• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2019

14:00

VESIĆ: Vlada usvojila predlog Zakona o komunalnoj miliciji

Beograd

VESIĆ: Vlada usvojila predlog Zakona o komunalnoj miliciji

Podeli vest

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog Zakona o komunalnoj miliciji i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

 

Vesić je rekao da je izmene zakona predložio Grad Beograd kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili, kako navodi, zaštićeni od bahatosti svake vrste nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena, nelegalnoj gradnji ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda.

On je dodao da su izmene zakona urađene u korist običnih građana, poštovanja komunalnog reda i povećane bezbednosti svih građana, prvenstveno najmlađih, prenosi gradska uprava u saopštenju.

- Baš kao što pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svakog našeg građanina i to čine odlično, tako komunalni milicioneri brinu o svakom, najsitnijem komunalnom problemu, kako bi građanke i građani bili zadovoljni. Zato i verujem da će promena imena ova službe u komunalna milicija jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima i dokazati da ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju - rekao je Vesić.

On je dodao i da će u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Predloženi zakon o komunalnoj miliciji omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština kao deo opštinske ili gradske uprave, a ukinuta je dosadašnja odredba da se broj komunalnih milicionara određuje tako što na svakih pet hiljada stanovnika dolazi jedan milicionar.

- Sada će svaka lokalna samouprava sama odlučivati koliko će komunalnih milicionara imati, zavisno od potrebe, što će omogućiti mnogim manjim mestima u Srbiji, koja imaju manje od pet hiljada stanovnika, da konačno obrazuju komunalnu miliciju i brinu o komunalnom redu - rekao je Vesić.

Omogućeno je i da više manjih lokalnih samouprava mogu da obrazuju zajedničku službu komunalne milicije, što je značajno zbog smanjenja troškova i ekonomičnosti.

Vesić je rekao da je dosadašnja odredba po kojoj je Beograd mogao da ima jednog komunalnog milicionara na pet hiljada stanovnika dovela do toga da u celom gradu ima manje od 300 komunalnih milicionara.    

- Komunalni milicionar nikada nije kročio u prigradske beogradske opštine Imamo stalne zahteve građana iz mnogih delova grada, posebno iz prigradskih opština, za prisustvo komunalne milicije i sada ćemo moći na te zahteve pozitivno da odgovorimo - rekao je Vesić.

Beograd će po novom zakonu u samom gradu imati više stanica komunalne milicije dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima biće osnovana odeljenja komunalne milicije.

- Tako će konačno svi građani Beograda ostvariti pravo da žive u komunalnom redu. Koliko će Beograd imati komunalnih milicionara zavisiće od potrebe grada - naveo je on.

Istakao da je posebno zadovoljan jer su novim zakonom uvedeni stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionera, pa će tako svako ko želi da postane miliocionar morati da ispuni uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, obrazovanja, položenog ispita za komunalnog milicionara, ali i uslov da ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje tog posla.

- To znači da komunalni milicioner neće moći da postane niko za koga se tokom bezbednosne provere utvrdi da se protiv njega vodi određeni postupak ili je pravosnažno osuđen za dela koja se gone po službenoj dužnosti, da je pravosnažno kažnjen za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira sa elementima nasilja i za prekršaje iz oblasti propisa kojima se uređuje nabavka, držanje i nošenje oružja i municije - navodi Vesić.

Komunalni milicionari koji već rade, a mnogi su zaposleni po 10 godina, moraće da ispune nove uslove jer svi koji rade u komunalnoj miliciji moraju da budu ljudi besprekorne prošlosti.

- Pored toga, novi zakon omogućava brži prijem u radni odnos u komunalnu miliciju pripadnika MUP-a, jer su praktično osposobljeni za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog milicionara na terenu, sa obavezom polaganja teoretskog dela stručnog ispita - naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, jedna od novina koju donose izmene zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

- Radom u civilu omogućava se da se efikasnije uspostavi komunalni red, naročito u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima. U dosadašnjoj praksi rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionara na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, što je osnovni uslov da budu sankcionisani - dodao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da će komunalni milicionari, na osnovu izmena zakona, moći putem tableta koji je povezan sa gradskim serverom, da snimaju dokaze o komunalnim prekršajima i tako dokazuju remećenje komunalnig reda, što se odnosi na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje…

- Svi prekršioci komunalnog reda imaju obavezu da postupe po nalogu komunalnog milicionara, što u dosadašnjoj praksi nije bio slučaj. Stupanjem na snagu novog Zakona lice zatečeno u vršenju komunalnog prekršaja će biti dužno da postupi po usmenom naređenju komunalnog milicionera, a ne da ih oni koji bahato parkiraju, bespravno grade ili puštaju glasnu muziku, napadaju bez sankcija i rugaju se u lice građanima - naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je jedna od novina i to što se u komunalnoj miliciji uvodi Unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije.    

- Ta služba će imati za cilj unutrašnju kontrolu rada komunalnih milicionara i drugih zaposlenih u komunalnoj miliciji - rekao je Vesić i dodao da će ova služba kažnjavati svakog komunalnog milicionara koji bude prekršio zakon ili pravila službe.

Vesić se posebno zahvalio potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na podršci koju su on lično i MUP dali izradi zakona.    

- Ovaj zakon će rasteretiti policiju od poslova koji imaju veze sa komunalnim prekršajima i doprineti uspešnoj koordinaciji rada policije i komunalne milicije - rekao je Vesić.

On je napomenuo da je usvajanje Zakona o komunalnoj miliciji veliki korak napred u uvođenju komunalnog reda.

- Sada lokalne samouprave dobijaju instrument da zaštite građane i uvedu komunalni red. U ime Grada Beograda mogu da garantujem da ćemo za godinu dana imati značajan napredak kada je u pitanju bahato parkiranje, divlje deponije, puštanje glasne muzike i drugi komunalni prekršaji. U Beogradu će se znati red i poštovaće se zakon a građani će biti zaštićeni - poručio je Goran Vesić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!
Politika

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!

Srpska lista saopštila je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa željom Prištine da bude primljena u članstvo te međunarodne organizacije, nagrada međunarodne zajednice Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom, brutalno fizičko i insitucionalno maltretiranje i obespravljivanje srpskog naroda na KiM.

28.03.2024

14:10

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!
Društvo

Novak se oglasio o poligrafu: Sve jače službe sveta... Ključno je ovo proveriti!

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i veštačenje baznih stanica deo svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

28.03.2024

13:58

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set