• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

03.01.2023

10:30

SVE VIŠE DROGIRANIH ZA VOLANOM! Ovako izgleda droga-test koji koristi saobraćajna policija!

informer.rs

Podkast

SVE VIŠE DROGIRANIH ZA VOLANOM! Ovako izgleda droga-test koji koristi saobraćajna policija!

Podeli vest

Tokom praznika pojačane kontrole saobraćajne policije! Poseban akcenat na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Iako je doček Nove godine za nama, još uvek vlada praznična euforija koja često zna da se pretvori u histeriju. Za Ministarstvo unutrašnjih poslova to znači pojačanu kontrolu. 

Zloupotreba narkotika je u proteklom periodu u porastu, naročito kod mladih. Upravo zbog toga policija sve češće umesto alko-testa, za kontrolu vozača koristi test za narkotike koji odmah pokazuje da li je i koju drogu koristio.

Major policije Goran Popović kaže da saobraćajna policija duži vremenski period poseduje i koristi vozila opremljena aparatima "Drag test 5.000". Ovaj uređaj detektuje čak osam vrsta psihoaktivnih supstanci i prema njegovim rečima pokazao se kao vrlo pouzdan u kontroli saobraćaja. 

Foto: Printscreen / Informer

- Radi se o ciljanoj kontroli. Ukoliko službeno lice posumnja da neko po dejstvom psihoaktivnih supstanci, a to posumnja tako što je prošao određenu obuku za prepoznavanje, podvrgne vozača droga-testu. Samo testiranje traje od 10 do 15 minuta u zavisnosti od toga da li kontrolisano lice želi da sarađuje. Nakon toga se procesuira ukoliko se utvrdi da je lice pod dejstvom narkotika - objašnjava major Popović.

Samo testiranje vrši se uzimanjem uzorka pljuvačke od vozača. Stavlja se u uređaj,a potom sačeka oko pet minuta kako bi se dobio rezultat.

- Samo uzimanje uzorka pljuvačke je individualno, zavisi od vozača do vozača. Kod vozača koji žele da sarađuju testiranje traje svega jedan minut. Postoji indikator koji poplavi. Kada se to desi, stavljamo uzorak u analizator i sam postupak analize traje pet do sedam minuta - kaže naš sagovornik. 

Foto: informer.rs


Ukoliko se utvrdi da je korišćen neki narkotik, sledi zadržavanje od 12 sati, a nakon toga sudija za prekršaje donosi meru zabrane. A šta se dešava ukoliko vozač odbije da se testira?

- Ukoliko odbije alko-test ili droga-test, obavezna je mera zadržavanja do 12 časova i nakon toga se uz konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda lice privodi kod sudije u skraćenom prekršajnom postupku - ističe Popović.  

Foto: Printscreen / Informer

 


Ukoliko vozač ima meru zabrane upravljanja vozilom, sada ga može otkriti mobilni informacioni sistem. Popović ističe kako su sistemi ugrađeni u službena vozila i automatski prepoznaju registarske table na osnovu čega se vrši ciljana kontrola. U slučaju da vozač ima zabranu upravljanja motornim vozilom, isključuje se iz saobraćaja i sankcioniše zbog učinjenog prekršaja. 

- Suština postojanja i kontrole saobraćajne policije nije u tome da se ljudi plaše. Suština je da se isključe oni koji se ponašaju nebezbedno. Odnosno da eliminešemo one koji krše propise, naročito one koji ih krše drastično. Ti, koji ne poštuju ograničenje brzine, upravljaju vozilom pod dejstvom prihoaktivnih supstanci ili alkohola su najčešće izazivači saobraćajnih nezgoda u kojima neko nastrada. Naš rad je prevashodno na otkrivanje tih prekršaja - poručuje za kraj Popović. 

Uživajte u praznicima, opustite se i zabavite, ali ne zaboravite da poštujete zakone. Ne sedajte za volan pod dejstvom alkohola. Ne pristajte da vas vozi lice za koje niste sigurni da li je koristilo psihoaktivne supstance ili alkohol. Sačuvajte život sebi i drugima!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija