• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

17.10.2018

22:03

GORAN VESIĆ: Izmenama Zakona lakše protiv bespravne gradnje

Beograd

GORAN VESIĆ: Izmenama Zakona lakše protiv bespravne gradnje

Podeli vest

Grad Beograd je veoma zadovoljan predloženim izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju jer se time uvodi čitav niz izmena koje će nam omogućiti da se lakše borimo protiv bespravne gradnje, koja je veliko zlo u našem društu, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

- Oni koji bespravno grade ne plaćaju nikakve doprinose državi, a mi od tih doprinosa gradimo vrtiće, škole, puteve, kanalizaciju, vodovod. Ne vrši se nikakva kontrola bespravnih objekata, jer kad dobijete regularnu građevinsku dozvolu neko vrši kontrolu projekata i da li je urađeno u skladu sa svim standardima - istakao je Vesić za RTS.

On je upozorio da tako niko ne zna da li su te zgrade bezbedne i to je veliki problem. 

- Oni koji besparvno grade opterećuju postojeću infrastrukturu, optrećuje se vodovodna i kanalizaciona mreža, nema dovoljno parking mesta, a sve to mora da se uradi kada se gradi regularno - pojasnio je Vesić, prenosi gradski Sekretarijat za informisanje.

Prema njegovim rečima, izmene i dopune zakona će omogućiti da se ruše bespravni objekti na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, to znači kada se neko odbije od legalizacije u drugom stepenu, tog časa će grad, republika ili opština, zavisi ko je nadležan, moći da sruši objekat.

- Dešavalo se da bespravni graditelji, za koje se zna da nikada ne mogu da ozakone objekat koji je podignut posle 2015. godine, odu posle drugog stepena na Upravni sud. Do sada je zakon omogućavao da ne možete da ih rušite dok se ne završi postupak pred Upravnim sudom koji je znao da traje - onavodi Vesić.

On kaže da sada satelitski snimak postaje dostupan svim građanima i moći će da se zna da li je objekat koji se gradi postojao pre 2015. godine, a ne da bespravni investitori varaju građane da takav objekat može da se ozakoni. 

- Ubuduće će satelitski snimak biti obavezan za sve objekte i za one koji su izgrađeni pre 2015. godine jer se u praksi videlo da su postojale zloupotrebe, te da su pojedini bespravni graditelji, očigledno u dogovoru sa pojedinim inspektorima, prikazivali da su se objekti koje prodaju građanima gradili pre 2015., a nisu tada građeni. Sada će satelitski snimak biti obavezan za ozakonjenje i tih objekata - naglasio je Vesić.

Kako je naveo, građevinska dozvola se dobija kroz elektornski sistem i sva komunalna preduzeća imaju rokove, a izmenama i dopunama zakona je predviđeno da ukoliko preduzeće ne izda svoje uslove, smatra se da ih je izdalo, tako da je to dodatno ubrzano.

- Ukoliko je investitor uradio sve po zakonu, ima projekte koji su urađeni kako treba, ne treba duže od 28 za dobijanje građevinske dozvole. Sada je predviđena mogućnost u zakonu da oni koji rade loše projkete gube inženjerske licence. Postoje isti projektantski biroi koji stalno prave greške. Naš nadležni Sekretarijat ne samo da odbije nekoga za građevinsku dozvolu, nego i napiše primedbe šta treba da se ispravi kako bi sledeći put sve bilo u redu. Događa se da dobijemo isti projekat kao da primedbe nismo dali. To znači da ti projektanti ne rade dobro svoj posao. Sada ćemo moći pred sudom časti da pokrenemo postupak da se njima oduzme licenca - precizirao je Vesić.

Cil ovih izmena zakona, dodao je, jeste brže ozakonjenje i da se stane na put bespravnoj gradnji.

- Brže ozakonjenje će biti moguće zato što će Grad preuzeti sve inspekcije, više neće postojati građevinske inspekcije u opštinama i sve će biti u Gradu Beogradu, a zbog toga što kontrola mora da bude na jednom mestu. Opštinama ćemo do kraja godine vratiti da rade ozakonjenje objekata do 200 kvadratnih metara, a takvih je oko 200.000 predmeta u Beogradu. To se odnosi na rešavanje životnih problema kao što su terase, garaže, šupe. Sa druge strane, neće biti moguća prodaja objekata dok se ne ozakone, to će biti motiv da se oni ozakone i onda više niko neće imati motiv bespravno da gradi - objasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je podsetio da je Grad Beograd prošle godine izdao građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara, a ove godine do 30. septembra za više od 750.000 kvadratnih metara, a da je izdat 791 lokacijski uslov za skoro milion kvadrata.

 

VESIĆ DOBIO ODŠTETU ZBOG KLEVETE! Sav novac će uplatiti Sigurnoj kući: Tatić je klevetnik i meni je to dovoljno!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set