• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2019

14:34

DVOSTRUKI ARŠINI POSLE BANKROTA "ADRIA ERVEJZA"! Srbija ne sme da subvencioniše "Er Srbiju", Slovenija sme "Adriju ervejz"?!

Balkan

DVOSTRUKI ARŠINI POSLE BANKROTA "ADRIA ERVEJZA"! Srbija ne sme da subvencioniše "Er Srbiju", Slovenija sme "Adriju ervejz"?!

Podeli vest

Vlada Slovenije usvojila je predlog izmena Zakona o vazduhoplovstvu koji u izuzetnim slučajevima omogućava uspostavljanje javne službe za korišćenje pojedinih ruta

- Vlada Slovenije bi to mogla da učini kako bi sprečila da država izgubi značajne avionske veze zbog nedostatka interesa avio-kompanija, objavila je slovenačka vlada na Tviteru.

Ova odluka slovenačkih vlasti dolazi samo nekoliko meseci nakon što je “Adrija ervejz” tužila evropskim institucijama “Er Srbiju” zbog prekomerne državne pomoći i samo dva dana pošto je slovenački avio prevoznik “Adrija Ervejz” podneo zahtev za bankrot nakon 58 godina rada.

Predlog zakona pripremilo je Ministarstvo za infrastrukturu u slučaju da druge aviokompanije iz Evropske unije ne započnu sa obavljanjem međunarodnih letova u ili van EU, iz Slovenije. Ovo je jedan od scenarija koji je istražila vlada. Drugi je stvaranje nove aviokompanije - pišu slovenački mediji.

Nakon sednice vlade, slovenački ministar finansija Andrej Bertoncelj podsetio je da je vlada naložila Slovenačkom državnom holdingu i Kompaniji za upravljanje bankarskim potraživanjima da pripreme finansijske proračune za oba moguća rešenja. Bertoncelj je rekao da će “podržati bilo kakvo ekonomski održivo rešenje”.

Slovenci razmišljaju i o osnivanju nove aviokompanije “Er Slovenija”. U tom slučaju nova kompanija bi u svojoj novoj floti imala do 12 aviona sa kojima bi letela 15 najisplativijih linija, posade bi prešle iz bankrotirane “Adrije” sa očekivanim gubitkom od pet miliona evra godišnje.

Slovenija je očigledno iznenađena i nespremna bankrotom svog avio- prevoznika, a plan da nacionalizuje kompaniju za jedan evro nije realan budući da je prethodni vlasnik, Fond 4K napravio dug od 90 miliona evra.

PODMUKLI NAPAD NA ER SRBIJU! Adria ervejz za sopstveni poslovni neuspeh tužaka srpsku kompaniju! Angažovali srpskog advokata!

Foto: printscreen

Ukoliko odluka slovenačkih vlasti bude da osniva novu avio-kompaniju moraće da uloži ogromna sredstva, da kupi slotove za najbitnije aerodrome, ponovo se prijavi u članstvo alijanse. Ironija je da je upravo Slovenija preko svog advokata u Beogradu planirala da tuži Er Srbiju zbog legalno uvedenih linija od javnog značaja iz Niša.

Opcija da Slovenija subvencioniše linije nekako bi i mogla da prođe, ali pravljenje nove avio-kompanije bio bi presedan i pitanje je da li će EU to dozvoliti.

Dok je Er Srbija morala da igra po pravilima iako nije članica Evropske Unije, Slovenija bi mogla značajno da poremeti tržišnu utakmicu. Srpski nacionalni avio-prevoznik je dotiran od strane države Srbije, ali samo kao plan restrukturiranja, stabilizacije partnerstva sa Etihadom.

Ta “bitka” godinama je vojevana u Briselu i Srbija je na kraju uspela. Međutim, kompanija mora da bude profitabilna, samoodrživa u nekom trenutku, za šta se subvencije onda računaju. “Adrija” bi ovim potezom “preko noći” preskočila godine potrebne da pronađe partnera i postavlja se pitanje koliko je ovaj “nagli” način bankrota bio planiran? Da li je u pitanju namerno “iznenadno ostavljanje na cedilu”, gde je bio nadzor države Slovenije, njihovih vazduhoplovnih vlasti?

Biće interesantno videti da li će Slovenija na ovaj način da “navuče” EU da odobri veliko ulaganje, veće nego što je planirano običnim legalnim subvencionisanjem linija od javnog značaja. Taj potez će znatno poremetiti fer uslove igre na prostoru bivše Jugoslavije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Šta bi? Slovenački para-državni fondovi zaboravili ko im je gazda?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija