• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.03.2019

16:27

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE! Poplava "Emocija" od 22. marta do 12. aprila!

Beograd

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE! Poplava "Emocija" od 22. marta do 12. aprila!

Podeli vest

Od 22. marta do 12. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu 16 trupa iz 11 zemalja izvešće 21 koreografsku postavku i 23 sola i dueta u okviru 16. Beogradskog festivala igre za koji je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas istakao da je važan za imidž glavnog grada Srbije

 

Vesić je na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini podsetio da Beograd ima više festivala sa dugom tradicijom, ali i primetio da je BFI poseban, jer ga nije osnovao grad ni država, već jedna žena neverovatne energije, Aja Jung, koja je uspela da napravi respektabilnu evropsku manifestaciju.

Prisustvo šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadora Belgije, Holandije, Francuske, Italije, Nemacke, SAD, Kanade i Izraela i njihova podrška BFI-u, prema rečima Vesića, pokazuje da možemo da sarađujemo sa svetom, da zajedno doprinosimo srpskoj kulturi i postignemo značajna dostignuća.

Vesić je posebno ukazao na značaj decentralizacije koju BFI sprovodi gostovanjem kompanija u Novom Sadu i Vršcu.

- Ponosni smo i srećni što imamo privilegiju da se jedan ovakav festival održava u našem gradu i nastavićemo da ga pomažemo, jer se za to izborio svojim kvalitetom - naglasio je Vesić.

Foto: Tanjug

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i ambasadori zemalja iz kojih dolaze plesne kompanije, pohvalili su Beogradski festival igre uz ocenu da svake godine zahvaljujući njemu Beograd postaje svetski centar umetničke igre, pokazujući svu raznolikost igre, kreativnost i uvek ide korak dalje, a svojim 16. izdanjem pod sloganom "Emocije" poslaće još jednu važnu poruku.

Direktor i osnivač BFI Aja Jung je konstatovala da "nema toliko emocija, od smeha do suza, od ljubavi do inata, verovatno ni festivala ne bi bilo", kao i da nije "sastav supstanci koje čine programski sadržaj vrhunski, sigurno ne bi zavredeo toliku pažnju u zemlji i inostranstvu".

- Da li može bolje od Vivijane Durante, Ohada Naharina, Pola Lajtfuta, Sol Leon, Sidija Larbija Šerkaujia, Rašida Uramdana, Jakopa Godanija, Dade Masilo, Aleksa Serana, Mari Šuinar, kojoj ove godine uručujemo nagradu "Jovan Chirilov", Marka Gekea, Icika Galilija, Kajetana Sota, Jorme Elo, pa do mladih autora poput Kenze Zabiri, Para Faure, naše Dunje Jocić? Verujte da ne može. Ne postoji nijedan festival koji će ove godine imati ovako jaku selekciju u oblasti umetničke igre - istakla je Jung.

Ona je naglasila da je igra jedna od najeteričnijih i najapstraktnijih umetnosti, koja je poslednjih decenija u rukopisu spretnih koreografa postala rečitija od dramskog teatra.

- Ono što oduvek igra ume da ostavi kao trag jesu emocije. Normalna ljudska osećanja, lepe emocije su nam potrebne i mi vam nudimo njihov koncetrat (u bočici od 16ml) od 22. marta do 12. aprila - poručila je Jung.

Beogradski festival igre ugostiće trupu "Eastman" iz Antverpena, Holandski teatar igre iz Haga, mladu lionsku trupu "Tie Break", rimsku trupu "Spellbound", filadelfijsku kompaniju "BalletX", Grupu gospodina Serana, kompaniju "Batševa" iz Izraela i Drezden Frankfurt kompaniju, a svoje koreografije predstaviće i Pere Faura, Icik Galili, Dunja Jocić, Rašid Uramdan, Ambra Senatore, Mari Šuinar, Eun-Mi An, Dada Masilo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set