• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beoinfo.rs

31.01.2018

18:17

SLEDEĆE GODINE NOVI TEATAR "BOJAN STUPICA": Gradonačelnik Siniša Mali najavio REKONSTRUKCIJU JDP!

Beograd

SLEDEĆE GODINE NOVI TEATAR "BOJAN STUPICA": Gradonačelnik Siniša Mali najavio REKONSTRUKCIJU JDP!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je sa premijerkom Anom Brnabić Jugoslovensko dramsko pozorište, gde je predstavljeno idejno rešenje za rekonstrukciju scene "Bojan Stupica" 

- Neke od najpoznatijih pozorišnih predstava odigrane su na sceni "Bojan Stupica" i zbog toga smo danas ovde, da dogovorimo na koji ćemo način i u kojem vremenu uraditi potpunu rekonstrukciju. To neće biti rekonstrukcija u pravom smislu te reči, budući da ćemo na kraju imati potpuno novi objekat na starom mestu. Podsećam da je scena "Bojan Stupica" iz bezbednosnih razloga zatvorena 2015. godine, a za nas je veoma važno da iz godine u godinu investiramo sve više novca u kulturu - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, budžet Grada Beograda za kulturu je ove godine veći za 10 odsto u odnosu na prošlu. Samo za programe smo u poslednje četiri godine, naveo je Mali, izdvojili 74 odsto više novca, što je još jedan pokazatelj da je naš grad postao kulturna prestonica ovog dela Evrope. 

- Da bi Beograd tu poziciju zadržao, scena "Bojan Stupica" mora da radi, a tokom tekuće godine bi trebalo da bude završena i rekonstrukcija pozorišta "Boško Buha". Takođe, tokom 2018. godine počeće izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu, a završavamo i projekat za izgradnju Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici kako bi tokom sledeće godine počeli radovi na izgradnji. Od postojeće zgrade Železničke stanice napravićemo Muzej istorije Srbije ili Muzej srednjeg veka - istakao je gradonačelnik. 

On je dodao da je idejno rešenje za rekonstrukciju scene "Bojan Stupica" urađeno, da sledi idejni projekat, a nekoliko meseci nakon toga biće raspisan tender za izvođače radova. 

- Očekujem da radovi počnu krajem tekuće ili početkom sledeće godine, a prema prognozama trajali bi između 10 i 12 meseci. Hvala premijerki koja uvek ima vremena za Beograd i Beograđane, a bez snažne podrške Vlade Republike Srbije ne bismo imali mnogo šansi da realizujemo ovaj projekat u pomenutom vremenu - zaključio je Mali. 

beoinfo.rs

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da su vremena u kojima je Srbija prolazila kroz velike nedaće ostavile trag na kulturi. 

- Bez kulture koja je na stabilnim nogama ne možemo imati snažnu Srbiju. Zajedničkim snagama moramo da vratimo kulturu u društveni fokus i strateškim investiranjem  uložimo u sopstvenu budućnost. U oktobru smo ponovo, nakon 10 godina, otvorili Muzej savremene umetnosti, a to nam je svakako veliki podstrek da i u ovaj posao uđemo na pravi način i što pre završimo rekonstrukciju. Narodni muzej bi trebalo da bude otvoren u junu, posle 15 godina, a važno je da odmah po završetku tog posla pristupimo konkretnijoj realizaciji projekta rekonstrukcije scene "Bojan Stupica" - rekla je Ana Brnabić. 

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović rekla je da poseta premijerke i gradonačelnika predstavlja značajnu podršku procesu pred kojim se nalazimo.  

- Nadamo se da ćemo se tokom ove godine približiti finalizaciji administartivnog dela posla. Jugoslovensko dramsko pozorište ove godine slavi 70 godina postojanja i bilo bi sjajno kada bismo što pre imali odgovor na pitanje "kada će JDP ponovo raditi u punom kapacitetu" - rekla je Tamara Vučković Manojlović. 

Događaju je prisustvovala sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set