• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

13.02.2019

19:44

(FOTO) SPLIĆANKA SPUSTILA NA ZEMLJU SVOJE SUGRAĐANE HULIGANE: U Beogradu ne da se nismo nagutali vode iz Dunava nego su nas častili i nazdravljali s nama!

Balkan

(FOTO) SPLIĆANKA SPUSTILA NA ZEMLJU SVOJE SUGRAĐANE HULIGANE: U Beogradu ne da se nismo nagutali vode iz Dunava nego su nas častili i nazdravljali s nama!

Podeli vest

Slučaj napada hrvatskih huligana na vaterpoliste "Crvene zvezde" u centru Splita i dalje je glavna tema regionanih medija. Nakon ovog događaja su usledile brojne reakcije lokalnih zvaničnika od kojih se posebno izdvojila ona koju je uputio splitski gradski poslanik Martin Pauk. On je u svojoj izjavi poručio da "sada Delije mogu da pričaju kakvo je more u februaru"

Hrvatska radijska voditeljka Nina Slišković Goleš napisala je tekst kao odgovor Martinu Pauku, a koji je privukao veliku pažnju javnosti kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, prenosi Ruzruzmarin.com.

Prenosimo tekst u celosti.

- Zamisli, doživela sam Beograd u februaru, a nisam na vlastitoj koži osetila kakva je temperatura Dunava u to doba godine. Očito je to ovih dana jedna priča iz rubrike "verovali ili ne". I to ne da sam ga doživela sama, doživelo ga je nas četvoro glasnih Dalmatinaca, koje teško da bi po bilo čemu mogao svrstati u neprimetnu kategoriju ljudi. Još teže bi nas bilo smestiti među ljude koji su se i po čemu trudili biti "low profile" u tuđoj zemlji, nemojmo se lagati.

Zamisli, nas četvoro grlatih i glasnih smo celo to putovanje pričali glasnim hrvatskim jezikom, ili ako hoćeš još preciznije; dalmatinskim naglaskom kojeg iz nas nije preterano iskorenilo ni deset godina zagrebačkog života, a kamoli par dana putovanja u Beograd. Smejali smo se tih dana još glasnije nego što smo pričali. Gde god smo se pojavili naš prijatelj Bojan je rasuo sav svoj muzički talent pred nepoznate ljude pevajući punim glasom i još punijim srcem kakvog Olivera, Mišu ili klape. Dragojevića, da se razumemo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toliko o #BlueMonday. A sad smajl na lice i ne daj da ti kalendar diktira raspoloženje! ?

Објава коју дели Nina Slišković Goleš (@ninasliskovicgoles) дана 21. Јан 2019. у 7:03 PST

Zamisli, neokrznuti, netaknuti i bez krivog pogleda smo preživeli čak nekoliko dana Beograda, sa vidljivim obeležjima odakle smo i čiji smo, ni čuti nas nisi trebao, sigurno si mogao primetiti naš crveni automobil sa splitskim registarskim tablicama kako provocira ulicama Beograda. Danima smo se mi tako vozikali, a da nismo pribegli onoj tradiciji vešanja grba fudbalskog kluba grada u koji si došao o retrovizor, ili postavljanje šala sa simbolima tog istog kluba pod zadnju šoferšajbnu.

Neopterećeni mržnjom i idejom da bi naš auto ikome mogao da smeta parkirali smo gde smo stigli i kad smo stigli, pa se na kraju vratili kući sa istim autom sa kakvim smo od kuće i krenuli. A da budem baš maksimalno iskrena, čini mi se da su i po beogradskim ulicama baš zahvaljujući tim tablicama imali malo više razumevanja za naša brljanja u saobraćaju i pogrešne trake.

Zamisli, nas četvoro grlatih i glasnih Dalmatinaca u Beogradu ne da nismo plivali Dunavom u februaru, nego su Beograđani sa nama po ulicama i restoranima u glas pevali, naše pesme, ako baš insistiraš na ovoj naše i vaše strogoj i jasnoj podeli.

Ne da se nismo nagutali vode iz Dunava u februaru nego su nas Beograđani oduševljeno častili i nazdravljali s nama. Ne da nismo okusili sav spektar mržnje koju ljudsko biće može proizvesti ni iz čega, već smo se naslušali razgaljenih priča i pričica, uspomena na neka očigledno lepša vremena, slušali smo o ljubavi i iz očiju im čitali nostalgiju, prepoznavali smo se po srcima, a ne po obeležjima, jezicima i geografskim širinama. Rušili smo emocijama geografske granice.

I zato mi nemoj ni pokušati da prodaš priču o tome kako svetom treba hodati u strahu i jeftinim kamuflažama skrivati ko si. Pogotovo mi nemoj nalaziti opravdanja za mržnju i nasilje, jer krenemo li iti jedan korak tim putem, bojim se da će više teško biti postaviti ikakve granice. Budala ima svugde, bez obzira na koordinate i nacionalne pripadnosti, opravdanja za nasilje ne bi trebalo biti nigde.

Nemoj mi meriti svet koji je i moj svojim dvostrukim merilima. Nemoj me uveravati kako je sedenje na kafi na splitskoj Rivi u trenerci sa grbom kluba za koji igraš provokacija, a da je hodanje svetom, Evropom ili ako baš hoćeš nešto svežiju uspomenu – Rusijom, u kockicama od glave do pete, pitanje zdravog sportskog duha.

Nemoj mi od sporta stvarati prvu crtu bojišta. Nemoj mi prodavati nasilje pod "takav mentalitet" krinke. Na kraju, nemoj mi slati u svet poruku o mom gradu čije su me ulice odgajile i poslale dalje u taj isti svet, kao o gradu zadojenom mržnjom, kad je on toliko više od toga.

Ne tražim da zauzmeš pravu stranu istorije, razuma ili ljubavi ako baš hoćeš, ne mogu očekivati da smo svi na toj istoj strani, ali mogu staviti svoj potpis pod izjavu kako je Split mnogo više od mržnje koja se razlila po Rivi, i svega što smo čuli i videli nakon toga. Pa evo, stavljam ga.

Moj Split je mnogo više od ove mrziteljske razglednice poslate u svet. Nadam se da ćete imati priliku iskusiti to - napisala je ona.

Da podsetimo, tokom vikenda vaterpolisti "Crvene zvezde" su napadnuti u centru Splita od strane huligana, što je uznemirilo javnost u Srbiji i celom regionu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pilipenda

pre 5 godina

Draga Nina, ne uzimaj to tako jako k srcu. To je pre svega strah dvostukog osvajača vaterpolo-zlata od petostrukog . Pod okriljem mržnje zato što je sramota priznati strah.

Jebac

pre 5 godina

Po celoj evropi ti isti hrvati se šepure i nose znamenja sportskih ekipa ili države iz koje su, provociraju i laju kao kerovi ali nigde ih niko ne izlupa niti prekla nožem......samo u njihovoj uštaškoj državi ne smeš biti to što jesi!!! Bolesni ljudi i to vrlo! Za njihovu bolest je jedino dobra batina lek!!!!!

Dlaka

pre 5 godina

Isto tako prije par godina mojim prijateljicama kad su bile u Beogradu na službenom putu demolirali auto. Pa nije bilo tirada po novinama sa Hrvatske strane i optuživanja cijele države kao u ovom slučaju. Nitko se nije ogradio od napada, za razliku od ovog slučaja. A to hoće li se radijska voditeljica "lepo sprovesti u Beogradu" nema nikakve veze sa tim koliko ste tolerantni i koliko nas volite. Ima samo veze sa vašim standardom i kunama koje trošimo u Srbiji

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija