• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Vučković

21.07.2022

13:03

SRPSKI HEROJI U POP-ART STILU! OVAJ mladi slikar stvara portrete o kojima mnogi pričaju!

printscreen

Podkast

SRPSKI HEROJI U POP-ART STILU! OVAJ mladi slikar stvara portrete o kojima mnogi pričaju!

Podeli vest

Beograđanin čija porodica vodi poreklo sa Kosova i Metohije i iz Hercegovine raznim umetničkim tehnikama slika srpske junake

Akademski slikar Nemanja Okiljević predstavlja srpske istorijiske ličnosti i burnu istoriju Srbije. Ekipa Informera posetila je njegov atelje gde ljubav prema otadžbini prenosi na platno.

- Zanimala me je ta istorijska priča našeg podneblja. Želeo sam da spojim tradicionalno sa modernim - kaže Nemanja.

Foto: Printscreen

Nemanja Okiljević

Kneza Mihajla Obrenovića i Kralja Petra I Karađorđevića prikazao sam pop-art stilu kako bi ih približio super herojima sa Zapada -  objašnjava Nemanja.

Izložbu koja nosi naziv "1914-1918" mladi umetnik posvetio je našim precima koji su dali živote za slobodu Srbije u Velikom ratu. Simbolilično, slike su bile izložene u kući Kralja Petra I i domu velikog vojvode Stepe Stepanovića.

Foto: Nemanja Okiljević

Osim znamenitih ličnosti cilj umetnika bio je i da prikaže stradanje običnog srpskog seljaka kroz istoriju, od vojnika do glavno komandujućeg.

- Portret srpskog vojnika izvučen je iz moje unutrašnje priče, onako kako sam ga ja sagledavao. U portretisanju prenaglašen je nos koji aludira na mučenički put i golgotu do same Albanije, crvena boja koja simboliše to da je taj srpski vojnik mogao da predoseti i da ima njuh za opasne situacije koje će nas zadesiti u skorijoj budućnosti, nakon Balkanskih ratova – objašnjava Nemanja jednu od svojih slika.  

Foto: Nemanja Okiljević

Andrić mu je, kako  kaže oduvek bio inspiracija, pa mu se i ispunila želja da njegov mural naslika baš u Višegradu. Ulična umetnost  još jedna je od vidova kroz koju Nemanja  čuva istoriju od zaborava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija