• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2020

14:53

Sedam gledalaca, tri aktera, svi sa maskama na bezbednoj distanci! Premijera komada "Lounli plenet" održana u Ateljeu 212 (Video)

Live TV

Sedam gledalaca, tri aktera, svi sa maskama na bezbednoj distanci! Premijera komada "Lounli plenet" održana u Ateljeu 212 (Video)

Podeli vest

Prva premijera pozorisne predstave od početka pandemije, održana je sinoć u foajeu i na platou ispred Ateljea 212, a u pitanju je komad "Lounli plenet" autora Olge Dimitrijević, Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Tanje Šljivar i Igora Koruge

Sedam gledalaca, tri aktera, svi sa maskama na bezbednoj distanci - i ekipa dramaturga pokazala je da i u ovim delikatnim okolnostima predstava može da se odigra.

Izvođenje je počelo na bočnoj pjaceti Ateljea 212, zatim su autori i jedini akteri (Dimitrijević, Pelević i Kokanov) zajedno sa publikom ušli unutra gde su u gornjem foajeu izgovarali tekst, a na video bimu publika je slušala Šljivar i Korugu.

Kako su ranije objasnili dramaturzi, predstava je imerzivnog karaktera, koja se izvodi u otvorenim i zatvorenim prostorima, oko i u zgradi pozorišta, namerno izbegavajući klasičan scenski prostor, odnosno samu scenu.

Kroz kolažnu strukturu pet autorskih i izvođačkih glasova, koji se međusobno prepliću i prožimaju, umetnici vode propisno distanciranu publiku na turističku turu kroz obe strane novčića utopije i distopije naše (pozorišne) svakodnevice.

Akteri jedno drugom čitaju pisma u kojima razmatraju trenutno stanje u kojem se planeta nalazi prolazeći kroz moguće utopije i distopije gradova i intimnosti...

Ova predstava reflektuje na svet prve polovine 2020. godine, dok istovremeno pokušava da promišlja forme teatra koje se mogu odvijati i uprkos virusu, a posledično tome, i potencijalne forme zajedništva u javnom prostoru budućnosti.

Nakon aplauza i poklona, Olga Dimitrijević kazala je Tanjugu da je srećna što su uspeli da izvedu predstavu uprkos nemogućim okolnostima.

Kaže da su publika i kolege reagovali vrlo emotivno, a komentari su se uglavnom ticali situacije i pitanja kada će moći da se vrate njihovim radnim mestima, pozorišnoj sceni i kada će javni i društveni prostor moći ponovo da funkcioniše.

-Ova predstava je sve vreme rađena sa puno emocija i političnosti, upravo u pokušaju da promisli u kom se društvenom i političkom trenutku sada nalazimo, posebno u slučaju pandemije. Ovo je jedna situacija koja je sve krize savremenog sveta podigla i učinila vidljivijim-, objasnila je Dimitrijevićeva.

Na današnjoj reprizi takođe će biti sedam ljudi u publici, sledeće izvođenje je planirano naredne sezone od septembra, a epidemiološka situacija će uticati na dalje planove.

BONUS VIDEO:

NJEGOVA POJAVA U POPULARNOJ SERIJI LEDILA JE KRV U VENAMA! Publika pati što ga više nema, a OVA glumica se tresla od njegovih šamara!

ON JE MARAŠEV MALI U SERIJI JUŽNI VETAR! Milutin otkrio koju scenu najviše voli

NEKADA JE ŽARILA DOMAĆOM FILMSKOM SCENOM, A SADA ODBIJA ULOGE! Mirjanu Joković odale koleginice, ona pokušala da ih ućutka! (TV IN)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija