• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

22.05.2019

08:53

POVUČENO 25 TURSKIH AUTOBUSA SA BEOGRADSKIH ULICA! Neće voziti sve dok se ne utvrdi uzrok SERIJE INCIDENATA!

Beograd

POVUČENO 25 TURSKIH AUTOBUSA SA BEOGRADSKIH ULICA! Neće voziti sve dok se ne utvrdi uzrok SERIJE INCIDENATA!

Podeli vest

Kompanija "Ariva Litas" povukla je iz saobraćaja 25 skoro potpuno novih turskih autobusa firme "Temsa" koji su prethodnih meseci učestvovali u seriji incidenata na ulicama prestonice!

Kap koja je prelila čašu bila je nesreća na Zvezdari, od pre nekoliko nedelja, kada je autobus gradskog prevoza na liniji 20 dobio nekontrolisano ubrzanje i zakucao se u obližnju kuću. Samo pukom srećom nije bilo teže povređenih...

- Svih 25 autobusa "LF 12 Avenue", turskog proizvođača "Temsa", biće preventivno povučeni iz saobraćaja, sve dok se od strane proizvođača ne ustanovi uzrok koji je doveo do saobraćajne nezgode, ali i dok se ne dobije potvrda da su vozila i ugrađene komponente na njemu u potpunosti bezbedni - saopštili su za "Blic" iz kompanije "Ariva Litas", koja čini oslonac Konzorcijuma privatnih prevoznika u Beogradu.

Nakon incidenta na Zvezdari, Grad Beograd naredio je vanredni tehnički pregled svih vozila koja se nalaze u sistemu gradskog prevoza i to do 31. maja.

OTKAZALE KOČNICE, DA NISAM SKRENUO POBIO BIH LJUDE! Vozač okrio šta se desilo pre nego što se zakucao u kuću!

Kako kažu iz "Arive", spomenuti autobusi su prošli sve provere tehničke ispravnosti prema svim zakonima koje propisuje Republika Srbija i u narednom periodu će biti izvršene dodatne provere koje ne mogu da se izvrše redovnim procedurama. Na osnovu toga biće odlučeno da li će autobusi biti ponovo vraćeni u saobraćaj.

Kontingent od 25 novih "Temsinih" autobusa stigao je u pogon "Arive" u oktobru prošle godine, ali je za samo nekoliko meseci zabeležena čitava serija teških incidenata.

- Autobus je "poludeo", dobio je iberturažu, a to nije prvi slučaj sa ovim vozilima. Ja lično nisam ranije imao takav problem, ali moje kolege jesu sedam-osam puta - rekao je vozač Dragoslav K. nakon poslednje nesreće.

Foto: Depositphotos

Prvi incident koji je zabeležen dogodio se u Mirijevu, srećom bez težih posledica. Međutim, samo par nedelja kasnije vozač autobusa na liniji 47 je izgubio kontrolu na Slaviji, zakucao se punom brzinom u banderu i tek pukim čudom je preživeo. Ono što je bilo zajedničko za sve ove nesreće je da se radilo o vozilima marke "Temsa".

- Kada imate povećan broj incidenata sa određenom markom i serijom autobusa, naravno da bi trebalo da se preduzmu mere i ispitaju da li postoje nedostaci vezani za njih. To nije ništa neobično. I najvećim svetskim proizvođačima se dešava da povuku seriju sa tržišta ili da su vlasnici pozvani na otklanjanje nedostataka - rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, uz napomenu da "čuvena ibertura ne mora da bude jedini uzrok nesreće na Zvezdari, već je moguća i greška u vezi sa elektronikom".

Članice Konzorcijuma privatnih prevoznika obezbedile su redovne polaske u javnom gradskom prevozu. Kako javljaju sugrađani, na linijama gde su do sada saobraćale "Temse", viđena su vozila marke "Liaz", "FAP"...

1. MIRIJEVO

Krajem prošle godine, tek što su novi turski autobusi stigli u pogon "Arive", jedno vozilo je potpuno "poludelo", dobilo ubrzanje i završilo na obližnjem brdu. Srećom, bilo je bez putnika i nije bilo povređenih.

2. SLAVIJA

Najteža nesreća koja je samo pukom srećom završila bez žrtava. I ovog puta je autobus na liniji 47 podivljao, ali srećom u njemu nije bilo putnika. Vozač se zakucao u banderu, zadobio teške povrede, dok je vozilo uništeno.

3. ZVEZDARA

Autobus na liniji 20, u kojem je bilo 15-tak putnika, prosto je podivljao, dobio ubrzanje, a kako bi sprečio tragediju na ulici, vozač je skrenuo ka obližnjoj kući i zakucao se u nju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
OSTOJIĆ VESNA

pre 4 godine

I ova Ariva će da kupi Lastu? Teško li ga nama. Ima da gubimo glavu u saobraćaju samo tako.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set