• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2018

13:09

NEZADOVOLJSTVO ZBOG IMENA: Tek dogovoreni sporazum komplikuje situaciju u Grčkoj i Makedoniji!

Balkan

NEZADOVOLJSTVO ZBOG IMENA: Tek dogovoreni sporazum komplikuje situaciju u Grčkoj i Makedoniji!

Podeli vest

 Tek dogovoreni sporazumi o novom imenu Makedonije, između premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javosti obeju zemalja, a makedonski predsednik Ðorđe Ivanov je nakon samo dva minuta napustio sastanak na kojem su premijer i šef diplomatije trebalo da ga obaveste o sadržini tog sporazuma

Ivanov će se danas, najavljeno je iz njegovog kabineta, obratiti javnosti, a deo makedonskih medija njegov gest napuštanja sastanka smatra skandaloznim.
Iako je vest o tome da su se Cipras i Zaev dogovorili sporazum o novom imenu Makedonije primljena sa olakšanjem u delu javnosti obeju država, za ostale sporazum nije dobrodošao.

Pozdravljen od najviših zvaničnika međunarodne zajednice i NATO, ovaj sporazum, prema kojem bi se ta bivša jugoslovenska republika zvala Republika Severna Makedonija, trebalo bi da omogući brže integracije te države u EU i NATO, što bi, kako se tvrdi, doprinelo miru, stabilnosti i prosperitetu zemlje i regiona u celini.
U ovom trenutku, međutim, teško da iko može predvideti kako će se stvari u vezi sa sporazumom odvijati u narednim danima i nedeljima s obzirom na to da je njegovo ozvaničenje bilo najavljeno već za subotu u Prespi.

Za najuticajniju makedonsku opozicionu VMRO-DPME sporazum o novom imenu sa Grčkom je "kaiptulacija", a za grčku opozicionu Novu demokratiju on je "okretanje leđa grčkom narodu".

ZVAĆE SE REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA?! Pao dogovor Ciprasa i Zaeva!


Otežavajuća okolnost mogla bi biti to što je predviđeno da sporazum bude ratifikovan najpre u makedonskom, a potom i u grčkom parlamentu.

Zaev u parlamentu ima tek prostu većinu od 61 poslanika, a ako sporazum i bude ratifikovan pitanje je da li će ga predsednik Ivanov potpisati. 

Tanjug

Zato je u sporazumu i predviđeno da, ako ga Ivanov ne potpiše o njemu će se glasati ponovo, ali bez preciziranja, šta ako ga ni tada ne potpišie, kao što je to, na primer, slučaj sa Zakonom o jeziku, o kojem se u parlamentu glasalo dva puta, ali on još nije stupio na snagu jer predsednik odbija da potpiše ukaz. 

Sporazumom je predviđena revizija makedonskog Ustava, čemu se Ivanov, takođe, protivi.
Za to će, inače, Zaevu biti potrebna dvotrećinska većina, 81 poslanički glas, što je u ovom trenutku teško i zamisliti da može da okupi.

I u Grčkoj, gde se takođe protestovalo protiv sporazuma sa Skopljem, može biti problema prilikom usvajanja sporazuma.
Grčki parlament ima 300 poslanika, a za usvajanje sporazuma sa Skopljem je potreban 151 glas. 

Vladajuću koaliciju čine Ciprasova Siriza i stranka Nezavisni Grci, koja je najavila da neće glasati za sporazum, jer se protive da se naziv Makedonija spominje u bilo kom obliku u novom imenu bivše jugoslovenske republike.

Micotakis: Sporazum s Makedonijom duboko problematičan
Tanjug

Lider opozicione grčke Nove demokratije Kirjakos Micotakis kritikovao je danas sporazum kojim bi trebalo da se okonča višedecenijski spor Grčke i Makedonije oko imena makedonske države kao "duboko problematičan".

Micotakis je pozvao grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa da interveniše kako bi se o sporazumu raspravljalo u parlamentu pre potpisivanja sporazuma, a ne posle kako se sada najavljuje.


Oni se tome protive jer smatraju da, ako bude zadržan naziv Makedonija, to izražava iredentističke težnje Skoplja ka severnoj grčkoj pokrajini, koja nosi isti naziv.

Sporazumu se protivi i opoziciona Zlatna zora, a "kec" u Ciprasovom rukavu su dve manje stranke koje ukupno imaju 26 poslanika.
Pitanje je i da li će baš svi poslanici Sirize glasati za sporazum.

U 25 godina dugom sporu između Grčke i Makedonije zbog imena te bivše jugoslovenske republike ovo ne bi bio prvi sporazum koji bi propao.

ZAEV SAOPŠTIO: MAKEDONIJA DOBILA IME!

Atina i Skoplje su 1995. potpisale Privremeni sporazum, kojim je bilo predviđeno da Makedonija promeni zastavu i da u međunarodnim organizacijama, u kojima je članica i Grčka, koristi ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Grčka je zauzvrat trebalo da ne stavlja veto i ne otežava prijem Makedonije u međunarodne organizacije.
Zbog grčkog veta Makedonija, međutim, nije na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine primljena u NATO iako je ispunila uslove. 

Skoplje je tada optužilo Atinu za "flagrantno kršenje dogovorenih obaveza iz Člana 11" Privremenog sporazuma iz 1995.
Ceo slučaj je završio na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji je konstatovao da je Grčke prekršila Privremeni sporazum protiveći se ulasku Makedonije u NATO.

- Sud je zaključio da je tužena strana (Grčka), protiveći se prijemu podnosioca tužbe (Makedonije) u NATO na samitu u Bukureštu, prekršila obaveze iz paragrafa 1 člana 11 Privremenog sporazuma između dve zemlje - izjavio je tada predsednik Suda Hisaši Ovada.

Sud je, međutim, odbacio zahtev Makedonije da naloži Grčkoj da u budućnosti poštuje obaveze iz tog sporazuma kao i sve ostale zahteve iz tužbe.

U slučaju Makedonske aplikacije za članstvo u NATO 2008. godine, Grčka je kao problem navela ime države koje njen severni sused koristi. 

Tada su se oglasile i Ujedinjene nacije pozivom Grčkoj i Makedoniji da nakon presude Međunarodnog suda okončaju "rat" oko imena Makedonija.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Ионако ће се ускоро звати... - " Северна ШИПДОНИЈА"...

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija