, omiljenom odmaralištu velikog glumca, pa smo obišli i amfiteatar koji nosi ime po Danilu Bati Stojkoviću. Iznenadili smo se kada smo videli da u sklopu ove letnje pozornice sada možete videti lične Batine stvari. 

Foto: Informer

Pano sa fotografijama Danila Bate Stojkovića

Naime, glumac Nikola Džamić koji se trudi da iz godine u godinu očuva sećanje na velikana, napravio je radnu sobu Danila Bate Stojkovića. Pre tačno godinu dana preminula je Batina supruga, Olga Stojković a posle njene smrti svu njihovu imovinu nasledila je izvesna Radmila Pavlović.
Misteriozna žena živi u inostranstvu, ali je ipak odlučila kulturno blago koje joj je pripalo da pokloni Batinim poštovaocima.

Foto: Informer

Muštikla i Lule Bate Stojkovića

- Ovu radnu sobu smo napravili zahvaljujući naslednici Batinih i Olginih nekretnina, Radmili Pavlović. Ona nam je ustupila jedan deo radne sobe Bate Stojkovića. Sada se u sklopu amfiteatra nalazi deo Batine biblioteke, radno odelo, nekoliko ličnih stvari, mnogo priznanja i diploma. Neke od stvari smo izložili, mnoge još nismo. Imali smo tu čast da Batu preselimo iz Beograda u Vrnjačku banjuPredsednika opštine Boban Đurović je apsolutno podržao ideju i njegovim zalaganjem dobili smo prostoriju na Amfiteatru Danilo Bata Stojković. - kaže za Informer Nikola Džamić.

On kaže da je ovo bila i želja Olge Stojković koja je svake godine dolazila na "Dane Bate Stojkovića", festival koji se svake godine održava na njegov rođendan:

Olga je svake godine dolazila u Vrnjačku Banju na Dane Bate Stojkovića.  Imam utisak da je bila sasvim sigurna da će se njegove stvari ovde nalaziti među pravim prijateljima i da će neko zaista voditi računa o njima.  

Foto: Informer

Radno odelo Bate Stojkovića

Džamić kaže da je za njega bilo veoma emotivno kada je pakovao Batine stvari kako bi ih doneo u banju.

- Kada sam pakovao Batine stvari iz njegovog stana iz Beograda, naišao sam na knjigu koju sam mu poklonio 2001. "Karirani stolnjak". U ovoj njegovoj radnoj sobi može se videti i pepeljara koju je Bata dobio davnih devedesetih godina za rođendan, tu su i njegove muštikle, lule...Naravno, ovde se nalaze i brojne Batine fotografije iz različitih pozorišnih i filmskih komada. Dosta diploma, zahvalnica, nagrada...

Dve decenije od smrti Danila Bate Stojkovića navršava se 16. marta, a Džamić kaže da će ovaj dan posebno biti obeležen u Vrnjačkoj banji. 

- Okupiće se njegove brojne kolege, prijatelji, poštovaoci. Batina naslednica nam je obećala da će nam tom prilikom pokloniti još neke njegove stvari. Imamo nameru da ovde napravimo i školu glume i već smo u razgovorila sa glumicom Nadom Blam koja bi vodila sve to.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59