• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2019

15:45

DODIK: BiH je u teškoj krizi, Srpska ima pravo na potez!

Balkan

DODIK: BiH je u teškoj krizi, Srpska ima pravo na potez!

Podeli vest

Bosna i Hercegovina se nalazi u teškoj političkoj krizi, a ukoliko ne bude Saveta ministara Republika Srpska ima prava na svoj potez, poručio je danas srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, nakon neodržane sednice tog tela na kojoj je trebalo da se razgovara o kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara

Dodik je u obraćanju brajnim novinarima u Predsedništvu BiH podsetio da su evropski zvaničnici poručili da BiH mora što pre da formira vlast na svim nivoima da bi nastavila put ka kandidatu za članstvo u EU.

- Verovao sam da je to moguće, ali se to nije desilo. Rešeno je pitanje rominga koje je bilo jedan od uslova, ali vlast nije formirana. Nakon održanih izbora očekivalo se da će se pristupiti formiranju svih organa, ali je došlo do destrukcije u sprovođenju rezultata izbora - rekao je Dodik na konferenciji za medije koju je RTRS prenosila uživo.

Savet ministara, istakao je, trebalo je da bude formiran još u decembru prošle godine i ocenio da opstrukcije formiranja ovog saveta predstavljaju kršenje zakona i uzurpaciju prava srpskog naroda u BiH.

Podsetio je i da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić za člana tog tela u kojem predstavlja hrvatski narod, izabran bošnjačkim glasovima. Naglasio je da su stvoreni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara i da je Komšić to danas potvrdio.

Naveo je da su Komšić i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović odmah na početku današnje sednice rekli da neće podržati Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsedavajućeg.

AFERA 'REKET' OBJAVLJENI NOVI TRANSKRIPTI RAZGOVORA! Kamčev: Boki 13 mi tražio još para! Nisam dao i onda sam uhapšen

Poručio je da neće dozvoliti da se Srpskoj uskraćuju prava, što, kako je kazao, SDA čini.

- Rok važenja sporazuma tri lidera je 5. septembar. Nećemo dozvoliti da se Srbima uskraćuju politička prava. Naši pokušaji su bili da se formira vlast bez ikakvih uslovljavanja. Sve ovo znači da nam nisu ni potrebne zajedničke institucije - istakao je Dodik i poručio da njegova politika nije uzurpacija prava Bošnjaka i Hrvata, već odbrana Republike Srpske.

(FOTO) POTKAČILA KOLINDU IZ LIFTA! Jadranka Kosor na Tviteru objavila selfi, uz ironični komentar na račun hrvatske predsednice!

Ukoliko, upozorio je, ne bude Saveta ministara, Republika Srpska ima pravo na svoj potez.

- Ne mislim da BiH dobro funkcioniše, ona vrlo loše funkcioniše i ona je u permanentnoj krizi. Da smo u ustavnim okvirima i da nije bilo međunarodog mešanja, BiH bi već odavno imala formiranu vlast - rekao je Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija