• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.04.2015

16:09

POČEO VITEZ FEST Kulturne manifestacije širom Beograda (FOTO)

Beograd

POČEO VITEZ FEST Kulturne manifestacije širom Beograda (FOTO)

Podeli vest

Centar Beograda danas je ispunjen osmesima i radošću kako najmlađih tako i starijih sugrađana koji su posmatrali defile učesnika ovogodišnjeg multimedijalnog viteškog festivala Vitez festa


Drugačije nije bilo ni na Beogradskoj tvrđavi, pošto je upravo to mesto na kojem je Fest otvoren u prisustvu velikog broja posetilaca. 

Ovu, već tradicionalnu dvodnevnu manifestaciju otvorio je zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović istakavši da su je i Grad Beograd i ostale institucije podržale. 

On je dodao da ta manifestacija stvara posebnu sliku grada koji je početkom 15. veka despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom srednjevekovne Srbije. 

Mladenović je podsetio da se tokom aprila meseca obeležavaju Dani Beograda koji se organizuju zbog proglašenja Beograda kao glavnog grada i centralnog mesta u ovom delu Evrope.

- Veoma je važno na ovaj način podsetiti Beograđane na sjajnu srednjevekovnu tradiciju našeg glavnog grada i sve one običaje koje smo, našom greškom, zaboravili - napomenuo je on.

Mladenović je dodao da je manifestacija posebno posvećena deci, jer se danas proslavlja i veliki hrišćanski praznik - Vrbica. 

- To je značajno jer deca treba da se podsete i nauče svemu onome što je naša tradicija i običaji kojima svi možemo da se ponosimo - rekao je Mladenović i ocenio da Vitez fest predstavlja jednu od lepih manifestacija sa velikim brojem programa.
 
Tanjug

Posetioci Beograda uz egzibicione viteške borbe i radionice, mogu da pogledaju filmove u Jugoslovenskoj kinoteci, uživaju u srednjevekovnoj muzici i hrani, pokažu sportsko umeće, učestvuju u programima za decu...

U Gornjem gradu tvrđave danas su organizovani viteški programi u kojima učestvuju viteška udruženja i klubovi, predstavljaju se turističke organizacije koje se bave promocijom i očuvanjem tvrđava, kao i izdavači koji se bave temom viteštva i umetničke radionice koje se bave srednjevekovnim tradicionalnim radovima, starim zanatima...

Na zelenim površinama tvrđave organizovana je škola jahanja za decu, prezentovana veština streličarstva, a na bini kod Despotove kule biće upriličena i pozorišna predstava za decu.

Posetioci koji se nađu kod Kule Nebojša mogu da čuju predavanje "Car Dušan" vajara prof dr Dragana Radenovića dok će u Kolarčevoj zadužbini arheolog Marko Aleksić održati predavanje "Srednjevekovni vitez u Srbiji".

Jugoslovenska kinoteka ove godine učestvuje u manifestaciji sa četiri filma koji će biti prikazani u novoj zgradi u Uzun Mirkovoj. Tako će danas biti prikazani filmovi "Ekskalibur" i "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", a sutra "Fanfan Lala" i "Nebesko kraljevstvo".
 

Tanjug

U nedelju će u Gornjem gradu Beogradske tvrđave biti organizovan crkveno duhovni program, dok će u galeriji Stambol kapije biti otvorena izložba Etnografskog muzeja "Lazarice: ženske prolećne obredne povorke, kao običaj zastupljen u srpskoj tradiciji".

U Vojnom muzeju biće organizovano predavanje za decu o srednjevekovnom naoružanju.

Na glavnoj bini kod Despotove kule biće organizovan muzičko-scenski program u kome će učestvovati muzička škola "Mokranjac", UMS škola za talente, Artimedija, Ženski ruski hor Rosa i mnogi drugi.

Sportski program na zelenim površinama obeležiće turnir u minibasketu "Vitez košarke" Fondacije za sport mladih Bratislava Ðorđevića, škola Džudo-a Pravoslavnog sportskog društva "Sveta Srbija", ali i zmajada, škola jahanja, streličarstva...

Kula Nebojša će u nedelju biti rezervisana za brojna predavanja o srednjevekovnom oružju, Golubačkoj tvrđavi, Manastiru Svetih arhangela u Prizrenu, krznim znamenjima u srpskom narodu...

Mikser haus će posetiocima Vitez festa ponuditi srednjevekovnu vitešku gozbu uz školu kuvanja, degustacije i prezentacije, dečje viteške radionice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set