• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.10.2018

11:36

(VIDEO) OSNOVCI BACAJU DRUGARE KROZ PROZOR DA BI SE ZABAVILI! Pojavio se snimak šokantne "igre" u školi tokom koje je jedna devojčica povređena

Balkan

(VIDEO) OSNOVCI BACAJU DRUGARE KROZ PROZOR DA BI SE ZABAVILI! Pojavio se snimak šokantne "igre" u školi tokom koje je jedna devojčica povređena

Podeli vest

Makedonska javnost je bila šokirana kada je pre nekoliko dana saznala da se učenici 9. razreda osnovne škole "Đorđija Pulevski" u skopskom naselju Aerodrom zabavljaju igrajući veoma opasnu igru. Tokom malog odmora, četvorica đaka bi uhvatili učenicu iz istog razreda za noge i ruke, otvorili prozor i izbacili je napolje iz učionice, koja se nalazi u prizemlju škole

Đaci su se na ovaj suludi način zabavljali duže vreme, a za to se doznalo tek kada se povredila njihova 14-godišnja drugarica koju su izbacili kroz prozor, pa je njen otac E. C. (50) slučaj prijavio u Policijsku stanicu Aerodrom.

Nakon incidenta, direktor škole Aleksandar Filipčev se pravdao da je povređena devojčica dobrovoljno učestvovala u igri, dodajući da je đaci nisu izbacili, već da je ona sama iskočila napolje. I zaista, na video snimku koji je neki od učenika snimao mobilnim telefonom vidi se da dečaci hvataju devojčicu za noge i ruke, donose je do prozora, ali je ne izbacuju napolje kao vreću, već devojčica staje na okvir prozora i iskače napolje.

 Možda se ćerka E. C. ne bi ni povredila da joj neko od učenika nije "pomogao" gurnuvši je napolje. Prozor kroz koji su "izbacivane" učenice se nalazi na straničnom delu škole i on je jedini bez rešetaka zbog plana evakuacije u slučaju opasnosti.

Ova, ali i brojne druge opasne igre, kako se može pročitati na socijalnim mrežama, su veoma popularne među učenicima. Uplašeni za svoju decu, roditelji javno pitaju gde je granica između igre i nasilja? Da li neko pazi na njih za vreme odmora? Gde su nastavnici, gde je školsko obezbeđenje?

Prema ocenama psihologa, nedovoljna pažnja roditelja prema svojoj deci kod kuće je jedan od razloga učestalih slučajeva vršnjačkog nasilja i nedoličnog ponašanja učenika u školi. Sličnog mišljenja je i ministar obrazovanja Petar Arsovski.

- Roditelji su deo i života i škole. Nažalost, godinama unazad roditelji su nekako "izašli" iz škole. Srećom, ovakvi incidenti su veoma retki, ali ipak treba da se preduzmu mere da se oni ne ponavljaju - izjavio je Arsovski.

Nasuprot njegovom stavu, Dragi Zmijanac iz Prve dečije ambasade Međaši tvrdi da je vršnjačko nasilje u porastu.

- Tuča učenica u Negotinu, pa sve do ovog poslednjeg incidenta, govori o tome da se agresija, ono što se dešava u društvu, reflektuje i kod dece, i ne može se odgovornost prebaciti čas na roditelje, čas na škole. Mora se početi od lokalne samouprave, da se vidi ko se postavlja za učitelje i nastavnike, zato što škole nisu samo obrazovne, već i vaspitne ustanove. Tamo treba da ima kvalitetan, educiran i stručni kadar koji želi da radi sa decom - rekao je Zijanac i dodao da u ovom slučaju odgovornost snose i direktor škole, pedagog, Ministarstvo obrazovanja, ali i prosvetni inspektori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija