• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

27.02.2022

15:07

RUSI ĆE IĆI DO KRAJA - OVO JE ADUT ZA KOJI SU SE ODLUČILI! Trajaće jako dugo, a evo šta će se desiti sa zapadnim političkim blokom!

TVIN

Podkast

RUSI ĆE IĆI DO KRAJA - OVO JE ADUT ZA KOJI SU SE ODLUČILI! Trajaće jako dugo, a evo šta će se desiti sa zapadnim političkim blokom!

Podeli vest

Rusija je pokrenula vojnu akciju u Donbasu i još nekim gradovima Ukrajine, a kako će se na kraju završiti ovaj konflikt i da li može doći do velikog rata objasniće nam diplomata Zoran Milivojević i Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u emisiji “Replika"

Milivojević smatra da je jedino pravo rešenje iz izlaska ove krize da lideri Moskve, Vašingtona i lideri iz Evrope sednu za sto i razgovaraju. 

- Prvi put da Rusija reaguje u Evropi, u svom neposrednom okruženju, sa vojnom silom. A ta vojna sila je najznačajniji adut Rusije. Prema tome, kad su se odlučili za taj adut, iskoristiće ga da idu do kraja i da zaokruže neke svoje ciljeve. Mislim da je cilj da se potpuno neutralizuje Ukrajina i da se isključi mogućnost NATO na ovaj prostor - objašnjava Milivojević, dodajući da velikog rata neće biti.

Sa druge strane, bezbednosni analitičar Darko Obradović ocenjuje da je Putin pripremio javnost za pravičnost napada na Ukrajinu.

- Smatram da će konflikt između Rusije i Ukrajine potrajati jako dugo. Takođe ovo će uticati da se zapadni politički blok okupi oko jedne ideje da prevaziđe svoje trzavice - podvlači Obradović.

Posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dve  republike na istoku Ukrajine, pozicija Srbije nije laka i  već su počeli ozbiljni spoljnopolitički pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji. 

Milivojević ocenjuje da su pritisci bili prisutni i pre ovoga, ali da su sada direktniji.

- Tražiće se od Srbije da reaguje. Srbija ima manevarski prostor kada je reč o postupanju za razliku od nekih zemlja u okruženju koje su članice NATO. Vojno smo neutralni i odavno smo principijalni. Srbija podržava poziciju Ukrajine i u tom smislu je mirna.

Obradović pak smatra da Srbija mora da vaga.

- Naftna industrija Srbije je u rukama Rusije, kao i brojni vojno tehnički sporazumi koji su u procesu realizacije - zaključuje Obradović.

Sve epizode emisije "Replika" koje ste propustili pogledajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
macura

pre 2 godine

Ova dvojca pricaju kojesta, Purin je napravio gresku i ujedinio razjedinjeni nato protiv sebe, zato sada mora da poteze nuklearke, a konflikt nme adugo da traje , rusi nema da mogu da izdrze, pa ce se povuci ili napraviti neki satus quo u vezi donjecka i luganska....akcija im ne ide kako su zamislili i reakcija sveta nije onaka kao sto su pretpostavljali

argeta

pre 2 godine

RAT U UKRAJINI Vučićev tabloid naslađuje se patnjom Ukrajinaca: 'Hiljade stradalih, Putin gazi sve pred sobom!' Tabloid Informer izuzetno je blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću Telegram TELEGRAM PRIJE 3 SATA 237 PREPORUKA Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter. Beogradski dnevni list Informer, izuzetno blizak srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci, danima se naslađuje patnjama Ukrajinaca u Putinovoj ofenzivi. Informer, koji tvrdi da je najčitaniji srpski list, tako na naslovnicama donosi da je u Ukrajini najmanje 800 poginulih i tisuće zarobljenih, uz euforične naslove i podnaslove: “Putin gazi sve pred sobom. Ukrajina moli za milost! Ruska vojska nezaustavljivo napreduje”. Dan ranije, tabloid Informer širio je fake news kako je Putin već pred zauzimanjem Kijeva: “Putinov munjeviti udar, u jedan dan došao do Kijeva”, uz očitu laž da je uništena kompletna ukrajinska protuzračna obrana. Sve što trebate znati da biste zarađivali 37,500 HRK mjesečno Sve što trebate znati da biste zarađivali 37,500 HRK mjesečno Lak način da kriptovalute pretvoriš u keš: Bitno je posjedovati Mastercard Lak način da kriptovalute pretvoriš u keš: Bitno je posjedovati Mastercard Linker Često širenje proruske propagande Informer je prethodno pisao da je “Putin matirao Ukrajinu”, i prije nego ju je napao. List je inače poznat po izraženo proruskim stavovima, uz česte napade na zapadne zemlje. Šire ksenofobiju i netrpeljivost prema manjinama, pa su česti naslovi o navodnim “šiptarskim urotama” protiv predsjednika Vučića. Čuven je nedavni Informer naslov, u kojem su napisali kako “Biden preko Srbije želi udariti po Rusiji,” iako je ostalo nejasno kako bi i zašto američki predsjednik to izveo. Informer se, sasvim očekivano, sada uključio u ratnu propagandu, podržavajući Putinove zločine i naslađujući se poginulim Ukrajincima.

Penzionerj

pre 2 godine

Taj djavolski obradović natovski plaćenik a ima ih VIŠE. Najveći izdajnici i neprijatelji Srbije. Preči im je zločinački nato nego Srbija a tek pobijena deca i žene sa raznim zabranjenim orežjem. Baš njih briga, brinu što više para da dobiju. Rusi uništavaju fašizam ispred kuće. Ameri i natovci nisu dorasli Velikoj Rusiji i Velikom Putin.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija