• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2022

19:15

NE ZANEMARUJTE SIGNALE KOJE VAM TELO ŠALJE! Po smrtnosti od OVOG KARCINOMA nalazimo se na drugom mestu u Evropi! To može da se promeni!

informer/ pixels

Podkast

NE ZANEMARUJTE SIGNALE KOJE VAM TELO ŠALJE! Po smrtnosti od OVOG KARCINOMA nalazimo se na drugom mestu u Evropi! To može da se promeni!

Podeli vest

Tradicionalna manifestacija „Daj pedalu raku“ povodom početka meseca posvećenog borbi protiv karcinoma dojke, održana je danas u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović-Batut.

Cilj događaja, koji osmu godinu zaredom organizuje Ženski centar "Milica", je podizanje svesti o značaju prevencije i pravovremenom lečenju karcinoma dojke.

-Cilj ove kampanje jeste skretanje pažnje na važnost redovnih pregleda i  samopregleda dojke, ali i važnost lečenja kvalitetnim terapijama, lečenjem na vreme, dostupnosti dijagnostike za svaku ženu u Srbiji bez obzira na socijalni status. U oktobru treba da bude otvoren Nacionalni centar za podršku ženama sa rakom dojke. Članice udruženja će biti deo ove priče, sa kojima će žene moći da razgovaraju preko telefona i na taj način dobijati  prave informacije. Potpisali smo i memorandum u saradnji sa Domom zdravlja Stari grad gde ćemo aktivirati njihov preventivni centar i tako raditi na edukaciji - kaže Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“ i organizatorka kampanje „Daj pedalu raku“.

Foto: Informer

 

Vesna Bondžić je na današnji dan pre tačno 16 godina samopregledom dojke shvatila da nešto nije u redu. Tada je počela njena borba iz koje je izašla kao pobednik, a slamku spasa je pronašla samo u jednoj rečenici.

-Rekla sam sebi – Ne može to tako! Shvatila sam koliko je pogubno čuti pogrešnu informaciju i koliko znači prava informacija. U jednom trenutku sam umrla, a kasnije kada sam čula pravu informaciju ja sam oživela i rekla – E, neće niko određivati koliko ćeš trajati. Nema odustajanja, idemo samo napred. Rak dojke je bolest koju možemo savladati. Idemo napred i dajmo pedalu raku – kaže Vesna.Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Godišnje se u Srbiji registruje oko 4.300 žena sa ovom bolešću. Po smrtnosti od raka dojke nalazimo se na drugom mestu u Evropi, ali to ne mora da bude tako. Rak dojke je izlečiv u preko 90 odsto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme. Zato je važno da redovno obavljamo kontrolne preglede i samopreglede dojke, ali i da se suočimo sa problemom.

Foto: Informer

 

-Ono što je veoma važno jeste to da se prvo oslobodimo tog mentaliteta – bolje da ne znam. Bolje je da znamo. To je bitno da naglasimo zato što je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme. Tu je potrebna sinergija društva, zajednice i odgovornosti nas kao pojedinaca, ali i  institucija koje treba da nam obezbede dijagnostiku i terapiju na vreme. Dojkom se na jedan način bave i hirurzi, zatim onkolozi, radiolozi i ginekolozi, međutim žena koja sumnja da je nešto napipala na dojci treba prvo da se obrati lekaru opšte prakse. Zato ćemo se mi iz udruženja “Milica” potruditi da se pojača edukacija doktora, da oni budu prvi kome će se neka žena obratiti za savet. Samopregled se takođe preporučuje. Reč je o šest koraka koje svaka žena može da nauči i sprovede – kaže dr Emilija Vuković. 

Foto: Informer

 

Biciklistička vožnja podrške ženama obolelim od raka dojke organizovana je u više od 30 gradova širom Srbije sa centralnom manifestacijom u Beogradu. Kampanju "Daj pedalu raku" je pored biciklista podržala i naša dvostruka olimpijska šampionka u tekvondu Milica Mandić. Ova mlada sportistkinja, kao veliki borac u svom poslu, stala je rame uz rame sa svim ženama koje vode borbu sa karcinomom dojke.

-Srećna sam što poznajem ljude koji se ovako bore, ove divne žene koje sam došla da podržim. Mislim da svako od nas u okruženju ima nekoga ko se bori ili se borio sa ovim problemom. Ovo je moj najmanji doprinos u odnosu na ono što ovi ljudi rade – kaže Milica Mandić.

Ne zanemarujte signale koje vam šalje telo. Nemojte da čekate, već preduzmite prvi korak – Dajte pedalu raku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija