• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2015

11:16

HRVATSKI ANALITIČAR: Pravo Srba na ćirilicu mora biti ostvareno

Balkan

HRVATSKI ANALITIČAR: Pravo Srba na ćirilicu mora biti ostvareno

Podeli vest

Rat oko ćirilice ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni, upozorio je hrvatski analitičar Davor Đ+Gjenero istakavši da nikakve nasilne mere neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma

Gjenero kaže da je osnovna osobina balkanskih nacionalista da ih uvek zanima samo "simbolična poruka" neke političke mere, ali ne i njen realan uticaj na poboljšanje uslova života ljudi.

- Malo toga tako zorno pokazuje ovu balkansku blokadu svesti kao ostvarivanje prava na korištenje manjinskim jezikom i pismom u nekoj lokalnoj zajednici - kaže Gjenero koji smatra da pravo srpske zajednice na dvojezičnost u Vukovaru mora biti ostvareno.

Najpre se, kaže, mora sprovesti onaj segment tog prava koji ljudima realno znači najviše. Mora se, istakao je Gjenero, obezbediti da vukovarski Srbi mogu komunicirati svojim jezikom i pismom s javnim vlastima. Sledeći korak su topografske oznake. To će se pravo s lakoćom ostvariti ako hrvatska zajednica za sebe prepozna neku korist u poznavanju ćiriličnog pisma i vladanju njime.

Public

Nikakve nasilne mere, poput onih koje je primenjivala vlada Milanovića kad su se, prilikom postavljanja oznaka ispisanih sa dva pisma i sprečavanju njihovog uklanjanja, policajci sukobljavali s "organizovanim građanima", neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma

Davor Gjenero

- Nikakve nasilne mere, poput onih koje je primenjivala Milanovićeva vlada kad su se, prilikom postavljanja oznaka ispisanih sa dva pisma i sprečavanju njihova uklanjanja, policajci sukobljavali s 'organizovanim građanima", neće doprineti prihvatanju prava na dvojezičnost i upotrebu manjinskog pisma - naveo je Gjenero.

U opširnom autorskom tekstu za Al Džaziru, Gjenero objašnjava da je Vukovar grad na granici, iz hrvatske perspektive daleka periferija. Za Srbe on je grad na Zapadu, na važnom mestu na dunavskom plovnom putu.

- Srbija će, verovatno, za deceniju ili dve, postati članica EU. Tada će granica nestati, a demografski će se trendovi promeniti - naveo je Đenero istakavši da hrvatska država, ukoliko želi da očuva hrvatski identitet Vukovara, mora da računa na ove, kako kaže, dugoročne trendove na to da će s vremenom Hrvata u tom gradu biti sve manje, a Srba sve više, te da će granica jednom nestati.

Zato, kaže Gjenero, jedina racionalna politika Hrvatske je politika integracije srpske zajednice, a integracija je moguća samo uz ostvarivanje svih propisanih prava, a i nadilaženje propisanoga, te sprečavanje segregacije kakva se sada odvija.

- Rat oko ćirilice dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, ali kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni - zaključio je Gjenero.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija