• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.01.2019

23:08

POSLE OVOGA ALBANIJA NIKAD NEĆE UĆI U EU! Ramina porodica preuzima kontrolu nad industrijom igara na sreću!

Balkan

POSLE OVOGA ALBANIJA NIKAD NEĆE UĆI U EU! Ramina porodica preuzima kontrolu nad industrijom igara na sreću!

Podeli vest

Iza zabrane igara na sreću koja je u Albaniji stupila na snagu 1. januara prema pisanju tamošnjih i svetskih medija ne stoji "ni briga Edija Rame za društvo, niti borba protiv zavisnosti i kriminala", već zloupotreba državne moći. Kako se navodi, posredi je pokušaj upostavljanja monopola u oblasti sportskog klađenja, odnosno uklanjanje konkurencije koja smeta premijerovom bratu

Stav da odluka albanske vlade da zabrani igre na sreću nije ništa drugo do korupcionaška afera u režiji Edija Rame dele i poznavaoci prilika u albanskoj industriji igara na sreću. U analizama svih njih pominje se samo priređivač koji bi mogao imati koristi od radikalnih izmena Zakona o igrama na sreću u Albaniji, a to je BastArena - kompanija premijerovog brata Olsija Rame.

Svoj plan, koji nema nikakve veze sa dobrobiti albanskog društva, Rama je sproveo u nekoliko koraka. Naime, albanska vlada je 2015. godine omogućila privatnoj kompaniji MC Netvorking, u stopostotnom vlasništvu Endrija Meksija, inače poslovnog partnera Olsija Rame, da vrši nadzor nad priređivanjem igara na sreću, za šta je dobila koncesiju na 30 godina. Edi Rama je, zatim, početkom oktobra prošle godine suspendovao rad agencije za nadzor poslovanja priređivača igara na sreću, u čijoj je nadležnosti davanje licenci za rad ovim kompanijama, a potom inicirao i zabranu rada onih koje su dotad poslovale.

Jedino što je ostalo na snazi jeste odredba zakona koja dozvoljava Državnoj lutriji da za organizovanje igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije angažuje operatere koje želi.

Premijer Albanije je na ovaj način stvorio prostor da njegova porodica preuzme kontrolu nad industrijom igara na sreću i, kako pišu albanski mediji, "još dublje stavi ruku u džepove građana Albanije".

Javnosti u Albaniji je sumnjiva i odredba po kojoj će priređivanje igara na sreću ubuduće biti dozvoljeno u kockarnicama u okviru hotela sa pet zvezdica, budući da će i definisanje objekata koji zaslužuju taj status biti prepušteno državi koja ima u vidu interese samo određenog kruga ljudi.

Iako neki izvori u Albaniji smatraju da je zabrana igara na sreću Ramin politički manevar kojim EU pokušava da ubedi da će stati na put kriminalnim strukturama čija su okosnica, kako on tvrdi, privatni priređivači, većina je na stanovištu da se njegov potez neće dopasti Evropi, koja se zalaže za slobodno tržište.

Ovim potezom Rama je direktno prekršio principe na kojima počiva EU, pa se pretpostavlja da bi ova situacija mogla i te kako da ugrozi dalji put Albanije ka evropskim integracijama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Nisu valjda građani Albanije poverovali da Rama brine o njihovom nacionalnom biću i zaštiti od kockarskih navika. Znao je u Peći da kaže WTF Srbiji, sada isto to može neko drugi njemu da vrati.

Penzioner

pre 5 godina

DA,DA, sve je jasno kao dan !!! SVIMA u NAZOVI "demokratskom i pravno ustrojenom" SVETU, je jasno, al' NIKAKO I NIKAD da stanu na put siptarskom bahacenju, kriminalu, korupciji !!!! Ja samo pitam : ZASTO ?????????????????????????????????????

SS

pre 5 godina

Balkanski stil,samo za svoje i porodične interese.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija