• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2018

10:33

MSP UPOZORAVA: MAKEDONCI IZBEGAVAJTE DA PUTUJETE U GRČKU!  U više od 20 gradova protesti protiv imena MK!

Balkan

MSP UPOZORAVA: MAKEDONCI IZBEGAVAJTE DA PUTUJETE U GRČKU! U više od 20 gradova protesti protiv imena MK!

Podeli vest

 U više od 20 grčkih gradova za večeras su najavljeni protesti pripadnika opozicije, udružena, crkve i građana, koji se protive do sada predloženim opcijama za rešenje pitanje imena Makedonije


Protesti su zakazani za 19.30 sati po lokalnom vremenu, a tim povodom makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je državljane te bivše jugoslovenske republike da izbegavaju putovanje u Grčku ili gradove u kojima će se protestovati zbog mogućih rizika i eskalacije situacije.
Protesti će biti održani u čak u 14 gradova na severu Grčke i osam drugih gradova širom zemlje.

Proteste organizuje "Komitet za borbu protiv grčkog karaktera Makedonije", koji čine predstavnici opozicionih parlamentarnih i neparlementarnih stranaka i nevladinih udruženja koja se protive da novo ime te države sadrži reč "Makedonija".

VREME JE ZA VELIKO "DA" ILI "NE"! Jedno od ova tri imena će ubuduće nositi Makedonija!


Protesti su prijavljeni i biće održani u gradovima Pela, Kavala, Drama, Seres, Kilkis, Polikastru, Voden, Lerin, Kostur, Ptolemaida, Katerini, Lagadas i turističkom naselju Nea Mudania na Halkidikiju.
Prema grčkim medijima, nezavisno od protesta koje organizuje ovaj komitet, nezadovoljstvo će biti iskazano i u još osam drugih grčkih gradova.

U mnogim gradovima, prenose makedonski mediji, demonstracije su podržane od lokalnih vlasti, gradonačelnika i biskupa, a planiran je i organizovan prevoz do gradova i opština u kojima će protesti biti organizovani.Grčki mediji pišu nezvanično da će se, ukoliko sporazum Atine i Skoplja o novom imenu ipak bude postignut, masovni protest održati i u centru Atine na dan ratifikacije tog dokumenta u grčkom parlamentu.
Komentarišući proteste, portparol vlade i ministar bez portfelja u Grčkoj, u intervjuu Radiju 247, rekao da je "vlada priznaje neprikosnoveno pravo građana na okupljanje na kojem će iskazati svoje nezadovoljstvo, ali da pritom treba da imaju u vidu da Grčka od 2008. ima svoj nacionalni plan.

Inače, dogovor Atine i Grčke o novom imenu Makedonije, koji su postigli šefovi diplomatija dveju zemalja, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metju Nimica, još nije obelodanjen.

GRCI SPREMAJU MASOVNI NAPAD NA "MAKEDONIJU": Atina na nogama, očekuju se strašni protesti u svim većim gradovima!


Njegovo predstavljanje javnosti najavljeno nakon što sporazum usmeno potvrde premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kao tri moguće opcije koje su ostale u užem izboru su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija