• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

15.06.2018

20:11

ZAEV PONIZIO MAKEDONCE: Vlada u Skoplju pristala na sve što su građani godinama odbijali, EVO ŠTA JE POTPISAO!

Balkan

ZAEV PONIZIO MAKEDONCE: Vlada u Skoplju pristala na sve što su građani godinama odbijali, EVO ŠTA JE POTPISAO!

Podeli vest

Makedonski premijer, osim što je u sporazumu s Grcima pristao na promenu imena u Republika Severna Makedonija, obećao i da će se odreći nacionalnih obeležja i spomenika kulture

Makedonski premijer Zoran Zaev pristao je na neverovatna poniženja potpisavši sporazum o promeni imena svoje zemlje sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, pišu mediji u Skoplju.

 Odavno nuđeno
Kiri Gligorovu je još 1992. nuđeno isto rešenje, ali je on odbio da ponizi Makedonce

Kako navode, osim što će se bivša jugoslovenska republika ubuduće zvati Republika Severna Makedonija, ona će morati da se odrekne i nacionalnih obeležja i spomenika kulture.

ilustracija/Rojters

Skidaju sunce

Prema dogovoru, šest meseci nakon potpisivanja sporazuma Makedonija mora da promeni imena spomenika, javnih zgrada, infrastrukture i ostalih objekata koja se na bilo koji način odnose na helensku kulturu.

Traže glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi

Najveća opoziciona stranka u Grčkoj Nova demokratija podnela je juče zahtev za glasanje o poverenju Ciprasovoj vladi zbog dogovora sa Makedonijom. Lider Nove demokratije Kirjakos Micotakis naveo je da je to neophodno jer je Cipras sa Skopljem postigao loš dogovor.
- Želim da budem apsolutno jasan. Cipras nema političku legitimnost da obaveže ovu zemlju potpisivanjem dogovora koji nema podršku njegove sopstvene vlade - rekao je Micotakis.

Tako će, na primer, spomenik Aleksandru Makedonskom u centru Skoplja, koji se zove "Ratnik na konju", morati da promeni ime. Zvaće se "Aleksandar Makedonski", ali će ispod tog imena biti naglašeno da je u pitanju helenski junak.

Ono što Makedoncima najviše smeta jeste to što će morati da se odreknu "Sunca (zvezde) iz Vergine", što smatraju svojim nacionalnim simbolom, a na koji Grčka ima ekskluzivno pravo. Reč je o prikazu sunca sa 16 krakova, otkrivenom na antičkim sarkofazima i drugim artefaktima na teritoriji severne grčke pokrajine Makedonije. 

Taj simbol je Makedonija 1991, kad se odvojila od SFRJ, stavila na zastavu, ali je pod pritiskom Grčke 1995. morala da ga ukloni i da napravi zastavu kakvu ima danas. 

"Sunce iz Vergine" se, međutim, i dalje nalazi na velikom broju makedonskih institucija, a koriste ga i gradovi na svojim grbovima, kao i organizacije makedonske dijaspore.

Borisov otkazao sastanak s Ivanovim

Premijer bugarske Bojko Borisov odbio je da se sastane sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, što je bilo planirano za danas. Kako je saopšteno, Borisov je to uradio jer je Ivanov odbio da potpiše sporazum koji su napravili Zaev i Cipras.
Ivanov je juče otputovao u posetu Bugarskoj, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Rumenom Radevim. Planiran je bio i susret Ivanova sa Borisovim, ali je bugarski premijer to otkazao i navodno naložio ministarki inostranih poslova Ekaterini Zaharievoj da takođe ne prihvati sastanak.

Takođe, Makedonci će morati da izmene i sve svoje školske udžbenike, istorijske atlase i ostale knjige u kojima se helenski termini pominju kao makedonski.

Mediji u Skoplju pišu da je Zaev, prihvatajući sporazum s Grčkom, prešao sve crvene linije, što nijedan lider Makedonije pre njega nije hteo da uradi.

- Kiri Gligorovu je još 1992. nuđeno rešenje koje je podrazumevalo promenu imena u Republika Severna Makedonija. On je to odbio, navodeći da ne namerava da ponizi Makedonce. Dve i po decenije posle toga Zaev pokušava da to staro odbijeno rešenje predstavi kao trijumf - piše skopska štampa.

Protesti svakog dana

Građani Makedonije, nezadovoljni sporazumom o promeni imena države, u sredu uveče započeli su proteste u svim većim gradovima i najavljuju da će se okupljati svako veče dok sporazum sa Grčkom ne bude poništen.

Han: Ivanov nije pristojan

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han rekao je juče da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji odbija da potpiše sporazum između Zaeva i Ciprasa, nije pristojan i poručio mu da se ponaša odgovorno.
- Nije pristojno da predsednikov kabinet odbije da razgovara sa premijerom i ministrom spoljnih poslova. Premijeri i ministri spoljnih poslova poštovali su ustav i mogu samo da insistiram da predsednik preuzme odgovornost - rekao je Han.

Više hiljada ljudi okupilo se u sredu ispred zgrade Sobranja u Skoplju, tražeći ostavku vlade i uzvikujući "Makedonija" i "Izdajnici". 

Na zgradu parlamenta bačen je i Molotovljev koktel, ali srećom štete nije bilo. Demonstranti su policiju, koja ih je sprečila da uđu u Sobranje, gađala flašama i kamenjem, pa su snage reda uhapsile najmanje deset izgrednika.

Inače, Zaev i Cipras su u utorak uveče postigli dogovor o imenu bivše republike SFRJ, i to telefonom. Pregovori, koji traju 27 godina, intenzivirani su krajem 2017, a zvaničan dokument treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Ključne tačke sporazuma

- građani će se ubuduće nazivati Makedonci ili građani Republike Severne Makedonije 

- jezik ostaje makedonski - registarske tablice imaće oznaku NM (North Macedonia) ili NMK, a za sve ostale svrhe skraćenice će ostati iste - MK ili MKD

- u roku od šest meseci Makedonija mora da promeni imena spomenika, javnih zgrada, infrastrukture i ostalih znamenitosti koja se na bilo koji način odnose na helensku kulturu

- ne sme se da koristi simbol Sunce iz Vergine, korišćen na prethodnoj zastavi. Ima šest meseci da ukloni taj simbol sa svih javnih mesta na svojoj teritoriji. Arheološki artefekti nisu predmet sporazuma

- Makedonija mora da izmeni školske udžbenike, istorijske atlase i druge naučne knjige

- mesec dana od potpisivanja sporazuma biće formirana mešovito makedonsko-grčka komisija koja će proveravati taj proces

- Grčka treba da podrži ulazak Severne Makedonije u EU i NATO

- nijedna zemlja ne sme da dopusti trećoj strani da koristi njenu teritoriju protiv one druge

- prestaju sve neprijateljske aktivnosti

- jača saradnja između dve zemlje - ekonomska, kulturna, obrazovna.... 

- uspostavljanje punih diplomatskih veza - Grčka će svoje diplomatsko predstavništvo u Skoplju pretvoriti u ambasadu, ekonomsko-komercijalno odeljenje u Bitolju biće generalni konzulat. S druge strane, Makedonija će svoje diplomatsko predstavništvo u Atini pretvoriti u ambasadu, a ekonomsko-komercijalno odeljenje u Solunu u generalni konzulat

MAKEDONCI NEĆE DA BUDU SEVERNOMAKEDONCI: Građani bivše jugoslovenske republike besni na svoje rukovodstvo!

(FOTO) POTPUNI HAOS U GRČKOJ! Demonstranti pokušali da uđu u parlament!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Niste hteli sa Srbijom da ostanete u savezu, pa ste potpisali savez sa djavolom koji ce vas skupo kostati. Ali posto smo mi miroljubiv narod i uvek smo voleli makedonce kao narod, primicemo i vas jer je bolje da nam vi dodjete nego azilanti.

Olivera

pre 5 godina

Tako je. Njih je ionako Tito izmislio, nisu ni postojali pre njega. Samo, nasi oprezno sa migrantima. Ceo Sombor su preplavili, kao mravi. Nocu je postalo opasno....

Branko

pre 5 godina

Ma tko tu sta pita narod!!?? " To je sve ZAPADNA-NATO NAMESTALJKA, isto bi tako u Srbija prosla da je kod nas ZUTA OLOS BANDA na vlasti"!!?????? Nasa zuta olos banda je u SAVEZU SA ZAPADIM ZATO TO I TAKO RADE, sve protiv naroda i SRB!!!????????

Marrco

pre 5 godina

Nisu "makedonci" jedini Srbiji koji nisu želeli da budu Srbi. Pored njih, tu su i "crnogorci", "muslimani" i nadrastičnijij primer, zapadni hercegovci... najgore Ustaše. Sa makedoncima i crnogorcima se makar nismo klali...

Rade

pre 5 godina

Zaslužili su to što ih je snašlo. Odvojili se, priznali kosovo, šta će nam !!!!

duka

pre 5 godina

Kako su samo mogli da izaberu Makedonci ovog izdajnika nije mi jasno. Covek je od kada je na vlasti uradio sve sto se moglo uraditi protiv svoje drzave i svog naroda. Zaev je ispunio sve sto su Albanci trazili i evo sad ispunjava sve sto Grci traze. Kako li nocu zaspi ovaj Zaev kada zna da je izdao svoj narod.

Ljubo

pre 5 godina

I treba ih rasturiti .Za koji ih zalite .Ko nas Srbe pravoslavce zali .Oci bi nam kopali ,kao sto su svi i radili od Triglava do Djevdjelije .Rasturiti ,podeliti ,samo mi je zao sto i Albancima dio pripada ,stocarima belosvetskim ,akrapima.

Moli

pre 5 godina

Isti je kao i opozicija u Republici Srpskoj ovi naši bi prodali sve samo da dođu na vlast. Moram da kritikuje Informatika što ne piše i o Republici Srpskoj.

Sale

pre 5 godina

Nije ih ponizio Zaev! Oni nisu sigurni sta hoce, jer nisu sigurni ni KO su.

Dušan

pre 5 godina

Шта су тражили то су добили ! Сретно им име и улазак у НАТО ! Тек ће да доживе ново " благостање " А Србији ударили ембарго ????????????????????

Zaza

pre 5 godina

To i Srbiju ceka kad posle Vucica dodje sledeci....

Primećujem

pre 5 godina

Stvari dolaze na svoje mesto. Predugo je ekspolatisana laž da su potomci Aleksandra makedonskog. Na tome su zasnovali sav svoj identitet. Sto i više godina laži sada se raspliće neugodan način. Ali...možda ovaj Zaev i nije toliki izdajnik kako deluje. Savezništvo sa grcima je mnogo isplativije nego rasparčavanje zemlje između šiptara i bugara. Za srbe, ovo svakako ima velik i pozitivan značaj.

Ludi Milojko

pre 5 godina

Ma nema blage veze, sve se to moralo pod pritiskom Amerike, cilj je okružiti Srbiju, i isterati posle ruski uticaj iz nje, tako da draga braćo srbi, ljutili se vi ili ne, sada ste vi na redu, a koliko vidim počelo je i kod vas, polako, ali počelo je....i šta god govorio g. Vučić i pokušavao da napravi, ništa ne vredi, za 2-3 godine i vi će te pod NATO koliko god vi bili protiv i ima da vam stave proameričku vlast, ameri imaju vremena , oni mogu da čekaju, a imaju i pare, i Makedonija i Srbija su male zemlje i ekonomski i teritorijalno i vojno u odnosu na USA, i to je nezaustavljivo, samo je pitanje ko će duže da se odupire, rezultat je na kraju opet po njihovom, i zato kako se kaže: " ...držte gaće, braćo....."

SasaV

pre 5 godina

E moj Vasile Tupurkovski,tvoje neglasanje i Bogicevica donelo je samo nesrecu i Jugoslaviji i Makedoniji a i BiH. Ovo vise nije ni u Bozijim rukama,ovo kriminalci rasparcavaju polako ali sigurno sto su nasi kroz dva svetska rata stekli uz ogromne zrtve.

Andrejević

pre 5 godina

И нека ... До 1945. били су Срби, од 1945. постадоше некакви "Македонци", "потомци" Александра Великог. Било им је добро 1912. и 1913. кад смо их ослобађали, данас то називају окупацијом. Било им је добро док су Срби гинули да они не буду Бгари или Турци, а данас признали Косово и уводе нам економске санкције. Што се мене тиче, Грци су били преблаги, требало је да им одузму и то мало "македонског" што им је остало, нек се зову од сад Вардаријанци (по Вардарској Маћедонији где живе). Нека, нека, ... поново ће да кукају и моле Србе да их ослобађају.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija