• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2019

15:06

VESIĆ: Bojkotovati sednicu je neodgovrno i bezobrazno

Beograd

VESIĆ: Bojkotovati sednicu je neodgovrno i bezobrazno

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je danas da je bojkotovanje sednice Skupštine grada Beograda od strane odbornika Saveza za Srbiju krajnje neodogovorno i bezobrazno i da time pokazuju da ih ne interesuje sudbina Beograda i njegovih građana

 

Pre početka današnje sednice, na kojoj je trebalo da raspravlja i o rebalansu budžeta koji predviđa izdvajanje 35 miliona evra iz kredita za nabavku novih autobusa za GSP "Beograd", odbornici SZS-a su rekli da će bojkotovati današnju, ali i naredne sednice gradskog paralmenta.

- Ne prisustvovati sednici u kojoj se odlučuje o kupovini više od 200 autobusa je krajnje neodgovorno i bezobrazno. To znači da ih ne interesuje sudbina građana Beograda, ni kako će saobraćaj funkcionisati - ocenio je Vesić.

Kako je podsetio, kada je Dragan Ðilas kupovao autobuse tadašnja opozicija je bila na sednici i nije joj padalo na pamet da bude protiv kupovine autobusa.

- Njegova (Ðilasova) politika u ovom gradu je što gore, to bolje. To je pokazao i kada su na poslednjem protestu ''Jedan od pet miliona'' njegove pristalice napale radnike ''Gradske čistoće'', što se nikada nije desilo od kada se u ovoj zemlji organizuju demonstracije - rekao je Vesić.

Podsetio je da je Dragan Ðilas ostavio dug od 1,2 milijarde evra, a da je sadašnja gradska vlast vratila ukupno 324 miliona evra kredita koje je on uzeo.

Ove godine je planirano da se vrati 39 miliona evra što će, dodao je, biti vraćeno do kraja godine.

- Mi smo sada posle pet godina, s obzirom na naš kreditini rejting, prvi put u prilici da uzmemo kredit, a da ostanemo u okvirima koje nam vlada i MMF dozvoljavaju, a to je zaduživanje u okviru 10 odsto - naveo je Vesić.

Objasnio je da će Grad uzeti kredit od 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa, a do kraja godine vratiti 39 miliona evra, te da neće probiti zakonski limit od 10 odsto.

Naveo je da to nije bio slučaj u vreme Ðilasa, kada su ga, kako je rekao, tadašnji ministri finanasija upozoravali da zadužuje Grad sa stopom od preko 25 odsto.

Vesić je naveo da će kredit od 35 miliona evra biti uzet od komercijalnih banaka i da se, pošto još nije podignut, ne znaju uslovi pod kojima će biti uzet.

Prema njegovim rečima, GSP će iz sopstvenih prihoda izdvojiti 10 miliona evra, tako da će ukupan iznos za nabavku novih autobusa biti 45 miliona evra, te da se očekuje da će za taj iznos biti kupljeno između 210 i 230 autobusa.

- Rok za isporuku biće 150 dana i svi autobusi moraju da budu na ulicama do 1. septembra - istakao je Vesić.

Na pitanje novinara da li je moguće da se u decembru, kada je usvojen budžet za ovu godinu, nije znalo da su potrebni novi autobusi, Vesić je rekao da se znalo, ali da su čekali da vide kakav će biti priliv u budžetu.

- Naš priliv u budžetu je u januaru bio oko 15 odsto bolji nego prošle godine. Nismo smeli da uđemo u novo zaduživanje dok nismo videli kakvi će biti prihodi jer mi, za razliku od Ðilasa, koji radi šta god mu padne na pamet, ne smemo da pređemo 10 odsto zaduživanje jer je to zakonska obaveza - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada smo tokom januara videli da će prihodi biti takvi da će nam se to novo zaduživanje uklopiti u 10 odsto, onda smo ušli u to, za razliku od Ðilasa koji misli da može da uzima kredite kako mu padne na pamet.

Upitan da li će novi autobusi rešiti problem GSP-a, rekao je da će ga rešiti delimično.

- Biće mnogo bolje, ali to je početak restrukturiranja gradskog preduzeća, za šta Ðilas nije imao snage - rekao je Vesić.

Naveo je da je u Ðilasovo vreme GSP imao svoj fudbalski klub i upitao da li je normalno da se pare od prevoza koristite za plaćenje fudbalera.

- Ja mislim da to nije normalno i da pare koje se skupe treba da se koriste za kupovinu autobusa, ali kod njega sve može - istakao je Vesić.

Na pitanje novinara N1 koliko se za troškove rasvete i jarbola moglo kupiti autobusa, zamenik gradonačelnika je odgovorio:

- Razumem vašu želju da napadate sve što se radi pozitivno u Beogradu.

Na dalju konstataciju novinara N1 da su gradski čelnici govorili da je budžet u dobrom stanju, Vesić je uputio primedbu da ga uopšte nije slušao i uzvratio:

- Da ste me slušali, čuli biste da je naplata budžeta bolja nego što je projektovano, što znači da je budžet u jako dobrom stanju.

Današnja sednica Skupštine grada Beograda odložena je za 4. mart, jer odbornicima nije na vreme dostavljen materijal.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 5 godina

Uvek bilo , ali je deo lose politike opozicije.

Rade

pre 5 godina

Opoziciju ne interesuje sudbina Beograda i njegovih građana,njih interesuje samo da stave novac u svoje džepove.

Boka

pre 5 godina

To ti je njihova odgovornost i kako misle na narod.

Nale

pre 5 godina

Svima onima koji bojkotuju sednicu treba zabraniti ulaz u Skupstinu.

Zikica

pre 5 godina

Briga njih za političke ideje i stavove, njima se ne radi, zato plasiraju ovu priču o bojkotu.

Ana

pre 5 godina

To je sve sto oni jesu neodgovorni i bezobrazni,zato se i vrte oko cenzusa.Nece ih narod.

akeja

pre 5 godina

Bojkot je ne postovanje kolega,naroda i drzave!!

Vera

pre 5 godina

Naravno da je neodgovorno,parlament sluzi da bi se u njemu resavali problemi a ne na ulici.

caca

pre 5 godina

To i lici na njih!!!!!Bahato ponasanje,i bojkot sednice,a trazice adekvatne dnevnice!!!Za to nemaju ni stida ni srama!!!!

Bilja

pre 5 godina

Od opozicije se ništa odgovorno i ne može očekivati

Milica Milicic

pre 5 godina

SZS bojkotuje sednice Skupstine grada Beograda, njima nije bitan interes gradjana vec samo sopstveni.

Kaca

pre 5 godina

Takvi ne zavredjuju da predstavljaju glas naroda u parlamentu.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set