• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.12.2017

17:03

DEDA MRAZ PROTERAN IZ SARAJEVA:  Zbog fetve Islamske zajednice, deca u vrtićima neće dobiti paketiće!

Balkan

DEDA MRAZ PROTERAN IZ SARAJEVA: Zbog fetve Islamske zajednice, deca u vrtićima neće dobiti paketiće!

Podeli vest

Iako je Nova godina internacionalni praznik mnogi muslimani je ne priznaju i ne obeležavaju, pa je tako u većinski muslimanskom Sarajevu, ali i drugim gradovima Federacije BiH, i ove godine iz nekih vrtića proterana planetarno poznata maskota Deda Mraza

Kao proteklih godina društvene mreže i forumi prepuni su protesta roditelja muslimana koji ne žele da njihova deca prime paketić Deda Mraza.
Tako da Deda Mraz i ove godine neće posetiti nekoliko sarajevskih vrtića, uprkos činjenici da većina roditelja, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, podržava novogodišnje proslave.

Još pre sedam godina, uoči proslave 2010. godine, Islamska zajednica u BiH objavila je fetvu u kojoj stoji da Deda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj deci taj hršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

Ova fetva posebno je naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Deda Mraza kako bi uveselili mališane.

Čak je i mirovni izaslanik u BiH Karl Bilt 1996. pozvao pripadnike sva tri naroda da ne čine Deda Mraza verskim simbolom. 

Bilt je istakao da Deda Mraz ne bi trebalo da bude simbol bilo koje religije, već da je on tradicija u BiH i znak dobre volje i prijateljstva.

Pripadnici islama i oni koji praktikuju islam kao veru, pak, kažu da je za njih Nova godina "noć kao svaka druga". 
Poglavari islamskih zajednica tvrde da njihova vera poštuje hrišćanstvo kao veru i sve hrišćanske običaje ali da Nova godina i Deda Mraz kao simbol tog praznika u njemu nemaju uporište.

To, međutim, ne znači da islam svojim pripadnicima zabranjuje, ali ni ne odobrava da obeležavaju Novu godinu na način kako to čine njihove komšije i prijatelji hrišćani pa i da svoju decu odgajaju u verovanju da Deda Mraz postoji.
Bilo kako bilo, Deda Mraz će i ove godine dobiti više miliona pisama sa brojnim željama mališana iz svih delova sveta.

Prema nekim podacima Međunarodne unije pošta, tradiciionalno najviše pisama dobija Finska jer se veruje da Deda Mraz tamo stanuje. 

Zato je Finska jedna od zemalja koja upošljava najviše ljudi koji odgovaraju na želje upućene Deda Mrazu. 

U kanadskim poštama, na primer, prema istim podacima, deci se šalju odgovori na čak 26 različitih jezika, a u poštama Nemačke na 16.

BAKIR ODVALIO I OSTAO ŽIV: Izetbegović tvrdi da su Srbi SAMI SEBE PROTERALI IZ SARAJEVA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Felix

pre 6 godina

Džamaharija i posle se čude zašto Srbi i Hrvati neće sa njima u istu državu.

Srbija

pre 6 godina

Opet se moramo vratiti u proslost ,i jasno reci ono sto tkz "Bosnjaci" nezele da cuju ,a to je cinjenica da pre da pre prodora turaka ,ove je vladalo hriscanstvo,pre toga mnogo bostvo,nema nijedne dzamije u Bosni i Srbiji ,koja je bila tu pre prodora turaka ,na ove prostore.Prema bosnjackim podatcima najstariju dzamijuu Bosni je licno turcin sagradio,1449 godine,Turhan Emin-beg...Dok su u Bosni obitavali vec nekih tristotiank godina ranije od prakticno pocetka hriscanstva manastiri i crkve pravoslavne kao recimo Dobrun 1219 godine, iili recmo razni hramovi i manstiri iz recimo 1111 godine...Naravno u pesmama cesto pisani od srane "bosnjackih" pesnika plodonosna saradnja bosnjaka i turaka ,u sluzbi turske vojske ...Tako da se da zakljuciti ko je i kako ovu nakaznu okupatorsku ,blisko istocnu veru doneo iz male azije na ove prostore,a neko idalje tu veru upraznjava iako zna da je poturcen i da mu je okupator dao ime i veru,pa sada u Sarajevu mozemo ovakve gluposti da cujemo vrlo cesto.

Denisa

pre 1 godinu

aha kako da ne sve turci krivi a katolici za hriscansvo ne haha

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija