• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

25.07.2022

12:30

POSLE TRI DECENIJE ŽIVOTA U AMERICI VRATILA SE U SRBIJU I PROMENILA ŽIVOT IZ KORENA! Dušica: Naša zemlja se podigla na noge!

printscreen

Podkast

POSLE TRI DECENIJE ŽIVOTA U AMERICI VRATILA SE U SRBIJU I PROMENILA ŽIVOT IZ KORENA! Dušica: Naša zemlja se podigla na noge!

Podeli vest

Rođena je u Njujorku, školovala se u Beogradu, a najveći deo života provela je sa porodicom u Americi. Dušica Tomić, po struci profesor engleskog jezika i književnosti, po ubeđenju jogistkinja i veganka, čitav radni vek provela je u modnoj industriji. Nakon 32 godine odlučila je da život promeni iz korena, vrati se u Srbiju i posveti se onome što najviše voli

- Nedostajalo nam je ono što je u Srbiji - a to su ljudi, odnosi među ljudima, neka duša naša koja nas izdvaja od ostalog dela sveta. Nama je lično bilo lepo, Amerika je prema nama bila dobra - imali smo dobre poslove, zdravstveno osiguranje, ali to ne znači da smo slepi i ne vidimo šta se drugima dešava. Rasizam je katastrofalan, do našeg sveta ne dopire činjenica koliko su maltretirani svi koji nisu po šablonu i koji se razlikuju - ističe Dušica.

Odluku da se vrati učvrstila je činjenica da se, prema njenim rečima, situacija u Srbiji mnogo promenila na bolje u poslednjih pet godina, dok se u Americi dešavalo suprotno. Život je postao neizvesniji, haotičniji i bilo je vreme za stalnu promenu adrese. 

- Životni standard, raspoloženje se promenilo. Srbija se podigla na noge. Čini mi se da se u pozitivnom smislu potencira rodoljublje - da se putuje, istražuje, uči o našoj zemlji. Ljudi, koje poznajem, mnogo više putuju, razvija se etno turizam, poljoprivreda, domaća proizvodnja - meni je sve to veoma inspirativno - priča Tomićeva.

Foto: printscreen

Dušica Tomić

Za jogu se zainteresovala u četrdesetim godinama i kako kaže - ona joj je potpuno promenila životnu percepciju. Ubrzo je odlučila da pređe najpre na vegetarijansku ishranu, a potom i vegansku.

Praktikovanje joge i promena načina ishrane odredili su to čime će se baviti kad dođe u Srbiju.

- Čini mi se da većina osoba kada dođe u četrdesete počne da oseća svu težinu sveta na svojim leđima. Ja sam tada počela da treniram - biciklizam, kik-boks. Međutim, u jednom trenutku ukazala mi se joga. Jednostavno shvatite da čovek nije centar sveta, da smo mi neka spoljna orbitala i da se svet ne vrti oko nas i da treba da poštujemo sve oko nas - i sto i stolicu i mačku i pacova i pticu i muvu. Onda više nije bilo moguće da jedem meso. Počela sam da istražujem kako se tretiraju životinje i odlučila da svojom potrošnjom to više ne podržavam - naglašava Dušica.

Foto: printscreen

Dušica Tomić

Odlučila je da spoji dve najveće ljubavi - jogu i kulinarstvo. Dušica danas drži individualne časove joge, a nedavno je počela da volontira u opštini Zvezdara gde najstarije sugrađane podučava jogi u stolici. Sa druge strane, ostvarila je san i Beograđanima ponudila vrhunske veganske recepte koje je sama osmislila. Cilj joj je da pokaže kako veganska ishrana nije dosadna, jednolična, a ni skupa. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija