• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

10.03.2019

08:42

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Novi uslovi pri UPISU u obdanište! I za privatne vrtiće od sada OVA PRAVILA!

Beograd

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Novi uslovi pri UPISU u obdanište! I za privatne vrtiće od sada OVA PRAVILA!

Podeli vest

Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju, , ali da će biti izmena u ostvarivanju prava na boravak deteta u predškolskoj ustanovi

- U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za odbijenice koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju zahteve i onda komisija odlučuje - objašnjavaju iz Sekretarijata.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu sa budžetom.

- To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom - naglašava Gak.

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencija nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije.

- Potrebno je da se balansira sa budžetom, jer mora da se ulaže u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove -ističe Gak.

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni .

Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju - zaključuje Gak. 

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to:

-izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece, potvrda Doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu, potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu, za vlasnike preduzeća potrebna je foto-kopija rešenja o upisu u registar, za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set