• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

07.05.2022

11:52

ONA JE DOKAZ DA JE MOGUĆE POSTATI MAJKA POSLE 40. GODINE ČAK I SA DIJAGNOZOM TEŠKE BOLESTI!

printscreen

Podkast

ONA JE DOKAZ DA JE MOGUĆE POSTATI MAJKA POSLE 40. GODINE ČAK I SA DIJAGNOZOM TEŠKE BOLESTI!

Podeli vest

Olivera Ivanović opisala je svoju borbu sa Kronovom bolešću i majčinstvu

Oliveri Ivanović iz Bariča život je u 35. godini počeo da deli loše karte. Sredinom 2016. kreće agonija i borba za goli život sa tada nepoznatim neprijateljem. Visoka temperatura, povraćanje, bolovi u stomaku.

Prve sumnje lakare upućuju na virus koji je u to vreme vladao. Četrdeset dana provela je na Odeljenju za tropske i infektivne bolesti sa kog je otpuštena sa 26 kilograma manje i dijagnozom hemolitičke anemije. Tih 40 dana Olivera ne može da zaboravi nikada. 

- Samo sam osetila neki jak bol i videla mnogo ljudi oko mene koji pričaju, ali nisam bila svesna gde se nalazim. Samo sam rekla mnogo me boli, požirite i opet izgubila svest. 4. avgusta prebacuju me na Odeljenje za tropske i infektivne bolesti i krećemo sa nekim čudnim ispitivanjima - koštane srži, reumatološke, ginekološke, čak sam obavila i pregled stomatologa, ali do neke konkretne dijagnoze nismo došli. U nekom trenutku smo odradili i skener i tada mi je lekar saopštio da sam dobila emboliju pluća i umalo izgubila život - priseća se Olivera. 

Foto: printscreen

Olivera Ivanović

Nekoliko narednih meseci Olivera je bila vezana za krevet, a njeno stanje nastavilo je da se pogoršava.

- 1. septembar 2016. godine više nismo mogli da izdržimo da ležim kući. Mama je rekla kako više ne može da gleda dete kako joj umire u postelji i otišli smo u Urgentni centar - priča mlada žena. 

Na sreću, prima je doktorka Aleksandra Sokić Milutinović i na osnovnu anamneze sumnja o kojoj bolesti je reč što kolonoskopija potvrđuje. Saznaje da boluje od Kronove bolesti - autoimune hronične inflamatorne bolesti creva o kojoj ni medicina ne zna previše, a specifičan lek nije dostupan.

- Počinjem malo više da guglam i da čitam što u tom trenutku nije bilo najpamtnije - svašta se piše, svašta se priča o tome... Pokušavam da ne upadnem u depresiju i da ne razmišljam šta ću i kako ću - kaže Olivera i dodaje da joj nije bilo lako da prihvati dijagnozu, pribojavala se kako će funkcinisati, da li će biti sposobna za rad, a najviše od svega da li će moći da se ostvari kao majka.

U najkraćem roku prima biološku terapiju, do sada najdelotvorniji vid lečenja Kronove bolesti, ali da li će odreagovati na nju i hoće li konačno moći da se vrati u normalne tokove.

Foto: printscreen

Olivera Ivanović

- Tri sata posle primanja terapije moja creva počinju da rade. Vi ne možete da verujete koja je to radost bila za mene kada sam osetila da mi krče creva, imam  gasove, nešto se dešava, ne moram više da trčim u toalet - navodi Ivanovićeva. 

Dva puta Olivera je izlazila iz faze remisije i terapija joj je menjana pre nego što se stanje potpuno stabilizovalo i pre nego što je dobila vest koju je najviše želela da čuje - da može da proba da postane majka. 

- Prva osoba koju sam pozvala, kada sam saznala da sam trudna, bila je doktorka Soković. Nisam pozvala ni mamu ni kumu već nju - uz osmeh nam govori Olivera. 

Trudnoća je za Oliveru bila miran period, a prošle godine rodila je zdravog dečaka Vukašina koji je njena najveća snaga. Cilj joj je da ohrabri žene i ukaže na činjenicu da je moguće postati majka i posle 40. čak i sa dijagnozom autoimune bolesti kao što je njena. 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija