• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Vučković

21.06.2022

14:18

OVAJ AUTOMOBIL JE RAĐEN SAMO PO PORUDŽBINI I TO NE BILO ČIJOJ! Sve veću vrednost dobija godinma, a jedino je dozvoljeno da...

printscreen

Podkast

OVAJ AUTOMOBIL JE RAĐEN SAMO PO PORUDŽBINI I TO NE BILO ČIJOJ! Sve veću vrednost dobija godinma, a jedino je dozvoljeno da...

Podeli vest

Ljubitelji starih automobila iz Udruženja oldtajmera Srbije organizovali su na platou ispred Gradske opštine Zvezdara izložbu vozila. Izloženo je više od četrdeset modela vozila koji su obeležili sredinu prošlog veka

Ovi automobili su na kratko oživeli duh prošlih vremena, a podjednako su bili zanimljivi svim uzrastima.

Zoran Žujović iz Udruženja oldtajmera Srbije rekao je da izložba oldtajmera organizovana da bi mladi videli šta se nekada vozilo, a starije generacije se podsetile.

- Mi smo kao putujući muzej, ovi automobili  ostavljaju utisak lepote iz nekog starog vremena. Da bi jedan automobil ispunio uslove da se zove oldtajmerom mora da ispuni određene standarde. Pre svega trideset godina starosti je minimum, mora da bude orginalan i održavan. Jedino je dozvoljeno farbanje, sve ostalo mora da bude fabrički kao i pre 30 godina - objašnjava Žujović. 

Jedna od atrakcija zaljubljenika u automobile bio je i Mercenes Benz iz 1966. godine kao najstariji model na ovom skupu specifičan je ne samo po modelu već i po tome za čije je potrebe bio dizajniran.

Foto: printscreen

Mecedes Benz

- Izuzetno redak model, vrlo je malo primeraka bilo urađeno jer je specijalno rađen po porudžbini. Bio je u Vladi nekadašnje Jugoslavije, a vlasnik ga je kupio na licitaciji - ponosno ističe Žujović.

Ovi automobili dokazali su da uz posvećenost njihovih vlasnika koji ih čuvaju restauriraju i neguju mogu da rade kao da su upravo izašli iz salona. Kolekcionari kažu da se oldtajmeri čuvaju kao mala deca, ali da njihovo održavanje oduzima mnogo vremena i novca.

Foto: printscreen

 

- To je veliki izdatak, evropski oldtajmeri se lakše održavaju  jer su proizvedeni u Evropi , problem je sa američkim automobilima pedesetih godina, ali i dovesti te autombile zato što su veliki troškovi transporta - kaže predsednik Udruženja oldtajmera. 

Uprkos tome što je vrlo skup hobi, strast zaljubljenika u stara vozila je prevelika da bi se odrekli tog zadovoljstva. 

- Svaki oldtajmer je specifičan, jer prikazuje duh tog vremena iz kog je potekao. Oldtajmeri se ne prodaju oni se čuvaju za unuke i praunuke da pričaju o njima i da se ta strast prense, naravno dobijaju sve veću vrednost godinama - kaže ovaj vrstan poznavalac automobila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija