• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

06.07.2022

16:00

EPIDEMIJA RAKA DOJKE U SRBIJI MOŽE BITI ZAUSTAVLJENA! Žene prelaze više od 600 kilometara kako bi primile terapiju!

informer.rs

Podkast

EPIDEMIJA RAKA DOJKE U SRBIJI MOŽE BITI ZAUSTAVLJENA! Žene prelaze više od 600 kilometara kako bi primile terapiju!

Podeli vest

Nema tog leka koji može da zameni rano otkrivanje bolesti

Karcinom dojke vodeći je karcinom u svetu, a samo u Srbiji oko 5000 žena godišnje suoči se sa ovom dijagnozom.

Na skupu posvećenom borbi obolelih, dostupnim terapijama i lečenju istaknuto je kako naša zemlja zauzima 12. mesto u svetu prema broju obolelih, a neslavno drugo u Evropi po broju smrtnih ishoda.

Rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju, dr Davorin Radosavljević, navodi kako je pacijentkinjama u Srbiji dostupno 80 posto optimalnih terapija koje se koriste u razvijenim zemljama. Naročito je važna primena novih hormonskih lekova koji su izbor za više od polovine obolelih žena. 

- To je veliki broj, naročito uz dodatak inovativne terapije PERDŽETE, koja se koristi kod pacijentkinja sa metastatskim  HER2 pozitivnim karcinomom dojke. Jasno je da ponekih lekova za određene indikacije nedostaje, ali uzmimo u obzir činjenicu da će čuveni Enhertu lek, koji se proslavio na ovogodišnjem svetskom kongresu, tek ove godine biti registrovan u Americi, zatim u Evropi. Potom će se voditi borba da se nađu sredstva da on dođe kod nas. Postoje procedure koje se moraju ispoštovati, a reč je i o novim lekovima koji su veoma skupi - kaže Radosavljević.

Uprkost dostupnosti modernih terapija doktor Radosavljević ponavlja da ne postoji lek koji može zameniti rano otkrivanje raka dojke i da je pravovremena dijagnostika od ključnog značaja.

- U zapadnim zemljama, uključujući i Sloveniju, prosečno preživljavanje žena sa karcinomom dojke je 80 do 90 posto zbog toga što se najveći broj tumora otkrije u izlečivom stadijumu. Što je tumor veći, lečenje je sve skuplje i neizvesnije, a naš odaziv na mamografske preglede je 15 procenata. Tako ne možemo doći do boljih rezultata. Prevencija, rano otkrivanje, pomoć u dijagnostici, optimalna terapija, decentralizacija zdravstvenog sistema - to su ključne reči - ističe doktor.

Jedan od gorućih problema je zdravstveni sistem, koji je nedovoljno decentralizovan, a lečenje multidisciplinarno, što znači da obuhvata i hemioterapiju i zračenje. Pacijenti su često prinuđeni da putuju ili da šetaju od jedne ustanove do druge.

Predsednica Ženskog centra „Milica“ Vesna Bondžić, koja je i sama bolovala od raka dojke, naglašava da pojedine žene finansijski jedva prežive period lečenja i nabraja šta je sve neophodno promeniti kako bi mi put ka izlečenju bio olakšan.

- Pre svega pristupačnost terapijama, pristupačnost dijagnostici, bolja obučenost lekara u ustanovama primarne zaštite da prepoznaju onkološke pacijente. Neke žene preleze više od 600 kilometara kako bi primile terapiju, a 35 posto njih odustaje od bolovanja zbog umanjenih primanja - to su stvari koje moramo menjati - nabraja Vesna.

Samo zajedničkim delovanjem možemo pomoći obolelim ženama da pobede u najtežoj bici, poručila je Vesna i dodala da će Ženski centar "Milica" nastaviti da se bori i da unapeđuje put pacijentkinja sa dijagnozom karcinoma dojke. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pacijent

pre 1 godinu

Kako ga otkriti na vreme kada su meni rekli prilikom poslednje mamografije da sam presla starosnu granicu i da vise ne treba da dolazim na skrining. Na moje pitanje sta to znaci dobila sam odgovor da sam presla 65. i da se rak, ako ga dobijem, nece brzo razvijati. I vise nism dobijala pozive da dodjem na snimanje u DZ. To verovatno znaci da, ako mi je stalo do zivota, nastavim kontrole privatno. Hipokratova zakletva na delu!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija