• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

09.06.2019

16:27

(FOTO) HRVATI POLUDELI ZBOG KARTE 'VELIKE MAĐARSKE'! Orbanov kabinet objavio na Tviteru problematičnu mapu, zvanični Zagreb odmah reagovao!

Balkan

(FOTO) HRVATI POLUDELI ZBOG KARTE 'VELIKE MAĐARSKE'! Orbanov kabinet objavio na Tviteru problematičnu mapu, zvanični Zagreb odmah reagovao!

Podeli vest

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja

Ministarstvo je, povodom karte "istorijske" Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspešnim.

Reč je o slici karte "istorijske" Mađarske koju komadaju ruke grabeći teritoriju, između ostalog i delove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je pre nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010, kako bi se obeležilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

(FOTO) NOVI ŠOK ZA HRVATE IZ ITALIJE: ISTRA I DALMACIJA SU NAŠI! Ništa još NIJE GOTOVO!

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Tviteru About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom delova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica", navelo je hrvatsko Ministarstvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
JA

pre 4 godine

Sta se bune to i jeste Ugarska. Hrvati su se ogrebali u podeli 1918-te. Doslo vreme za naplatu i vracanje.

grof01

pre 4 godine

Ne lupaj.Dodje li vrijeme za naplatu,od srbije neće ostati ni grad!

Svrle

pre 4 godine

Vidite li da Huni potražuju i srpske teritorije u Vojvodini. Mora da ste toliko kvarni ilii poslovično glumite informeridiote.

Branko

pre 4 godine

Sta citate ono sto neverujete a imate na raspolaganju N 1 to je tv za one sa GENETSKI MODIFIKOVANIM MOZGOM !! ???

Marko

pre 4 godine

Hajde jado da te prvo poducim pravopisu, pre no sto napises komentar. Ne se piše odvojeno od glagola: ne verujem, ne veruješ, ne veruje, ne verujemo, ne verujete, ne veruju. Toliko o tvom prirodnom mozgu.

Ilija pn

pre 4 godine

Hrvatska nacija je izmišljena i to trebaju ozbiljne zemlje da nasele od kojih je ona na mufte nasledila,a to je Srbija,Mađarska i Italija...

Tik

pre 4 godine

Dodji pa se naseli... a mozda i na Kosovo da probas?

Ilija

pre 4 godine

Doći ću ne boj se,ako ne ja onda će moja deca,al budi siguran ono što je moje to mi ne može uzeti niko pa i ove izmišljene nacije kao vi

Tik

pre 4 godine

A gdje je to tvoje Ilija? Mozda od Tokija do Londona? Aj cuvaj ti to sta imas ovi albanci nesto opasno nadiru , da ne bi tvoj sin iz Tokija pisao.

Tik

pre 4 godine

A ako ne oni onda djeca djece tvoje djece jel da?

Ante

pre 4 godine

Svakako cijenim tvoj optimizam... djecu čekam...

Nikica

pre 4 godine

E sad kako da ti se objasni da je svaka nacija izmišljena i umjetna na prvo, poslije nekog vremena ako su temelji koji nose ideju neke nacije čvrsti, nema više razlike nacija- narod. Uspješne nacije : Francuska , Amerika.... Neuspješne: Jugoslaveni, Čehoslovaci ...

Rada

pre 4 godine

Pa činjenica je da je do 1920.sve to bilo Mađarska. Slična karta u "Vikipediji" bolje objašnjava kako je podeljeno:Mađarskoj je ostao deo gde su Mađari bili 95% stanovništva. Po nekim člancima o Versajskom ugovoru, granice su povlačene tako da sa obe strane granice bude podjednak broj manjinskog stanovništva. E, sad neke su manjine bile sklone asimilaciji a neke nisu. Uostalom, i mi Srbi smo se 1992. našli u jednoj državi a veliki deo naše nacije u drugim državama. Jedan hrvatski reprezentativac, Srbin poreklom, se hvali da je primio sve katoličke sakramente.

Dean

pre 4 godine

Nije to sve bila Mađarska, to su bile zemlje krune svetog Stefana, znači jedna kruna za više kraljevstava. Pri tome je Hrvatska imala veliku autonomiju, maltene država u državi. Istorija Mađarske, ima za kupiti u Srbiji . Pisali najeminentniji mađarski istoricari.

Marcco

pre 4 godine

Ma polupismeni i nepismeni dobili priliku da putem komentara publikuju svije "mišljenje" pa ispada da je 90% Srba polupismeno i nepismeno do te mere da ni kartu ne znaju da tumace.

Branko

pre 4 godine

Hrvati nemojte se sekirati: NEMATE STA DA IZGIBITE KAD TO VASE I NIJE BILO !!!!????

zalosno

pre 4 godine

Madjarska je kao i Hrvatska bila u sastavu gubitnicke sila-austrougarske te nemaju pravo na reviziju mirovnog sporazuma iz 1920 g. Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dve trećine teritorije, koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije. Kako doslo tako i otislo, hrvate i slovence je spasao srpski kralj koji ih je amnestirao, na nasu veliku zalost i tragediju.

Mate

pre 4 godine

Ma lako ćemo mi s Mađarima da se dogovorimo, kao i uvijek. Evo nek uzmu Vojvodinu, i nećemo da se bunimo. Inače im ne bismo ni u ludilu pustili Vojvodinu, al ne možemo biti baš bezobrazni, ipak su nas ti Mađari naoružali barem kalašnjikovima, kad nitko drugi nije htio.. Autobusi Čazma transa su prenijeli tone i tone kalašnjikova iz Mađarske u Hrvatsku 1991... Ima li još ko kakvu kartu :D

fin

pre 4 godine

Sredili su oni veliku srbiju, mogu i veliku madjarsku

Ante

pre 4 godine

Pa po ovoj mapi, najviše je Srbija i Rumunjska uzela Mađarima, ljudi i km2. Zatim tek Hrvatska i nešto malo Slovenija. Evo, ako Srbi i Rumunji se slažu da vrate oteto Mađarskoj, onda ćemo i mi Hrvati da vratimo.. Ali prvo da pitamo bana Jelačića.

1999

pre 4 godine

Zasto bre braco hrvati ,pa bas je lepa i vrlo moguca ova karta.Vi ste da nebese nase gluposti jos 1918 trebali da postanete Mdjarska provincija.

Radomir

pre 4 godine

Hrvati ionako nikad nista nisu ni imali svoje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija