• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2018

23:44

MAKEDONCI BIRAJU NATO ILI RUSIJA: U bivšoj jugoslovenskoj republici raste napetost PRED ISTORIJSKI REFERENDUM!

Balkan

MAKEDONCI BIRAJU NATO ILI RUSIJA: U bivšoj jugoslovenskoj republici raste napetost PRED ISTORIJSKI REFERENDUM!

Podeli vest

Građani Makedonije treba da se izjasne o promeni imena države u Republika Severna Makedonija. Ukoliko promena imena bude izglasana, bivša republika SFRJ će ući u NATO i okrenuti leđa Moskvi

Makedonci u nedelju glasaju na referendumu o promeni imena svoje zemlje u Republika Severna Makedonija, međutim, prema ocenama analitičara, zapravo je u pitanju izbor između NATO i Rusije. O tome govori i samo referendumsko pitanje, u kojem se građanima nudi ulazak u Alijansu, te će, ukoliko promena imena bude izglasana, Makedonija postati članica NATO i okrenuti leđa Rusiji.

Ne pominje se ime

Na referendumu, na kojem pravo glasa ima oko 1,8 miliona građana, pitanje glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora između Republike Makedonije i Republike Grčke". Ni u jednoj reči se ne pominje da taj sporazum između dve države podrazumeva promenu imena u Severna Makedonija, čemu se ogroman broj građana protivi.

Oni smatraju da će s novim imenom izgubiti svoj identitet i zbog toga bi pre održavali odnose sa Rusijom. Protiveći se Zapadu, koji im nameće promenu imena, a zauzvrat nudi ulazak u NATO posle deset godina čekanja, Makedonci, među kojima i predsednik Đorđe Ivanov, pozvali su na bojkot referenduma. Zbog toga je veliko pitanje da li će referendum uopšte uspeti, jer je za to potrebno da na birališta izađe više od 50 odsto glasača.

Foto: Reuters

 

S obzirom na otpor građana prema promeni imena države i ulasku u NATO, zapadni lideri su poslednjih meseci opsedali tu zemlju. Posetili su je, između ostalih, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, američki sekretar za odbranu Džejms Matis, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini. Svima njima je bilo bitno da ubede Makedonce da glasaju "za" jer bi na taj način Zapad uspeo da neutrališe uticaj Rusije u još jednoj zemlji na Balkanu. Instrument im je premijer Makedonije Zoran Zaev, koji je građane pozvao da glasaju i saopštio im da je to jedina opcija za svetliju budućnost.

- U nedelju ćemo se suočiti sa istorijskom odlukom. Moramo da napravimo izbor. Zapamtite, to nije izbor između dve političke partije. To je izbor vaše budućnosti, budućnosti naše dece. To je izbor budućnosti naše Makedonije - poručio je Zaev.

S druge strane, Moskva ne krije da je protiv ulaska Makedonije u NATO. Rusi smatraju da bi to moglo da destabilizuje ceo Balkan. Zato je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio da Zapad vodi prljavu kampanju.- Promena imena Makedonije povezana je samo sa željom SAD da prime tu državu u NATO - istakao je Lavrov.
Kako je rekao, budući da je Grčka već u NATO, ona ne mora da čini nikakve ustupke, za razliku od Makedonije, koju treba uvući u Alijansu.

- Ako novo ime Makedonije bude uneto u ustav zemlje, to će sigurno svi priznati. Međutim, nadam se da svi shvataju: Ne uzimaju se u obzir neke opšte i specifične crte dva bliska naroda, već to da jedan od njih postane članica NATO - rekao je Lavrov.

Problem i u Sobranju

Ipak, ishod cele priče je krajnje neizvestan. Čak i da referendum uspe i da se većina izjasni "za", neizvesno je da li će novo ime Makedonije biti i zvanično prihvaćeno.

Nakon referenduma, Sobranje mora da usvoji promene ustava, a za to je potrebna dvotrećinska većina, koju vladajuća koalicija Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva i tri albanske partije nema. Za promenu ustava potrebni su i poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koja ima najviše poslanika u parlamentu, a koji se oštro protive promeni imena zemlje.

 

Spor dug 27 godina

1991. - Makedonija se otcepila od Jugoslavije pod imenom Republika Makedonija. Grčka se odmah pobunila protiv međunarodnog priznanja nove zemlje
1993. - Zemlja je primljena u UN, ali ne pod njenim ustavnim imenom, već privremenim - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM)
2005. - Makedonija postala kandidat za članstvo u EU, ali je Grčka blokirala početak pregovora zbog imena
2008. - Makedonija postala kandidat za članstvo u NATO, ali su Grci i na to uložili veto
2011. - odnosi dve zemlje pali su na najniži nivo, nakon što je u Skoplju podignut spomenik Aleksandru Makedonskom
2017. - dve zemlje u decembru obnovile pregovore u vezi sa imenom
2018. - 17. juna potpisan Prespanski sporazum o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija

Foto: Tanjug

 



Ključne tačke sporazuma Makedonije i Grčke

- građani će sebe ubuduće nazivati Makedonci ili građani Republike Severne Makedonije
- jezik ostaje makedonski
- registarske tablice imaće oznaku NM (North Macedonia) ili NMK, a za sve ostale svrhe skraćenice će ostati iste - MK ili MKD
- u roku od šest meseci Makedonija mora da promeni imena spomenika, javnih zgrada, infrastrukture i ostalih znamenitosti koja se na bilo koji način odnose na helensku kulturu
- ne sme da koristi simbol Sunca iz Vergine, korišćen na prethodnoj zastavi. Ima šest meseci da ukloni taj simbol sa svih javnih mesta na svojoj teritoriji. Arheološki artefakti nisu predmet sporazuma
- Makedonija mora da izmeni školske udžbenike, istorijske atlase i druge naučne knjige
- Grčka treba da podrži ulazak Severne Makedonije u EU i NATO
- nijedna zemlja ne sme da dopusti trećoj strani da koristi njenu teritoriju protiv one druge
- prestaju sve neprijateljske aktivnosti
- jačanje saradnje između dve zemlje - ekonomske, kulturne, obrazovne...
- uspostavljanje punih diplomatskih veza - Grčka će svoje diplomatsko predstavništvo u Skoplju pretvoriti u ambasadu, ekonomsko-komercijalno odeljenje u Bitolju biće generalni konzulat. S druge strane, Makedonija će svoje diplomatsko predstavništvo u Atini pretvoriti u ambasadu, a ekonomsko-komercijalno odeljenje u Solunu u generalni konzulat

ZAEV UOČI REFERENDUMA: Građani Makedonije blizu da svoju želju pretvore u realnost

(VIDEO/FOTO) NEREDI U SOLUNU: Građani protestuju zbog novog imena Makedonije, DEMONSTRANTI SE SUKOBILI SA POLICIJOM!

 

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Ovo sa Makedonijom je primer mikromenadžmenta. Mikro, mikro... Makedonci treba da bojkotuju sve. I jedne i druge. Niti će postati velesila ako uđu u NATO, niti će postati mali Rusi ako zadrže svoje ime. Ostaće MAKEDONCI i MAKEDONIJA.

TT

pre 5 godina

Izabrace NATO zato sto nisu glupi .. Sta mogu da imaju od sirotinjske Rusije?

Halo

pre 5 godina

Koja Rusija? Ko je I gde pomenuo Rusiju? Dok je samo novi ambassador stupio na duznost. Prodefiliralo je 20 zapadnjaka. Sta lupate bre?

I dalje s ašta

pre 5 godina

Svašta se i dalje piše i lupeta. Šta ima da se pominje u pitanju promena imena, kada se o tome toliko govorilo i pisalo? Zaboravljate da su glasači punoletne osobe i nisu "tako" glupe.

Dragan

pre 5 godina

Nema od Rusije nista Kamo srece da je Srbija uz Ameriku nebi izgubili Kosovo

Branko

pre 5 godina

" PA I OVAKO NECE IZGUBITI KOSOVO " !!!???? " HRVATSKA JE U EU I NATO, STA JE ONA U VECOJ PREDNOSTI OD SRBIJE???? IMA DUPLO MANJE STANOVNIKA, DUPLO VISE JE ZADUZENA I SAD VISE NEMA RADNE SNAGE ZA SVOJE POTREBE" !!!!?????

Branko

pre 5 godina

" ISTO BI I MI TAKO PROSLI DA SE NEDAJ BOZE NASA ZUTA OLOS BAGRA DOCEPA VLASTI " !!!??? " MISLIM DA SE ONDA KOSOVO I NEBI ODVAJALO OD SRBIJE, POSTO BI ZUTI OLOSI SVOJOJ BRACI SIPTARIMA DALI JOS POLA SRBIJE, PA BI ONDA SRBIJA BILA U TOJ ZAJEDNICI POKRAJINA " !!!???? " SVA SRECA PA JE NAS NAROD PROCITAO TU ZUTU OLOS BAGRU " !!!?????

BG dex 1970

pre 5 godina

Pa ako im ne smeta da se izbriše njihova istorija i identitet, onda će glasati za nov naziv.Makedonci su miroljubiv narod i mislim da se i danas kaju zbog svog odcepljenja, ali ne od SFRJ ili SRJ, već od Srbije.Naime, ne tako davno, makedonci su želeli spajanje sa Srbijom i da to bude jedna država, ali tada su kod nas bili na vlasti žuti.Sada to ni u kom slučaju nije moguće, jer je Makedonija sve, samo ne Makedonija

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija