• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.rs

05.09.2018

14:38

(FOTO) VESIĆ: Reči Mao Cedunga kao putokaz za ulazak u velike projekte

Beograd

(FOTO) VESIĆ: Reči Mao Cedunga kao putokaz za ulazak u velike projekte

Podeli vest

Izuzetno nam je drago što Srbija učestvuje u projektu "Jedan pojas – jedan put". Učesnici ekspedicije koji su se automobilima došli iz Kine i prešli više od 15.000 kilometara prošavši kroz 10 zemalja, sigurno nigde neće biti toplije dočekani nego u Beogradu, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na prijemu za učesnike ekspedicije u Starom dvoru

On je podsetio da je projekat „Jedan pojas – jedan put” pokrenuo predsednik Kine Si Đinping 2013. godine, kao i da je u okviru istog organizovana svetska turneja kineskih brendova koju je sponzorisala kompanija "Liten grupa".

Karavan vozila krenuo je iz grada Vendžou na put 28. jula i posle skoro 40 dana vožnje kroz 10 zemalja stigao u Beograd.

– Vrednost ovog projekta je oko milijardu evra, od čega je više od 100 miliona obezbedila Vlada NR Kine, dok je više od 800 miliona obezbeđeno od kineskih banaka za oko 900 projekata i nama je veoma drago što smo deo toga. Srbija jednostavno želi da bude deo velikih procesa – rekao je Vesić citirajući Mao Cedunga "da ne možete znati kakav je ukus kruške ukoliko je ne probate".

Obraćajući se učesnicima ekspedicije, Vesić je istakao da su oni prošli kroz 10 zemalja, ali da nigde neće biti prijateljski dočekani kao u Srbiji, jer je ovo zemlja u kojoj su Kinezi i kineski kapital dobrodošli.

Beograd.rs

Prema njegovim rečima, dokaz za takvu tvrdnju je činjenica da Srbija veoma često sa partnerima iz Kine započinje zajednički rad na realizaciji nekog velikog infrastrukturnog projekta.

– Poslednji takav projekat jeste prošlonedeljno ulaganje kineskih kompanija u rudarsko-topioničarski basen Bor. Zahvalni smo NR Kini što Srbiju vidi kao svog partnera, ali zato i podržava Srbiju. Uprkos činjenici da predstavlja veliku silu, Kina poštuje prava malih naroda, a našu zemlju podržava i po pitanju Kosova i Metohije – dodao je Vesić i podsetio prisutne da je predsednik Kine proglašen za počasnog građanina Beograda.

Zamenik gradonačelnika je istakao da se odnosi Kine i Srbije uspešno razvijaju.

– Beograd je pobratimljen grad sa Pekingom, imali smo "Dane Pekinga u Beogradu", a uskoro slede i „Dani Beograda u Pekingu”. Želimo što više razmena sa Kinom, ne samo industrijskih, jer razmene mogu biti i kulturne, sportske – zaključio je Vesić i gostima iz Kine još jednom poželeo dobrodošlicu i lep boravak u Beogradu.

Beograd.rs

Savetnik u Ambasadi Kine Tijen Jišu, u ime ambasadora Li Mančanga, poželeo je dobrodošlicu u Beograd članovima ekspedicije. On se složio sa zamenikom gradonačelnika po pitanju odnosa Srbije i Kine i ocenio da su trenutno na najvišem nivou u istoriji.

– Srbija i Kina rade na puno važnih zajedničkih projekata i nadam se da se to u budućnosti neće menjati. Projekat „Jedan pojas – jedan put” dao je dobre rezultate u mnogim zemljama i mislim da je danas ostvarena još jedna velika pobeda u stvaranju novih oblika naše saradnje – rekao je Jišu.

Predstavnik kompanije „Liten” Vu Ćiang uputio je čestitku učesnicima ekspedicije i rekao da projekat „Jedan pojas – jedan put” pospešuje zajedničku saradnju u interesu svih učesnika.

Vođa ekspedicije Vendžang Džang rekao je da je ponosan i počastvovan zbog prijema u Starom dvoru.

– Dugo smo putovali do našeg cilja – Beograda. Uz pomoć amabasadora Srbije u Kini pokrenuli smo inicijativu da automobilima dođemo u Beograd. Bilo je to veoma dugo putovanje i zaista jedinstveno iskustvo – rekao je Džang.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set