• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

20.09.2022

12:42

AKO VAŠA DECA IMAJU PROBLEM SA KONCENTRACIJOM, OVO JE PRAVI SPORT ZA NJIH! Beogradske šampionke otkrivaju sve tajne sporta u kome su se žene prvi put takmičile na Olimpijadi!

Printscreen

Podkast

AKO VAŠA DECA IMAJU PROBLEM SA KONCENTRACIJOM, OVO JE PRAVI SPORT ZA NJIH! Beogradske šampionke otkrivaju sve tajne sporta u kome su se žene prvi put takmičile na Olimpijadi!

Podeli vest

Mlade Beograđanke osvojile prvo mesto na nedavno održanom Državnom prvenstvu u outdoor streličarstvu

Malo ko se u detinjstvu nije igrao drvenim lukom i strelom i bar jednom glumio Robina Huda. Tačno vreme pronalaska ovog sofisticiranog oružja niko ne zna, ali postoje dokazi kako se koristilo još u kamenom dobu.


Streličarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, a da li ste znali da je u reč o disciplini u kojoj su se žene prvi put takmičile na Olimpijskim igrama? Davne 1904. godine sedam dama odvaližilo se i izašlo da se takmiči u sportu koji je do tada smatran isključivo muškim. Od tog momenta kreće razvoj ženskog sporta. Sa druge strane, streličarstvo je začetnik paraolimpijskog sporta.

Foto: Printscreen

 

Razgovarali smo sa predsednikom i trenerom u Streličarskom klubu "DIF" Aleksandrom Stankovićem i pitali ga da li je reč o skupom hobiju ili profesiji i zbog čega pripada grupi belih sportova.

- U početku se njime bavila samo uska grupa ljudi pa je zbog toga dobio taj epitet koji na neki način i pomaže i odmaže. To nije ni sada masovan sport, ali u tome jeste neka njegova lepota i draž. Obična početnička oprema košta između 10 i 12 hiljada dinara - objašnjava Stanković.

Foto: Printscreen

 

Uz dobrog instruktora veština rukovanja lukom i strelom stiče se lako. Streličarstvom se mogu baviti svi. Za decu koja nameravaju da se profesionalno bave ovim sportom najbolje je početi sa treninzima sa navršenih deset godina. Stanković nam je otkrio da li su za dobrog streličara potrebne određene telesne predispozicije. 

- Dobar streličar može da nosi i naočare ili da bude sasvim prosečnih motoričkih sposobnosti koje će kasnije da se razvijaju. Pozitivno utiče na snagu, na izdržljivost, kordinaciju, ravnotežu, posturu, ali i kognitivne sposobnosti - pažnju, koncentraciju sa čime deca danas imaju prilično problema - tvrdi trener.

Foto: Printscreen

 

Na nedavno održanom državnom prvenstvu u straličarstvu najveći broj medalja osvojile su devojke među kojima su Milica Petronijević(19) i Maša Surčulija(18) iz Streličarskog kluba "Dif". Milica je osvojila prvo mesto u disciplini kompaund ili složeni luk, dok je Maša šampionka na golom luku. Obe takmičarke trenirale su pre streličarstva i druge sportove, ali ističu kako su prednosti gađanja u metu brojne. Pre svega to što je reč o veštini koja jača mentalne sposobnosti.  


- Osim što je fizička disciplina, streličarstvo je i psihički sport. Posle ovih šest godina treniranja primetila sam da mi mnogo bolje ide akademski, da se lakše skoncentrišem na određene stvari,  ali i da mogu da razmišljam o više stvari istovremeno. To je ono što studentikma najviše nedostaje u današnje vreme - kaže Milica,a Maša dodaje kako je svaki sport na neki način zahtevan, ali streličarstvo više jer vam je osim fizičke spremnosti neophodna i mentalna snaga, bez koje ne možete ništa da postignete. 

Državnim prvenstvom zvanično je završena "outdoor" sezona koja je ujedno bila najuspešnija takmičaraska sezona od osnivanja kluba "DIF".

Beograđanke su još jednom dokazale da su najbolje u sva tri stila olimpijski luk, kompaund i goli luk. Devojkama želimo mnogo sreće u predstojećim takmičenjima, a sve ostale pozivamo da dođu i da se sami oprobaju u gađanju u metu. Ko zna - možda se među vama krije budući olimpijski šampion.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija