• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2019

10:35

BEOGRAD POSTAJE "PAMETAN GRAD"! Radojičić najavio REVOLUCIONARNO rešenje za gužve u saobraćaju!

Beograd

BEOGRAD POSTAJE "PAMETAN GRAD"! Radojičić najavio REVOLUCIONARNO rešenje za gužve u saobraćaju!

Podeli vest

Beograd je grad impresivnih mogućnosti i gradske vlasti uveliko rade na primeni "pametnih rešenja" koje će olakšati život građanima, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

On je kazao da "pametni gradovi" koriste savremene tehnologije za unapređenje kvaliteta života građana u metropolama i rešavanje raznih izazova, poput saobraćajnih gužvi ili komunalnih problema i da je njegov cilj da Beograđani osete taj boljitak u svakom segmentu života.

POBEDNIK DOBIJA NOVO RUHO! Uskoro rekonstrukcija spomenika na Kalemegdanu


- Smart city rešenja, na kojima grad uveliko radi, obuhvatiće na prvom mestu rešavanje saobraćajnih gužvi i promociju pešačenja, biciklizma i javnog prevoza - rekao je Radojičić za eKapiju.

On je najavio da počinje primena "pametnog rešenja" za saobraćajne gužve, tako što će se primeniti sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji će omogućiti da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa. 

- To znači da ćemo postavljati i uvezivati kamere i senzore na saobraćajnicama, a dobijene informacije će nam omogućiti da reagujemo. Najprostije objašnjeno, tako što će u ulici u kojoj nema gužve, češće biti crveno svetlo, kako bi u ulici koja je opterećena zeleni signal trajao duže - rekao je Radojičić.

Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen Adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na oko 300 raskrsnica sa semaforom. Kako bi se pronašao najbolji model za Beograd, ekipa Sekretarijata za saobraćaj je krajem prošlog meseca bila u Varšavi koja primenjuje taj sistem.

(FOTO) GRADI SE BEOGRADSKA GONDOLA! Povezivaće Kalemegdan i Ušće, a izgleda kao da je došla iz budućnosti!


Gradonačelnik se osvrnuo i na projekat pametnog parkiranja, s ciljem da se vozačima pruže brže informacije o najbližim slobodnim parking mestima. 

- Postavili smo info-table koje pokazuju broj slobodnih mesta u garažama u blizini. Prema procenama, time se vozačima za oko 21 odsto smanjuje vreme koje bi trošili na traženje parking mesta, a istovremeno, emisija ugljen-dioksida smanjuje se za oko 30 odsto. To je odličan primer kako na jednostavan način, malim projektima, savremene tehnologije pomažu kvalitetu života građana
 

Foto: beoinfo.rs

Zoran Radojičić

Gradonačelnik je najavio i da se trenutno osmišljava strategija pametnog grada, koja će biti prihvatljiva građanima i koja će ih uključiti u planiranje našeg grada.

- Trenutno smo u procesu izrade konkretnih pametnih rešenja za probleme javnog prevoza i uopšte saobraćaja i transporta u Beogradu. Nova tehnološki napredna rešenja zasnovana su na scenarijima razvoja saobraćajnog sistema iz 2017. godine (Master plan saobraćajne infrastrukture Beograda - smart plan 2021/2027/2033) - naveo je Radojičić.

Planovi grada u tom smislu obuhvataju već pominjano uvođenje senzora za optimizaciju saobraćajnih tokova, značajno uvećanje broja električnih autobusa, jer je planirana nabavka novih 80 električnih autobusa.

(FOTO) CVETNI TRG U BEOGRADU dobija fontanu!


Zatim promociju biciklizma, povećanje zelene i zaštićene površine za 20 odsto do 2021. godine, uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u oblasti životne sredine, što obuhvata i znatno veći broj mernih mesta za realizaciju ekološkog monitoringa, istakao je Radojičić. Kako je rekao, da bi se dobio "pametan grad" po meri svojih građana ne sme se sva pažnju usmeriti samo na uvođenje tehnologije, senzora i interneta. Potrebno je, pre svega, imati realnu viziju razvoja Beograda i postaviti specifične ciljeve pametnog urbanog razvoja.

Gradonačelnik je dodao da se tek onda elementi "pametnih gradova" mogu ugrađivati u sve oblasti rada, od mobilnosti, zdravstva i sigurnosti, do rasvete, životne sredine, energije. 

- Važno je i da snažnije stimulišemo inovacije, da stvaramo pozitivnu klimu za razvoj ideja i privlačenje novih investitora. Uverio sam se da Beograd u tom smislu jeste grad impresivnih mogućnosti i vrlo složenih i ozbiljnih izazova. Mnogi projekti, poput Beograda na vodi, pešačkih i biciklističkih staza i garaža rade se po principima pametnih gradova - rekao je Radojičić. 

On je naveo da je unapređena i komunikacija građana i Uprave, kroz Beokom servis i omogućavanje građanima da svaki problem u radu komunalnih službi mogu da prijave čim ga uoče. Gradonačelnik se osvrnuo i na jedan od primera - formiranje „ličnih karata” gradilišta u Beogradu, koje je sada u test fazi. Ono sadrži objedinjene podatke o svim građevinskim radovima u gradu, tako da preko svojih računara svi direktori gradskih preduzeća mogu da dobiju informacije o tome gde se odvijaju i u kojoj su fazi.

Foto: Reuters

Zaboravite na ovaj prizor



- Ovo će omogućuti bolju usklađenost radova javnih preduzeća, brže završavanje radova, velike uštede, kao i smanjivanje mogućnosti da se radovi dupliraju. U pametnim gradovima, građani brže, lakše i jednostavnije zadovoljavaju svoje potrebe. Povećanje kvaliteta i uštedu vremena primenom tehnologija pametnih gradova možemo ilustrovati na primeru gradskog saobraćaja i transporta.

Pre svega, uštede vremena se mogu ostvariti ukoliko smanjimo saobraćajnu gužvu i zagušenja u špicevima, a to se može postići ukoliko grad izgradi infrastrukturu koja podržava Internet stvari (IoT), što dalje vodi boljem upravljanju saobraćajem odnosno realnoj uštedi vremena za svakog učesnika u saobraćaju. Jasno je da pametniji i zeleniji načini transporta, kao što su biciklizam, električni automobili, car sharing, mogu učiniti naša dnevna putovanja efikasnijim, i po pitanju vremena i novca, dodao je Radojičić.

- Smart city tehnologije na svetskom nivou mogu u narednim godinama da doprinesu ostvarivanju nezamislivo velikih ušteda, oko pet triliona dolara na godišnjem nivou. Pametni gradovi privlače investicije, jer pametni gradski sistemi smanjuju operativne troškove privredi, značajno uvećavajući njihovu efikasnost i efektivnost, odnosno njihove mogućnosti za ekonomski rast - rekao je on.

To znači da se više novca može uložiti u projekte za dobrobit zajednice, u obrazovanje, zdravlje i druge oblasti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Anja

pre 5 godina

Svaka čast na rešenju, jedva čekam da zaživi da i Beograd bude grad budućnosti

Mara

pre 5 godina

Odlična zamisao, nadam se da ce uskoro je ostvariti...

Jovica

pre 5 godina

Beograd postaje svetska metropola u svakom pogledu.

Vlaki

pre 5 godina

Bravo gospodine Radojicicu , i treba to resiti ipak je Beograd glavni grad !

Ivka

pre 5 godina

Не знам шта ће нам паметни градови када у њима не живе паметни људи!?

Sara

pre 5 godina

Beograd se poslednjih godina ubrzano razvija i modernizuje i postaje evropska metropola.

SofiM88

pre 5 godina

Dobra ideja je da savremene tehnologije budu upotrebljene za dobrobit gradjana.

Macko

pre 5 godina

E, tako se resavaju problemi. Uocis problem i promenis metod. Najbitnije je pokusavati doci do resenja, a ne kao Djilas i ekipa - samo pricaju i nista ne rade, niti su uradili za Beograd i Srbiju.

nina

pre 5 godina

Beograd postaje bolje mesto za zivot u prave i odgovorne ljude oko sebe

Jovana

pre 5 godina

Svako rasterecenje saobracaja je dobrodoslo i pohvalno za onog ko ga sprovodi.

Isidora

pre 5 godina

imam poverenja u gradonačelnika, on je pametan i odgovoran čovek

Verica

pre 5 godina

U ulici gde je guzva cesce crveno svetlo a gde ima vece guzve duze zeleno svetlo.

Tea

pre 5 godina

I Beograd se razvija velikom brzinom zahvaljujući sadašnjoj vlasti.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set