• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

14.08.2017

18:13

HRVATSKI HELIKOPTERI MORAJU NA REMONT U RUSIJU, PUTIN ĆE USTAŠAMA UZETI 30.000.000 EVRA! Ukrajinci odbijeni, a NATO ne zna da ih popravi!

Balkan

HRVATSKI HELIKOPTERI MORAJU NA REMONT U RUSIJU, PUTIN ĆE USTAŠAMA UZETI 30.000.000 EVRA! Ukrajinci odbijeni, a NATO ne zna da ih popravi!

Podeli vest

Deset meseci nakon raspisivanja tendera, Ministarstvo obrane Hrvatske odlučio je da ruska kompanija "Vertoleti Russia" remontuje 10 helikoptera MI 171SH koji su već mesecima prizemljeni na vojnom delu aerodroma Pleso

MORH je odredio da za remont helikoptera izvdvoji 207 miliona kuna (oko 30 miliona evra), a posao bi trebalo da bude završen za 20 meseci, piše Jutarnji list. 

Dnevnik navodi da ipak još ništa nije rešeno dok se ugovor ne potpiše, ali je posao sa ruskom kompanijom po svemu sudeći gotova stvar.

Prema nezvaničnim informacijama, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ovog meseca.

IZETBEGOVIĆ UDARIO NA HRVATE: Neka Zagreb gradi tunel ispod Neuma, MOST DO PELJEŠCA NE DOLAZI U OBZIR!

List piše da deset najmlađih helikoptera u sastavu hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ne leti već nekoliko meseci zbog isteka resursa i da su parkirani na vojnom delu aerodroma Pleso. 

Da sve bude još strašnije po Zagreb, Ministarstvo obrane dobro je znalo kada će helikopteri biti prizemljeni, ali je upokos tome pred letnju sezonu hrvatsko vazduhoplovstvo ostalo bez najboljih helikoptera.

Ponude za remont hrvatskih helikoptera poslali su remontni zavodi iz Rusije, Poljske, Ukrajine, Belorusije i Slovačke, ali je iz iz ruskog zavoda Vertoleti Russia stiglo upozorenje da oni jedini imaju originalnu remontnu dokumentaciju za taj tip helikoptera, te da oni jedini izdaju pravovaljane sertifikate za remont drugim zavodima u Evropi. 

Rusi su Zagreb upozorili i da su sertifikati koje su izdali kompanijama Spark u Rusiji i LOM PRAGA iz Češke istekli i da ih neće produžiti.

USTAŠKA PROVOKACIJA! TOMPSON RATNI HEROJ: Hrvatska zvanično proglasila Marka Perkovića za JUNAKA DOMOVINSKOG RATA!?

Napominju kako važeće sertifikate imaju jedino oni i zavod MVZ, koji je takođe iz Rusije.

U martu ove godine Zrakoplovno tehnički centar (ZTC) zaključuje tender i kao najpovoljnije ponuđače odabire Vertoleti Russia i ukrajinski Ukrspecexport, koji je remontovao hrvatske MiG-ove. Na kraju Hrvatska je odabrala Ruse.

Zagreb smatra da odlukom o remontu helikoptera u Rusiji Hrvatska ne krši sankcije Evropske unije prema toj zemlji, jer je još pre nekoliko godina pao dogovor da se sankcije ne odnose na remont ruske tehnike.

Ipak, iako se o radi o ugovoru vrednom gotovo 30 miliona evra, on ima političke implikacije. 

HRVATI PRAVE SVOJU CIA: Tvrde da im treba za teroriste, a nišane Srbiju i Srpsku!

Politički odnosi Rusije i Hrvatske su turbulentni. S jedne strane vlasti u Zagrebu su, posle višegodišnjeg ignorantskog odnosa prema Moskvi,  pokrenule određene korake za popravljanje odnosa. 

Tako je posle pune dve godine imenovan ambasador Hrvatske u Moskvi, a bivši ministar spoljnih poslova Davor Štir pre nekoliko meseci bio je u Rusiji gde je načelno dogovoren odlazak hrvatske predsednice u službenu posetu Rusiji.

wikipedija

S druge strane, Moskva i dalje ne može da zaborav inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o mirnoj reintegraciji u Ukrajini. 

Odnose opterećuje i slučaj Agrokor i Sberbanka. Osim toga, Rusija sigurno ne gleda blagonaklono na odlazak 300 hrvatskih vojnika u sklopu NATO operacije u Poljsku i Litvaniju na granicu s Rusijom. 

PLJUNULI PA POLIZALI! Hrvatska smanjila takse za kontrolu voća i povrća sa 270 na 12,6 evra!

Zagreb se nada da bi ugovor MORH s ruskom kompanijom o remontu helikoptera mogao da posluži kao jedan segment u otopljavanju međudržavnih odnosa. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ČITATELJKA

pre 6 godina

Te helikoptere su Rusi još pre dvadeset dve-dvadeset tri godine prodali Hrvatima i normalno je da moraju na remont a takođe je normalno što će remontovanje biti naplaćeno. Rusi su konačno naučili pravila moderne trgovine: nikom ništa ispod tržišne cene i nikom ništa besplatno; čist račun - duga ljubav.

Pole

pre 6 godina

Aha... Kakav spin. Znaci, pokusacemo da odvratimo paznju od cinjenice da su Rusi naoruzavali Hrvate, tako sto cemo forsirati pricu o ceni remonta. Umesto da se istrazi koliko je ruskog oruzja uslo u Hrvatsku u poslednjih 25 godina, mi, toboze, likujemo sto Rusi, nasi "prijatelji", uzimaju pare Hrvatima...

moris

pre 6 godina

Dakle, imaju 10 transportnih helikopera koji će za dve godine svi biti u letnom stanju. Svi se ubrzano opremaju i spremaju, te za te namene odvajaju pozamašne sume novca iz svojih buđeta, dok se mi hvalimo kako nam je buđet pun. Verovatno čekamo poslednji čas, kao onomad 1914. godine.

gagula

pre 6 godina

Gluposti.NATO oprema nikad ne ide van NATO članica pa ni na remont!Suština je da Rusi hebu četnike za avione već par godina,pričaju im bajkice a ovi opet svršavaju na njih ;)

Steva

pre 6 godina

Da se podsetimo šta su Rusi dali/prodali Hrvatima da reše srpsko pitanje: -40 aviona Mig-21 -15 helikoptera mi-24 -40 helikoptera mi-8 -protivavionski sistem najmoderniji na svetu s-300 -hiljade protivtenkovskih sistema -hiljade topovskih i minobacačkih gratanata i mina -milione metaka za automatsko naoružanje Samo da se zna kad se bude pričalo o "ruskoj braći"...

ANTE BAN

pre 6 godina

Braća Rusi su nam prodala tu tehniku onda kada nam je najviše trebalo! Možda vam nije poznato, ali mi čak imamo više zajedničkih gena sa Rusima, nego vi! Osobno mi je neugodno što se naša vlast NIKADA nije Jeljcinu adekvatno zahvalila! I zato- neka je laka široka ruska zemlja velikome humanisti, dobrotvoru, pravedniku, našemu bratu- Borisu Borisoviću Jeljcinu! Inače; vi ćete MIG-ove dobiti uskoro, samo ne znam koje godine!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija