• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

03.06.2022

10:28

UKOLIKO SE BUDITE SA JUTARNJOM UKOČENOŠĆU I BOLOM U LEĐIMA, KOJI NESTAJU POSLE POLA SATA, MOŽDA BOLUJETE OD OVE PODMUKLE BOLESTI!

informer.rs

Podkast

UKOLIKO SE BUDITE SA JUTARNJOM UKOČENOŠĆU I BOLOM U LEĐIMA, KOJI NESTAJU POSLE POLA SATA, MOŽDA BOLUJETE OD OVE PODMUKLE BOLESTI!

Podeli vest

U cilju podizanja svesti o ankilozirajućem spondilitisu održana manifestacija pod nazivom "Da li prepoznajete nasASt na svojim leđima"

Od reumatske zapaljenske bolesti kičme i karlice, koja se zove ankilozirajući spondilitis, boluju milioni ljudi širom sveta. Samo u Srbiji oko 35 000 mladih muškaraca pogođeno je njome, a najčešće se javlja između 18. i 35. godine života.

- Bolest počinje podmuklo, neosetno. Bolovi se iz dana u dan pojačavaju. Pacijent ne primećuje to, navikava se postepeno na bol. Bol je u mir, tokom sna, u zoru budi vas snažan bol u leđima. Praćena je jutarnjom ukočenošću koja traje najmanje 30 minuta, a nekad i čitavo prepodne - objašnjava predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije dr Mirjana Lapčević. 

Bolest je autoimuna i učestalija je kod muškaraca nego kod žena, a njih prati i teža forma. Dr Lapčević ističe da je od neprocenjivog značaja prepoznavanje prvih simptoma bolest i uspostavljanja tačne dijagnoze kako bi se započelo sa specifičnim lečenjem. 

- To specifično lečenje započinje reumatolog. On daje konačnu dijagnozu. I ukoliko pacijent sluša savete reumatologa, pridržava se terapije, promeni stil života, a to podrazumeva izbegavanja stresova, infekcija bakterijskih, virusnih parazitarnih, izbegavanje teškog fizičkog i psihočkog rada, onda se ova bolest može držati pod kontrolom - navodi doktorka. 

Nažalost, od prvih simpotoma do uspostavljanja dijagnoze često prođe i više od 7 godina. Cilj Udruženja je ujedno edukacija lekara primarne zaštite, ali i edukacija građana da na vreme prepoznaju simptome i potraže pomoć. Terapija za ankilozirajući spondilitis je sada vrlo moderna i potentna - ističe dr Tatjana Živanović Radnić. 

- Od pre desetak godina imamo moćne biološke lekove. To su lekovi koji ciljano blokiraju puteve koji vode u bolest. Onog trenutka kada se prepozna bolest i uvede lek, mi zaustavljamo napredovanje bolesti - tvrdi Živanović Radnić

Simboličnim performanom plesne grupe pod vođstvom Milana Gromlića prikazan je život pacijenata sa hroničnim bolom, ali i mogućnost da se napasti oslobodimo ukoliko se do dijagnoze dođe pravovremeno. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija