• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2015

15:10

KOLINDA: Za mene je Draža bio i ostao ćetnik!

Balkan

KOLINDA: Za mene je Draža bio i ostao ćetnik!

Podeli vest

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izuzetno je neprijatno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića

- Izuzetno neprijatno sam iznenađena odlukom o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svetskom ratu i ratnog zločinca - navela je Grabar-Kitarović u saopštenju koje prenosi agencija Hina.

Ona je naglasila i da kao predsednica Hrvatske odlučno osuđuje svaki pokušaj istorijskog revizionizma.

- Presuda beogradskog suda, kako je navela, ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta počinjena u saradnji s nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata koja su svim narodima na ovim prostorima donela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica da je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku - poručila je Grabar Kitarović.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je danas komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.
 

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je da je "apsolutno zgrožen odlukom suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića".

On je dodao da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija Adolfa Hitlera, Benita Musolinija ili Ante Pavelića", prenosi agencija Hina.

Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti i ocenio da je "četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske".

- Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašista i tačka - zaključio je Miljenić dodajući da "na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cela Evropa ili će je graditi na temelju nečeg drugog".

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da je odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Mihailovića pravosudni i politički skandal.

To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vreme komunističke vladavine, nego direktno poricanje nepobitno utvrđenih istorijskih činjenica, ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posledice, upozorava on i ocenjuje da će to "nesumnjivo negativno uticati na započeti proces normalizovanja i ponovnog uspostavljanja međusobnog poverenja i razumevanja".

 

 

Bivši hrvatski predsednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU.

- Teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitovati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svetskog rata kao uverljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Evropi, sazdanoj na temeljima antifašizma - zaključuje Mesić u saopštenju.

Predsednik krajnje desne, opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko ocenio je da je presuda o rehabilitaciji Mihailovića loša stvar koja može uticati na odnose dve zemlje.

- Rehabiliticija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno uticati na odnose dve zemlje - rekao je Karamarko nakon polaganja venca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsednika i utemeljitelja HDZ Franje Tuđmana.On smatra i da srpska politika mora o tome da se izjasni.

Saborski poslanik i potpredsednik SDŠ Milorad Pupovac kazao je da, kao antifašista i sledbenik partizanskog pokreta, nema razumevanja za odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

On je to rekao novinarima u Puli gde je s ostalim saborskim poslanicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kao

pre 8 godina

trebalo bi da ovi ljudi znaju poreklo reči četnik.ko su bili četnici? neka uče, čitaju malo istoriju.

ocevidac

pre 8 godina

A Gotovina i Markač,a A.Stepinac,...to su vaši heroji!

Lune

pre 8 godina

Hm,hmm..."bio je fasista i tacka"..hm,hmm.. valjda "tocka"..? Osporavam pravo Rvacke da se bavi "Drazom i cetnicima", obzirom na "svojstvo" , ustaskog rezima u Rvackoj, da neke babe,dede,malu decu proglasi za "srbocetnike", protera ih iz Rvacke, sprovede "prvobitnu ustasku akumulaciju kapitala" pljackom njihove imovine.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija