• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.05.2016

16:38

POSRAMIŠE USTAŠE! Hrvatskom počasnom vodu oduzeto oružje na putu za Blajburg!

Balkan

POSRAMIŠE USTAŠE! Hrvatskom počasnom vodu oduzeto oružje na putu za Blajburg!

Podeli vest

Austrijska policija oduzela je oružje počasnom vodu Hrvatske vojske koji je trebalo da u Blajburgu, u Austriji, prisustvuje današnjem obeležavanju 71. godišnjica stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila

 

Po navodima regionalne N1 televizije, reč je o ceremonijalno-protokolarnom oružju iz kojeg se ne može pucati. Navodno je austrijska državna policija bila obaveštena o njihovom dolasku, ali tu informaciju nisu preneli lokalnoj policiji.

U Ministarstvu odbrane rekli su za N1 da oružje nije oduzeto, već da su pripadnici počasnoga voda HV-a "zamoljeni da oružje ostave u autobusu".

Zbog tog incidenta, opoziciona Hrvatska narodna stranka  zatražila je ostavku cele Vlade Hrvatske. Ta stranka je u saopštenju ocenila da je "potpuno apsurdno" da grupa hrvatskih vojnika naoružana ulazi u Austriju, i podsetila da, po hrvatskim propisima, nijedan vojnik ne može da pređe granicu bez odobrenja Sabora.

U Blajburgu je danas, pred oko 15.000 ljudi, obeležena 71. godišnjica stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila, a na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je u govoru da se u Blajburg nije došlo zbog žaljenja za NDH ili radi slavljena ustaških zločina, već "isključivo da iskaže duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina".

U Blajburgu je bio i prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko i više ministara među kojima ministar spoljnih poslova Miro Kovač i kulture Zlatko Hasanbegović.

Molitvenu misu za žrtve Blajburga i Križnog puta služio je banjalučki biskup i predsednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica.

(VIDEO) GLUMAC PESMOM RAZBESNEO USTAŠE: Pogledajte zašto je Rene Bitorajac postao meta hrvatskih nacionalista!

I KAO NISU USTAŠE!? Splićanina uhapsili i vređali zbog grafita "Smrt fašizmu - sloboda narodu"!

VELIČAO USTAŠE U DIREKTNOM PRENOSU! Fratar Prcela: NDH nije bila zločinačka!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sudija

pre 7 godina

Neka zapocnu jos jedan rat i samo ce se spominjati da su nekad postojale ustase.\n

Pastrovic

pre 5 godina

A sto da radimo sa zvanicnom hrvatskom zastavom, kad vec palamudimo o ustasama i naci-fasizmu?

surovi

pre 7 godina

Kompletni IDIJOTI !!! A i ovi što podigoše taj spomenik ....

OVAKO JE BILO

pre 7 godina

AMERI KANDZIJAJU HRVATE DA PROVOCIRAJU AUSTRIJANCE A VOLE ERDOGANA Poterani su svi naoružani vojnici. Ne mogu ući u prostor za komemoraciju i vraćaju se kući. Jedan od okupljenih kazao je: "Da su vam Sirijci, pustili biste ih, dok Hrvate opet razoružavate." Austrijska policija odvela je pripadnike HV-a oko kilometar od komemoracije i svaku pušku fotografiše posebno.

Dositej

pre 7 godina

Ovi su stvarno bolesni! Na ovom spomeniku nije zastava današnje Hrvarske, nego zastava NDH. Još ako se doda da su skupu prisustvovali i premijer i predsednica (bila je prošle godine), teško je reći da ne postoji kontinuitet između NDH i RH. Užas se nastavlja. Kao što reče Dučić, parafraziram - oni se ničega ne stide.

djoki

pre 7 godina

Zar Joze nije bio kroat??Budale bolesne,procicete kao i NDH ako tako nastavite....

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija