• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.10.2018

13:59

(FOTO) POČELO RUŠENJE BESPRAVNO IZGRAĐENOG OBJEKTA U ZEMUNU!

Beograd

(FOTO) POČELO RUŠENJE BESPRAVNO IZGRAĐENOG OBJEKTA U ZEMUNU!

Podeli vest

Gradska građevinska inspekcija je danas u Zemunu započela rušenje bespravnog objekta od 2.000 kvadrata u Alaskoj ulici, u blizini Osnovne škole "Sonja Marinković"

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Podunavac je rekla da je to prvo javno rušenje nekog tako velikog objekta i najavila da će narednih dana biti nastavljeno sa uklanjanjem nelegalno izgrađenih objekata za koje je doneto rešenje o rušenju.

U Alaskoj ulici se ruši kuća zajedno sa magacinom, ukupne površine oko 2.000 kvadrata, nakon sudskog spora sa školom koji je trajao oko 15 godina.

Podunavac je rekla da je reč o "bahatom" investitoru koji je koristio sve pravne mogućnosti u prethodnom periodu kako bi odložio uklanjanje objekta.

U prethodnih sedam ili osam godina kuća sa magacinom je napuštena i ruinirana i predstavljala je opasnost za decu.

Ona je izrazila očekivanje da će izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, omogućiti lakše uklanjanje nelegalnih objekata i dodala da su gradske vlasti već donele veliki broj rešenja za rušenje.

- Potrebno je bilo da prođe 15 godina otkada je gradska građevinska inspekcija donela rešenje za uklanjanje. Očekujemo da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcije i kažnjavanje bahatih investitora. Da ne mora da prođe toliko vremena.

Foto: Beograd.rs

 

Donošenjem tih zakona, biće nastavljeno uklanjanjem svih bespravnih objekata, s tim što će prioritet imati oni na javnim površinama koji ugrozavaju bezbednost građana i posebno dece, poručila je Podunavac.

- Imamo jako puno rešenja o rušenju. Do sada su investitori kada bi bili odbijeni u procesu ozakonjenja pokretali upravne sporove koji su dugo trajali. Ovo je bio taj slučaj. Žalio se na rešenje za ozakonjenju, pa je odbijen prvo od resornog ministarstva, zatim je pokrenuo u upravni spor i tek po pravnosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje - navela je ona.

Podunavac kaže da se trenutno radi na formiranju jedinstvene službe i da će, kada budu prikupljeni svi podaci od opština, moći da iznese precizne informacije o broju rešenje za rušenje.

Direktor Osnovne škole "Sonja Marinković" Jasmina Filipović je objasnila da ta škola još krajem osamdesetih ili početkom devedestih godina dala u zakup deo zemljišta na kome se nalazila napuštena sportska hala.

Rekla je da nije bilo sredstava za njeno obnavljanje i da je onda tu "ušao čovek kao zakupac, ali nikakve obaveze prema školi nije izvršavao po pitanju zakupa".

Filipović je kazala da je počeo da gradi objekte na tom zemljištu i da je škola 2003. godine pokrenula postupak za povraćaj svoje imovine.

- U međuvremenu su ti objekti počeli da propadaju, jer ih niko nije koristio u prethodnih sedam ili osam godina. Pretvorili su se u stecište narkomana. Odnet je limeni krov, prozori i drugo. Mesto je postalo rujina - dodala je direktorka škole.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Zamolio bi autora teksta da vise puta procita naslov.

Stojan

pre 5 godina

Pa kako je to onda nelegalno rusenje. Ako se ima sudsko resenje da se srusi objekat koji je napravljen bespravno onda je to legalno rusenje objekta koji je napravljen bezpravno. Mora da vam je tesko pokusavati pisati srpski, cak ni cerulicu ne koristite. Mozda bi bilo dobro da ruinirana zgrada bude urusena ili ostecena ili upropascena itd. Pravite nekakav engleski jezik kao sto po ostrvima, engleskim kolonijama pricaju.

AS

pre 5 godina

OVAJ NASLOV JE NEŠTO NAJGLUPLJE ŠTO SAM PROČITAO. POČELO NELEGALNO RUŠENJE.... PREISPITAJTE SE.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set