• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

16.08.2019

20:49

LIDER SDA UPUTIO OZBILJNE PRETNJE SRPSKOM ČLANU PREDSEDNIŠTVA BiH! Bakir preti Dodiku: BiH u NATO ili će te Amerika uništiti!

Balkan

LIDER SDA UPUTIO OZBILJNE PRETNJE SRPSKOM ČLANU PREDSEDNIŠTVA BiH! Bakir preti Dodiku: BiH u NATO ili će te Amerika uništiti!

Podeli vest

Ako Dodik odluči da se protivi članstvu u NATO, odvešće zemlju u najveću krizu od Dejtona! On mora biti svestan da će izvući najdeblji kraj u svemu tome, saopštila Bakirova SDA

Lider SDA i bivši član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ozbiljno je zapretio srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku da mora da se saglasi da BiH uđe u NATO ili će ga u suprotnom Amerika uništiti!

Nikad neće dobiti
 

Izetbegović sa Komšićem i Džaferovićem traži nešto čega nema u potpisanom sporazumu i za šta zna da nikad neće dobiti
Staša Košarac, funkcioner Dodikovog SNSD

Izetbegovićeva stranka izdala je saopštenje u kojem naglašava da je "jedino rešenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu evroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Saveta ministara BiH usvajanje modifikovanog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)". To je dokument koji faktički proglašava priključenje BiH NATO paktu.


Izmišljaju dogovore


SDA smatra da će Dodik biti odgovoran za sve posledice koje će nastupiti ako odbije ovo kompromisno rešenje.
- ANP je potrebno usvojiti bez odlaganja. To je zakonska obaveza, ali i deo sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ i SNSD. Dodikova najava da će odlukom Skupštine RS pokušati da ospori nadležnost Oružanih snaga, SIPA, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i pretnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR i članicama Saveta za implementaciju mira, kako bi na vreme upozorili vlade svojih zemalja i Savet bezbednosti UN i sprečili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvešće zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas. Sigurno će ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posledice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome - saopštila je Bakirova stranka.


Dodik pak ističe da Izetbegovićeva partija izdaje saopštenja puna laži i da ne postoji nikakav revidirani ANP koji je dogovoren.


- U članu tri piše da treba poštovati Ustav i zakon i uvažavati mišljenja svih nivoa vlasti. Nijedna odluka neće prejudicirati članstvo u NATO, to je najvažniji stav u tom članu tri. Kako onda možemo doneti bilo kakvu odluku koja prejudicira članstvo?! Prema tome, od toga nema ništa. SDA izmišlja da smo nešto dogovorili. Ja sam jasno rekao da se ANP neće desiti. Ima dnevni red, dolazim na redovnu i na vanrednu sednicu. Videćemo šta će biti... - rekao je Dodik.
Funkcioner Dodikovog SNSD Staša Košarac napominje da Izetbegović zapravo pokušava na sve načine da sruši sporazum o fomiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH.


- Uz snažnu podršku dela međunarodne zajednice, Izetbegović sa članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem pokušava da sruši dogovor o formiranju novog Saveta ministara. I to tako što traži ustupke kojih nema u potpisanom sporazumu i za koje zna da ih nikad neće dobiti. Komšić, po Izetbegovićevom i nalogu stranaca koji ih podržavaju, pokušava da u dnevni red sednice Predsedništva ugura takozvani Godišnji nacionalni program, dokument koji za RS i njene institucije uopšte ne postoji - objašnjava Košarac.

Moj ugao
METJU PALMER
STEJT DEPARTMENT



Nadam se da Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku. To je u osnovi beskorisno i stvara političku klimu u kojoj imate pobednike i gubitnike. 

Poslednja brana


Komentarišući ove navode, lider "Zavetnika" Stefan Stamenkovski podvlači da su Srbija i BiH jedine dve države na Balkanu koje nisu ušle u NATO.


- Pritisci koji se stavljaju pred Dodika su sve veći jer je on poslednja brana u potpisivanju svih sporazuma, protokola i saradnje BiH sa NATO paktom. Nimalo ne čudi to što Bakir izlazi sa sve čvršćim stavovima i što sve više napada Dodika, jer na taj način pokušava da oslabi njegove pozicije i da ga primora da prihvati ono što mu se nameće - zaključuje Stamenkovski.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
someone

pre 4 godine

ja amerima ne bih preporuchio da rushe dodika i srpsku.naravno da su oni u stanju da to uchine ali im se nece isplatiti....

laki

pre 4 godine

govno janicarsko ko si ti da pretis kako će usa u tvoje ime sa uništi rs.

Borac

pre 4 godine

UPORNO POKUSAVATE DA GA ODBRANITE ALI NE VREDI. POTPISAO JE I TO JE KRAJ. BUDITE MALO REALNI NEMOJTE PISATI ONO STO DODÍKU ODGVARA. VJEROVATNO VAS DOBRO PLACA NASIM PARAMA.

miroslav moric

pre 4 godine

ameri znaju da miloradu nista ne mogu ni pera da mu odbiju.putin se pita nema vise pijanog jelcinja.

Dragan

pre 4 godine

Baki je samo lider a Dodik predsednik republike srpske i srbije

PG

pre 4 godine

Ovom islamskom genocidašu bi bilo bolje da zanemi, njegovi preci su nekoliko stotina godina istrebljivali Srbe i ostale hrišćane u brojnim genocidima, a još im ništa na naplatu nije stiglo, bolje bi mu bilo da se smiri u tom delu Bosne koga su okupirali od Srba još od vremena Osmanlija, inače će da se sele za Anadoliju odakle su i došli.

Sumadinac

pre 4 godine

Dali si ti lud covece pa znasli ti da Srpski Narod nece u NATO ma koje bre ptetnje to znaci samo raspad BiH mislim da tebi tek stoji katastrofa.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija