• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Maja Ješić

19.10.2021

20:00

PREDRAG PEĐA BJELAC, SVETSKA ZVEZDA U SRPSKOJ "DINASTIJI", EKSKLUZIVNO ZA INFORMER: Stvar je izmakla kontroli, hteli smo sapunicu, a dobili...

printscreen/TVIN

Live TV

PREDRAG PEĐA BJELAC, SVETSKA ZVEZDA U SRPSKOJ "DINASTIJI", EKSKLUZIVNO ZA INFORMER: Stvar je izmakla kontroli, hteli smo sapunicu, a dobili...

Podeli vest

Svetsku karijeru napravio je ulogom u legendarnom "Hariju Poteru", a epizodnom ulogom Barona u filmu Raše Andrića “Kad porastem biću kengur” Predrag Peđa Bjelac vratio se profesionalno posle dugo vremena u Srbiju, i postao omiljena glumačka figura

Njegove replike iz tog filma postale su deo svakodnevnog žargona, a sada je, ekskluzivno za Informer, Peđa Bjelac razgovarao je sa nama na najaktuelniju temu – srpsku verziju serije “Dinastija”. 

On tu igra Sesila Kolbija, u srpskoj verziji Vojina Konstatinovića. Bjelac otkriva da li Vojin, koji deluje ledeno, ima trunku duše? Ekskluzivno za nas otkriva i koja je njegova “tačka pucanja”, kao i to ko će čoveku čiji mozak možemo nazvati “savršen zločin” - doći glave! 

Slab prema ženama

Jedina ’dobra’ osobina lika kojeg tumačim u seriji, je što je slab prema ženama, tako da će mu jedna doći i glave

Serija "Dinastija" ima veliku gledanost. Publika je četiri dana u nedelji od 22 h ispred ekrana, i isčekuje šta će se dogoditi u svakoj novoj epizodi sa članovima porodice Kadić i ljudima oko njih. Da li ste vi, lično, očekivali ovoliku gledanost, i šta mislite da najviše privlači publiku kada je ova serija u pitanju?

- Iskreno priželjkivao sam ovakvu gledanost, to je kvalitetna serija koja zaslužuje toliku gledanost. Zanimljivo je porediti sa onom, starom, legendarnom “Dinastijom” koja se prikazivala samo jednom nedeljno, a vezivala je za ekrane milione gledalaca, širom sveta. Sećam se da smo se ritualno skupljali i dobro zabavljali, nekada smo se i zezali malo na račun serije, ali nismo prošuštali nijednu epizodu.

Foto: printscreen/TVIN

Mnogi su očekivali da će srpska verzija “Dinastije” biti klasična sapunica, međutim kao da se ‘stvar izmakla kontroli’, serija ima i ozbiljne dramske momente. Da li je ekipa reditelja namerno krenula i u tom pravcu, ili se to desili spontanu u toku procesa rada?

- To je jako zanimljivo pitanje. Mi smo je u početku tretirali kao sapunicu, ali smo u toku priprema već shvatili da se radi o ozbiljnoj dramskoj seriji. Grupa scenarista je scenario napislala vrlo ozbiljno, koji je rađen po originalnim scenarijima, ali i prilagođena samo našim uslovima i ovom našem vremenu, i otkrili smo da postoji jako puno materijala za ozbiljan i zanimljiv rad, vrlo interesantnih glumačkih zadataka.Trudimo se da “Dinastiju” ne tretiramo kao sapunicu, jer je originalna serija vezana za određeno prošlo vreme. Bila nam je fascinantna, je je nama sa ovih prostora, otkrivala jedan potpuno novi, nepoznati svet; svet fascinantnog glamura,luksuza, ogromnog bogatstva, prelepih vila, krza, nakita, najlepših žena, skuph automobile, gardarobe… Nama je to sve bilo nepznato.

Lee Strasberg, FDU, iskustvo, donose lakoću igranja

 

Foto: Jelena Simonović

Za mnoge ste najuverljiviji lik u serijalu, kažu da se više nego ikada vidi to što ste pohađali “The Lee Strasberg Theatre Institu” i igrali u grandioznim svetskim projektima. Konstantinović ima sjajne dramske scene u seriji, daje jedan neočekivani začin “sapunici”?
- Nije samo moje školovanje u Njujorku tome doprinelo, ja sam ovde diplomirao na sjajnoj školi, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Mislim da je nagomilano iskustvo dosta značajno, mi glumci stičemo sigurnost, ležernost, lakoću igranja, pa i uverljivost ako hoćete, sa godinama. Ne mogu da ne spomenem sjajne kolege sa kojima sarađujem na ovom prijektu, jer gluma je interakcija, što više dobijete od partnera u sceni, više i dajete. Bane Popović je sjajan glumac, Sergej Trifunović lucidan i daje jednu novu dimenziju i životnost čitavom projektu, standardno divni Mima Karadžić…

Da li je vas iznenadilo kada ste čuli da je produkcija “Emotion” otkupila prava za ovu nekada planetarno popularnu seriju, i rešila da je napravi “made in Serbia”?

- I jesam i nisam se iznenadio. Zašto? Zato što je Goran Stamenković, glavni producent i vlasnik produkcijske kuće Emotion, koja stoji iza celog projekta, etabliran kao izuzetno lucidan producent. Ima iskustva sa velikim projektima, već je radio “Urgentni centar”, koji je takođe franšiza čuvenog “ER”, i ja sam pozdravio taj njegov potez, ali sam imao i strepnju da li će to biti aktuelno u ovom vremenu.

Da li su pregovari sa vama, da igrate jednu od glavnih uloga trajali dugo, ili ste sebe odmah videli u ovom projektu?

- Da, kastinzi su trajali jako dugo, pouzdano znam da je urađeno preko hiljadu snimaka. Najviše su tražili mlade, ali i ja sam išao na kasting, možda samo formalno, ali ja sam se ozbiljno pripremio za kasting.

U “Dinastiji” tumačite ulogu Vojina Konstatinovića, bogatog i opasnog čoveka, kuma istog takvog Branka Kadića. Kako vi doživljavate njihov odnos; kao sudar titana, igru mačke i miša, vrebanje dva lava, opasna, lukava i krvoločna? Kakvo je to kumstvo? Čuvena srpska verzija kumstva ili…?

- Sve ste lepo rekli (smeh).Njihov odnos je jako zamiljiv, i na njemu se zasniva glavni sukob u seriji. Iskonski sukob između njih dvojice postoji od samog početka. Oni jesu stari prijatelji i kumovi ali su i opasni takmaci na jednom tržištu koje nije baš tako jako da prihhvati sve. Kod Vojina Konstatinovića se oseća razlika u pristupu životu. Potiće iz potpuno drugačijeg sveta, drugačijeg porodičnog ‘bekgraunda’. On je izuzetno obrazovan, školovan u inostranstvu, dete onih naših čuvenih predstavnika koji su bili na visokim pozicijma u staroj Jugoslaviji, bonvivan, čovek koji ne može da odoli ženama, bogatstvu, slavi, moći… Sa druge strane Branko je počeo ni od čega, i strpljivo gradio svoju karijeru i imperiju. Način dolaska na vrh moćnih, nije im bio isti. Vojin ne preza ni od čega, on je beskrupulozan, ljubomoran, osvetoljubiv i zao. Videćemo baš u narednim epizodama da on osvaja i Brankovu ženu –Aleksis, ili Aleksandru u našoj seriji (Marija Karan). Fascinantna je ta njegova upornost i sistematičnost, to je jedna strašno pogana sistematičnost kao dolazi do svog cilja.

Majstori atmosfere

Najbolju atmosferu van snimanja donose preduhoviti Sergej Trifunović i Mima Karadžić; Sergej nam često i peva, različit repertoar je u pitanju

Ozbiljan predator?

- Ozbiljan, ozbiljan predator!

Od velikog broja gledalaca, ali i vaših kolega, čuli smo da vaše tumačenje Vojina Konstatinovića u “Dinastiju” unosi dah Holivuda u onom najboljem smislu, i pravog glamura. Kao da vam je Vojinovo odelo prilično udobno, toliko ste uverljivi. 

- Hvala vam, ali mislim da je čoveka koji se toliko dugo bavi filmski i serijskim programom i u inostranstbu i kod nas, to negde i očekivano, Brzina kojoj snimamo episode ne dozvoljava nam da se baš približimo toliko tom Holivudu o kojem govorite.

Da li postoji nešto dobro u tom čoveku, u Vojinu Konstatinoviću?

- Pa napomenuo sam da je slab prema ženama. (smeh)

To mu je jedina dobra osobina?

- Da, tako da će i da poklekne, jedna će mu doći glave.

Ima li Vojin ikakvu empatiju, prema bilo kome?

- Ima, ima i te kako, to ćemo videti u naredni epizodama. On pokušava da ostane pribran i hladan, pokušava da nikada ne pokaže emocije, izuzetno je jak i skoro neuništiv, ali ipak će mu žena doći glave.

Foto: Jelena Simonović

Kojim putem će krenuti Vojin Konstantinović? Ima li taj čovek dušu? Deluje ledeno, bez trunke emocija, ima li on tačku pucanja, ili njegov mozak možemo nazvati “savršen zločin”?

- Posle pročitanog scenarija,odigranih skoro svih scena, igrajući ga, baveći se njime, nisam siguran. Čini mi se da nema. Njegova jedina slaba tačka je Aleksandra. E sada, nit u nismo sigurni, da li je i tu iskren, ili želi da tu svoju vezu s Aleksandrom iskoristi kako bi povredio Branka i osvetio mu se, jer je mu Branko svojevremeno preoteo Aleksandru. Vojin ima srčanih problema…

To znači da on ipak ima srce?

- Da, da ima taj organ (smeh). Tako da je možda i svestan toga kraja, ja sam se tako pokušao da Vojina odvedem prema nekom kraju. Ne leči se, potpuno ga zdravlje ne zanima, živi u ubitačnom ritmu,tako da kraj možete naslutiti.

Šta vam je najzanimljivije na snimanju, imate li vremena za druženje, relaksaciju? Ko se na setovima najviše šali, diže atmosferu, bez obzira što je tempo: red - rad - disciplina?

- Pa to je naravno Sergej Trifunović, čuo sam da celu ekipu zabavlja, da im peva, imali smo samo jednu zajedničku scenu, tu je naravno sjajni Mima Karadžić sa kojim je pravo uživanje učestvovati i na sceni i van nje. To su ti mangupi koji daju dobru atmosferu celoj ekipi.

 

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija