• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2017

23:49

UPRKOS NOVIM PROPISIMA: Evropski sud zabranio Mađarskoj transfer devet migranata

Balkan

UPRKOS NOVIM PROPISIMA: Evropski sud zabranio Mađarskoj transfer devet migranata

Podeli vest

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zabranio je mađarskim vlastima da prebace osam tinejdžera i jednu trudnicu iz azila za izbeglice, u blizini Budimpešte, u tranzitnu zonu duž mađarsko-srpske granice, gde bi bili zadržani u pritvoru, saopštio je danas Mađarski helsinški odbor, prenosi agencija MTI

Proceduru je u petak pokrenuo taj odbor u vezi sa stupanjem na snagu novih graničnih propisa u Mađarskoj, prema kojima "očigledno ugroženi klijenti kojima je potreban poseban tretman" mogu biti prebačeni iz otvorenih kampova u zatvorene objekte u tranzitnoj zoni. 

U svojoj presudi, sud u Strazburu tražio je mađarskoj vladi da do 10. aprila odgovori na pitanja koja joj je uputio o vremenskim odrednicama i pravnoj osnovi za takve transfere migranata, naveo je Komitet u saopštenju, prenosi MTI.

Mađarska je saopštila da je spremna da od danas počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Od danas, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

- Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta- saopštilo je juče mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija