• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.03.2017

18:09

AMBASADOR SAD ZAPRETIO PRIŠTINI: Ukoliko bez odobrenja formirate vojsku, razmislite o POSLEDICAMA!

Balkan

AMBASADOR SAD ZAPRETIO PRIŠTINI: Ukoliko bez odobrenja formirate vojsku, razmislite o POSLEDICAMA!

Podeli vest

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi izjavio je da se nada da će kosovske vlasti razmisliti o tome kakve će potencijalne posledice imati na odnos Amerike sa Kosovskim snagama bezbednosti, ukoliko ipak odluče da sada transformišu te snage u vojsku

Delavi, međutim, nije negirao da su Ambasada i SAD u proteklih devet godina, od proglašenja kosovske nezavisnosti, blisko sarađivali sa nadležnima na formiranju oružanih snaga.

Ističe, da su i Ambasada i Amerika u celini " veoma ponosni" na tu saradnju.

- Prošle godine imali smo 200 prilika za obuku koje smo sproveli sa Kosovskim bezbednosnim snagama. Održali smo sedam velikih vežbi. Mi smo, putem našeg Ministarstva odbrane, radili sa KSB na razvijanju tranzicionog plana za prelazak BSK u Oružane snage Kosova- naveo je, te dodao da je deo američkog Ministarstva odbrane pod nazivom DIRI radio na tome, te dodao da stoga, stvaranje Oružanih snaga Kosova je cilj ne samo Kosova, već i SAD.

- Ono čemu se nadam je da će kosovska vlada, njeni zvaničnici i parlament Kosova stati na trenutak i razmisliti o tome što rade i kakve će potencijalne posledice to imati na naš odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti, na šta smo upozorili u saopštenju -  rekao je Delavi u intervjuu za prištinski Insajderi.

Američki diplomata je rekao da misli da je bitno osvrnuti se i na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je prošle nedelje rekao da ukoliko se "mandat KSB sada razvije na način kako je predloženo, NATO će morati da razmotri svoj nivo angažovanja, pogotovo na polju razvoja kapaciteta".

Public

Ovo, kazao je, na neki način na njega deluje otrežnjujuće, zato što veruje da bezbednost Kosova "leži u kvalitetu partnerstava sa SAD, članicama NATO i drugim državama. 

- Stoga, ja bih bio veoma pažljiv- istakao je Delavi s nadom da će, kako je rekao kosovske vlasti "uzeti vazduh" i pokrenuti napore na obezbeđenju široke podrške zajednica na Kosovu za ovaj korak i raditi na način o kojem smo uvek do sada razgovarali.

Naravno, dodao je, Vlada SAD će biti srećna da sarađuje sa kosovskim narodom na tom polju.

ŠIPTARSKI ŠLJAM! Tači za ranjavanje Azema Vlasija posredno optužio Srbiju i Rusiju!

Upitan šta na duge staze znači za vojsku Kosova to što je Ambasada SAD rekla da bi usvajanje predloženog nacrta zakona učinilo da SAD razmotri bilateralnu saradnju i pomoć KBS, Delavi kaže:

- Znate kako, nadam se da nikad neću saznati.

Ponovio je da je pozicija SAD da bi ova transformacija KSB u oružane snage Kosova trebalo da se uradi putem ustavnog amandmana. 

- To je naša pozicija već duže vreme. Ukoliko pogledate naš vebsajt, videćete da sam u svedočenju pred Senatom SAD 2015. godine rekao upravo to. Ovo je važno zbog toga što osigurava da sve zajednice učestvuju u veoma važnom procesu donošenja odluka- ukazao je Delavi i ponovio da je američka administracija bila na neki način "iznenađena i razočarana", kada se, kako je rekao, ovaj nacrt zakona prošle nedelje pojavio niotkuda. 

VOJNI ANALITIČAR PUKOVNIK JEVTOVIĆ: Ruska vojna baza u Srbiji, jedina sigurna odbrana od pretnje vojske Kosova!

Nisu, kaže, tako zamislili tok procesa. 

- To ne odražava naše stvarne diskusije koje smo imali sa zvaničnicima kosovske vlade u bliskoj prošlosti. Poštujemo pravo Kosova, kao suverene države, da donosi svoje odluke o suverenosti, ali mislimo da sada nije vreme i da to nije način da se preduzmu ovi bitni koraci- naveo je američki diiplomata uz razumevanje da, kako je rekao, put koji iziskuje ustavni amandman nije lak. 

Biće, dodao je, mnogo teškog rada, ali to je pozicija koju će SAD nastaviti da podržavaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
radojka

pre 7 godina

Isto ste tako osnovali al kaidu a zatim islamsku državu ..nn

AS

pre 7 godina

HO, HO, HO NEMOGU DA VERUJEM KAKO IDE ONO OKREĆE SE KOLO SREĆE

Dusan Petrovic

pre 7 godina

Voji Analiticar je u pravu, ako Kosovo formira svoju vojsku, normalno je da Srbija treba da bude spremna na sve, jer taj zlocinac Taci u stanju je sve da uradi samo da bi ostvario svoje prljave ciljeve, u cilju odmanjivanja svojih gradjana, Njih podrzavaju Ameri, zato vojne Ruske baze,i treba da se nalaze u Srbiji, jer su Rusi jedini faktor stabilnosti na balkanu. Sto se tice Tacija, njega treba odmah eleminisati, u svim pogledima, jer to je jedan zlikovac, kojeg licno poznajem sticajem okolnosti.

Zoran

pre 7 godina

"Ruska vojna baza u Srbiji, jedina sigurna odbrana od pretnje vojske Kosova!" Znači li to da vojni analitičar ne veruje u sigurnu odbranu naše vojske?

ljilja

pre 7 godina

Nije da ne veruje, nego ce se umesati NATO i eto opet kao 1999.

Peca

pre 7 godina

Seselja za Predsednika Države a Vucica za predsednika Vlade . Seselj će uspeti pravnim putem da vrati suverenitet Srbije nad kosovom. On je jedini ekspert za pravo kod nas . A Vucic svojom mladošću i energijom to će uspeti da i ozivi u praksi. To sve pod uslovom da narod ne bude glup i glasa za raznorazne sarlatane tipa preletacevica i JoJ koalicije.

Imenjak

pre 5 godina

Koja nasa vojska gde nam je vojska mi nemamo vojsku ima nekoliko kursanta samoubice koji u svakom trenutku mogu da aktiviraju kasikaru i unesposobe sami sebe

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija