• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

15.07.2017

23:44

CRNOGORSKA VLAST BRINE ZA HRVATE: Naređeno da se u roku od dva dana sruši spomenik Puniši Račiću!

Balkan

CRNOGORSKA VLAST BRINE ZA HRVATE: Naređeno da se u roku od dva dana sruši spomenik Puniši Račiću!

Podeli vest

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je opštini Andrijevica da u roku od dva dana ukloni spomenik Puniši Račiću podignut u Slatini

Inicijativu da se u selu Slatina, rodnom mestu Puniše Račića, postavi spomen-obeležje, pokrenulo je bratstvo Račića, a spomenik je postavljen u sredu. Iz opštine su rekli da će preduzeti sve zakonom propisane mere i radnje.

Državna inspekcija danas je pregledala dokumentaciju i zapisnik komunalne inspekcije Andrijevice sačinjen pre postavljanja spomenika i na osnovu toga donela odluku.

HRVATI PROTESTUJU: U Crnoj Gori otkriven spomenik Puniši Račiću!

Račić, poslanik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

 

 

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da će biti preduzete sve zakonske mere da bude uklonjen ovaj spomenik postavljen bez dozvole.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se činom otkrivanja spomenika Račiću vređaju, ne samo najdublja osećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podele u Crnoj Gori.

Reagovali su i iz crnogorskog Ministarstva kulture i poručili da ovo spomen-obeležje nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obeležjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obeležja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen-obeležja Račiću, te je tim povodom uputilo protesnu notu ambasadoru Crne Gore u Zagrebu Bori Vučiniću.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Deda Radoje

pre 6 godina

Milo brate,sto postavi Kamen za Punisu,i brze bolje ga razbi, I kada si uša u nato bez naroda, nijesi se toliko obruka,ka  sada Mill brate, hrvati neće skidat tablu "za dom spremni" te lupaju table ćirilične, tvoga srpskog naroda,a ti junacino, prepa si se da te ne apse zbog ranijih greha.n

ANTE BAN

pre 6 godina

Što je Vama? Ovo MILO mora napraviti, jer; 1, Ruši već poprilično srušeno bratsvo i jedinstvo, ali i prijateljstvo i suradnju Hrvata i Crnogoraca! 2. Svijestan je da ga pri otvaranju poglavlja za EU možemo blokirati kada i kako hoćemo! 3. Takodjer- kao pripadnice NATO-a, Hrvatska i CG imaju obvezu njegovati dobre odnose i ne otvarati stare rane!

Mara

pre 6 godina

E jadnici,vec ste se uplasili od hrvata a njihova tabla,Za dom spremni kao ustaski pozdrav,vama ne smeta kao svim drugim dobrim i normalnim ljudima.Od kako ste usli u Nato postadoste licemerne starlete,ni traga vise od djetica,gde se izgubiste i nestadoste.\n

iscander

pre 6 godina

što god Hrvatska zatraži Crna Gora će ispuniti...tko to ne shvaća nije ozbiljan analitičar za politiku...Crna Gora je u NATO kao i Hrvatska i želi u EU i još će puno zahtjeva dobiti od Hrvatske...

pettar

pre 6 godina

Otkrivanje spomenika Račiću vređaju, najdublja osećanja hrvatskog naroda i države... kažu, a nas Srbe vređaju, ponižavaju, priznaju šiptarima državu a sa druge strane u Srbiji su na rukovodećim mestima, profesori, direktori, studiraju besplatno, 90% krimala u Srbiji čine Crnogorci, pa oni su moja najdublja osećanja povredili hiljadu puta, godinama se meni imojoj supruzi odvajalo od plate za Crnu Goru, godinama sam išao na more u Crnu Goru a ne u grčku ili Tursku, smarao sam i smatram ih braćom a li ovo što rade, Bože kakvi su to ljudi

Deda Radoje

pre 6 godina

To Milo,nedaj Punisi spomenik,to Milo, usao si bez naroda u NATO.nTo Milo, ruši limenu crkvu na lovcenu.nTo Milo, ispravi istoriju, iako je Njegos rekao da je srbin, ponisti.nTo Milo, oduzimaj rusima kuce.nTo Milo, ako treba za NATO, pucaj na Srbiju, kao sto rece tvoj ministar vojni.nTo Milo, ne ponistavaj priznanje kosova.nTo Milo to.n

ljubisa

pre 5 godina

pod hitno Srbija da uvede vize za crnogorce i da se oduzme svima drzavljanstvo bilo da su rodjeni ili ne na teritoriji Republike Srbije i tretirati ih kao da su sa drugog kraja planete,sve firme debelo oporezovati i njihovu robu "ako imaju proizvodnju"debelo oporezovati.Nisu nam potrebne Crnogorcine smrdljive u Srbiji

zoran

pre 4 godine

Bruka je i sramota podizati spomenik ubicama. Još je veća učiti mlade pogrešnim vrednostima. Na mladima svet ostaje, ako već sami sve ne zagadimo i uništimo za svoga životnog veka.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija