• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

26.05.2019

16:48

(FOTO) VESIĆ SA DECOM IZ DIJASPORE U HRAMU SVETOG SAVE: Nadam se da ćemo svake godine imati sve više dece ovde!

Beograd

(FOTO) VESIĆ SA DECOM IZ DIJASPORE U HRAMU SVETOG SAVE: Nadam se da ćemo svake godine imati sve više dece ovde!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je bio domaćin deci iz dijaspore koja su u poseti Srbiji u okviru Manifestacije "Svesrpski dečji sabor", a sa kojima je posetio Hram Svetog Savei kriptu tog hrama na Vračaru

Bilo je prisutno oko sedamdesetoro dece iz 11 zemalja, i to, kako kaže Vesić, od Australije do Amerike.

- To su naša deca čiji su roditelji ili čak dedovi i bake poreklom iz Srbije. Neka od njih su prvi put došla u Srbiju što je malo i tužno, ali s druge strane je dobro da na ovaj način osnaže svoju vezu sa maticom - rekao je Vesić.

Naveo je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je domaćin našoj deci iz dijaspore koja su u poseti Srbiji pet dana.

Zamenik gradonačelnika kaže da je ovo 2. "Svesrpski dečji sabor", akcija za koju je rekao da je "srpska Radost Evrope".

- Kao što pet decenija postoji Radost Evrope u Beogradu, kada deca iz čitave Evrope dolaze i borave određeno vreme kod naše dece iz Beograda u njihovim stanovima i porodicama, tako smo prošle godine pokrenuli tu srpsku Radost Evrope odnosno Svesrpski dečji sabor, gde naša deca iz dijaspore dolaze i provode određeno vreme u glavnom gradu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beograd.rs

Tokom ovogodišnje posete, deca su, navodi Vesić, bila u Tršiću, a primio ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Danas sam im ja domaćin, pokazujem im Hram Svetog Save. Mi ćemo sa ovom akcijom nastaviti. Nadam se da ćemo svake godine imati sve više i više dece, jer mislim da postoji velika potreba, s obzirom na našu veliku dijaposru koju imamo, da deca koja su već druga li treća generacija naprosto provode određeno vreme u Srbiji - kaže Vesić.

Foto: Beograd.rs

Dodao je da im je to prilika da nauče nešto o svojoj zemlji i tako se vezuju više za zemlju iz koje vode poreklo i koja je njihova matična zemlja.

- Nas Srba ima u Srbiji nešto preko sedam miliona, sa dijasporom nas ima, kažu, skoro deset miliona, ali srpski jezik govori možda 12 ili 13 miliona ljudi. Mi moramo, kao i drugi veliki narodi, da vodimo računa o svim onima koji govore srpski jezik i zato je veoma važno što su ova deca ovde - istakao je Vesić i dodao da će se ova akcija postaje tradicionalna i da će se nastaviti kako bi se i na taj način osnaživale veze dijaspore sa maticom.

Sa decom u Hramu Svetog Save bio je i predsednik Upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra Minja Subota, koji veruje da će manifestacija "Svesrpski dečji sabor" postati tradicionalna kao manifestacija "Radost Evrope".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set