• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

08.05.2022

12:00

HITNO NA PREGLED! Od ove opake bolesti u Srbiji oboli oko 800 žena godišnje, a polovina njih umre!

printscreen

Podkast

HITNO NA PREGLED! Od ove opake bolesti u Srbiji oboli oko 800 žena godišnje, a polovina njih umre!

Podeli vest

Najčešće se javlja posle 35. godine života i to u razvijenim zemljama

Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se 8. maja. Svake godine oko 300.000 žena oboli, a polovina njih izgubi bitku sa ovom bolešću.

Srbija će ove godine deseti put zaredom podsetiti na važnost redovnih pregleda i na to da je bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

- Simptomi karcinoma ovarijuma nisu specifični, a bolest se najčešće otkrije kada je u poodmaklom stadijumu - objašnjava direktor Ginekološko akušerske klinike Višegradska dr Aleksandar Stefanović. 

- Kada se jave simptomi poput nadutosti i oticanja trbuha, gastrointestinalni problemi, proliv, mučnina, povraćanje, koji se javljaju i kod mnogih drugih bolesti, obično se radi o već odmakloj fazi raka jajnika. U 3., 4. stadijumu se dijagnostikuje čak 75 posto pacijenata kada je lečenje i hiruško i svako ostalo prilično teško - kaže Stefanović. 

Foto: Informer

Iako postoje faktori rizika koji uključuju starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju, od raka jajnika može da oboli bilo koja žena.

- Ukoliko se bolest otkrije u prvom i drugom stadijumu, postoji čak i mogućnost očuvanja fertiliteta kod mlađih žena - ističe Stefanović.

- Ukoliko se bolest otkrije u kasnijoj fazi, onda imamo na raspolaganju hirurgiju, najčešće opsežnu i radikalnu hirurgiju abdomena, a ne samo male karlice jer se bolest proširi na druge organe. Kasnije se koristi hemioterpija u najvećem broju slučajeva - nabraja doktor Stefanović-  

Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika prilika je da podelimo znanje sa ženama i istaknemo važnost redovnog odlaska ginekologu. Bolest jeste podmukla, nespecifična i teško se otkriva na vreme, navodi doktor Stefanović, ali edukacijom i redovnim pregledima može se otkriti u fazi u kojoj je lečenje uspešnije i time spasiti život.  

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija