• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

28.01.2019

12:14 >> 12:23

(FOTO) RADOJIČIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA! Vence položili i ambasadori SAD i Izraela...

Beograd

(FOTO) RADOJIČIĆ ODAO POČAST ŽRTVAMA HOLOKAUSTA! Vence položili i ambasadori SAD i Izraela...

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas centralnoj državnoj ceremoniji povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koju je predvodio izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević

Pored gradonačelnika Radojičića, vence na spomenik žrtvama Holokausta u Drugom svetskom ratu, u neposrednoj blizini nekadašnjeg logora na Starom sajmištu, položili su između ostalih ambasadori SAD i Izraela, Kajl Skat i Ilona Fišer Kam, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, SUBNOR-a, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, potomci žrtava...

Ministar Đorđević je rekao da je cilj današnjeg skupa da se dostojanstveno oda počast žrtvama Holokausta i podsetio da je šest miliona Jevreja na najsuroviji način opljačkano, ponižavano, mučeno i ubijeno u nekom od koncentracionih logora.

- Odgovornost prema žrtvama kojima se danas klanjamo obavezuje nas da taj sraman period istorije Evrope ne posmatramo kao štivo koje je potrebno površno memorisati, već da uvek i iznova promišljamo o pojavama i propustima u evropskoj civilizaciji koji su mu prethodili i omogućili da se u mračnim okolnostima dogodi ovaj monstruozni zločin. Sudbina koju su nacisti namenili Srbima i Jevrejima sa ovih prostora bila je vrlo slična. Paralelno sa pokušajima zatiranja jevrejskog prisustva u Evropi, srpski narod u takozvanoj NDH je doživeo genocid. Upravo zbog nepojmljivo velikog obima zločina počinjenog nad Jevrejima, kao i Srbima u NDH, danas smo u obavezi da razumemo sve činioce koji su ih uzrokovali kako bismo otklonili i najmanju mogućnost da se nešto slično na tlu Evrope ponovo dogodi u budućnosti - istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije neće odstupati od jasnog pravca delovanja, koji podrazumeva miroljubivu politiku, politiku stabilnosti, ekonomskog razvitka i kompromisa kada je reč o otvorenim pitanjima između Srbije i njenih suseda sa kojima deli evropsku perspektivu.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Opredeljuući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor u Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalne opasnosti od rasne, verske ili nacionalne mržnje zasnovanih na predrasudama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 5 godina

Srbi su uvek bili predvodnici u borbi protiv fašizma.

NB

pre 5 godina

Nacizam je bio najveće zlo u istoriji čovečanstva i sećanje na žrtve Holokausta kao i na sve ostale njegove žrtve se mora stalno negovati da se istorija ne bi ponovila.

Marija

pre 5 godina

Velike zrtve Holokausta Srbija je podnela i svima njima treba odati pocast.

Helena

pre 5 godina

Da se ovakve stvari više nikada ne ponavljaju.

Lela

pre 5 godina

Srbija nikad nece da zaboravi stradale u Holokaustu...

Vanja

pre 5 godina

Uvek da odamo pocast zrtvama Holokausta, da se nikad ne zaboravi.

anita

pre 5 godina

Vlada Srbije vodi politiku stabilnosti, ekonomskog razvoja a i kompromisa kada je reč o otvorenim pitanjima između Srbije i njenih suseda sa kojima deli evropsku perspektivu.

Boka

pre 5 godina

Tako treba nikad ne treba zaboraviti ko se zrtvu je...

Nada

pre 5 godina

Ovo je primer za druge. Svaka čast. Žrtve se ne zaboravljaju.

kata

pre 5 godina

Ne trebamo te ljude zaboravljati.Neka im je vecna slava.

Branko

pre 5 godina

Nikad ne treba da se zaborave stradanja tih nevinih i neduznih ljudi.

vojkan

pre 5 godina

Neka im je večna slava.Lep gest Radojčića.

Ronaldinjo

pre 5 godina

Svako sećanje na žrtve podseća nato da se istorija nikada ne zaboravi.

Mile

pre 5 godina

Srbija je u svim ratovima bila na strani dobra, to je istina i toga se ponosimo. Vecna slava svim zrtvama fasizma.

Damir

pre 5 godina

Žrtve se nikad ne smeju zaboraviti isto kao ni branioci Srbije!

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set