• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.05.2019

15:42

BEOGRAD ĆE BITI DECENTRALIZOVAN! VESIĆ: Zadovoljan sam što je Vlada usvojila nacrt novog Zakona o glavnom gradu

Beograd

BEOGRAD ĆE BITI DECENTRALIZOVAN! VESIĆ: Zadovoljan sam što je Vlada usvojila nacrt novog Zakona o glavnom gradu

Podeli vest

Vlada Srbije je danas usvojila nacrt novog Zakona o glavnom gradu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je zadovoljan zbog toga i ističe da najvažnija izmena koju će doneti taj zakon decentralizacija grada

Vesić je za Tanjug rekao da je nacrt zakona rezultat jednogodišnjeg rada Grada Beograda i resornih ministarstava kako bi zajednički našli bolja rešenja za funkcionisanje grada.

- Zahvalni smo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić što su podržali Grad Beograd kako bi bio donet ovaj zakon koji će omogućiti da se naš grad brže i bolje razvija - rekao je Vesić.

On je istakao da je najvažnija izmena koju će doneti novi Zakon o glavnom gradu decentralizacija.

- Statutom grada iz 2011. godine koji je doneo bivši gradonačelnik Dragan Ðilas grad je potpuno centralizovan čime su beogradske opštine, kako prigradske tako i gradske, svedene na nivo mesnih zajednica. Nažalost, opštine Mladenovac ili Lazarevac ili Vračar ili Stari grad imaju manje ovlašćenja nego bilo koja mala opština u Srbiji što nije normalno i što je otežavalo funkcionisanje grada, ali to je bila politika naših prethodnika - rekao je Vesić.

Istakao je da je politika sadašnje vlasti da se izvrši decentralizacija grada, ali ne na uštrb efikasnosti grada i pojasnio da će ovim zakonom Beograd biti podeljen na dve zone - gradsku i prigradsku. 

Sedam prigradskih opština će biti u prigradskoj zoni, a 10 gradskih u gradskoj, rekao je i istakao da će i prigradske i gradske opštine imati mnogo veća ovlašćenja nego što imaju danas.

Jedna od najvažnijih promena je to što će ovih 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1.500 kvadrata. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadrata - pojasnio je Vesić.

Foto: Informer.rs/Čedomir Milojević

Naveo je da će prigradske opštine dobiti pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada što će, dodao je, tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Osim toga, dodao je, zakon će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost Grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da Grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

Ovim zakonom ćemo preuzeti čitav niz ovlašćenja. Dobićemo poljoprivrednu inspekciju, dobićemo ovlašćenja u obrazovanju, sportu, ovlašćenja kada su u pitanju splavovi... - rekao je Vesić.

Zakon, dodao je, predstavlja neku vrstu usaglašavanja sa čitavim nizom resornih zakona koji su u međuvremenu doneti kao što su Zakon o javnoj svojini, Zakon o zaposlenima u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi...

Foto: Beograd.rs

Vesić je istakao da se decentralizacija neće završiti time što će prigradske i gradske opštine dobiti veća ovlašćenja.

Decentralizacija će biti gotova kada opštine, pogotovo prigradske, budu krenule da prave uslužne centre kako bi najveći deo posla koji građani treba da obave u opštini mogli da obavljaju u naseljima koji su deo te opštine...mi ćemo insistirati da opštine nastave svoju decentralizaciju i da prenose deo nadležnosti na uslužne centre kako bi građani zaista tamo gde žive mogli da završavaju najveći deo posla - rekao je Vesić.

Zakon o glavnom gradu je veliki događaj za Beograd, istakao je i dodao da time nije ispunjeno samo političko obećanje SNS da će građani više odlučivati o tome šta će se u njihovim opštinama raditi.

Time je omogućeno da se vlast vrši bliže građanima, rekao je Vesić i dodao da se nada da će se Zakon o glavnom gradu do kraja maja naći na dnevnom redu u Narodnoj skupštini.

Naš plan je da do kraja juna usvojimo novi statut grada. On je potpuno spreman, pravljen je po zakonu i kada bude usvojen zakon mi ćemo na Skupštini grada usvojiti novi statut grada koji će još detaljnije razraditi podelu nadležnosti i sve ostalo što postoji u Zakonu o glavnom gradu. To znači da ćemo, ako sve bude kako treba, od leta imati drugačiju organizaciju grada Beograda - zaključio je Vesić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set