• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2019

16:38

(FOTO) BEOGRAD KAO MOSKVA! Gradonačelnik Radojičić: Ruska prestonica je riznica pravih rešenja za naš grad!

Beograd

(FOTO) BEOGRAD KAO MOSKVA! Gradonačelnik Radojičić: Ruska prestonica je riznica pravih rešenja za naš grad!

Podeli vest

Izgradnja parka u Beogradu nalik moskovskom parku Zarjadje, pomoć oko uvođenja metroa i unapređenja zdravstvenih usluga, neke su od tema sastanka gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina

Gradonačelnici su razgovarali u prostorijama Zarjadje parka, zelenoj oazi u samom centru Moskve, koja je bila i tema sastanka. Gradonačelnik Radojičić istakao je da deli oduševljenje predsednika Vučića ovim gradskim parkom i da je saglasan da bi i u Beogradu trebalo urediti prostor nalik njemu. Kao moguću lokaciju na kojoj se razmatra izgradnja parka po uzoru na Zarjadje, on je istakao Donji Dorćol, odnosno prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta.

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ U MOSKVI!

Da je moskovski park izuzetno dobro projektovan, osmišljen i uređen, svedoči i to što ga godišnje poseti 10 miliona ljudi. Gradonačelnici su se saglasili da su projekti uređenja gradskog jezgra veoma dobri – Moskva je uložila oko milijardu dolara za uređenje centralne zone u okviru koje se nalazi Zarjadje park. Zahvaljujući ovoj investiciji, znatno se povećao i broj turista, tako da Moskvi danas od turista ostaje 1,5 milijardi dolara prihoda. 

 

Na sastanku je konstatovano da je Beograd grad koji se intenzivno razvija, u kome se gradi mnogo više nego ranije. Važno je postići razvoj i infrastrukture i saobraćaja, i u tom kontekstu su se saglasili gradonačelnici – Moskva se može pohvaliti dobrim rešenjima: metro odlično funkcioniše, saobraćajni sistem je unapređen, a internet-platforma za parking servis je najbolja na svetu. Javni prevoz redovno koristi oko 70 odsto građana, dok se ulazak u centralnu zonu automobilom naplaćuje.

(FOTO) VESIĆ: SBB nelegalno postavlja mrežu na teritoriji Beograda

Radojičić je istakao da mu je važno da se unapredi i zdravstvena zaštita Beograđana, a posebno da se pacijentima domova zdravlja omogući kvalitetnija usluga na koju se kraće čeka. Moskva bi mogla da pomogne u formiranju jedinstvenog informacionog sistema u okviru domova zdravlja, kakav je uveden 2012. godine. Njime se, prema iskustvima ruske prestonice, sprovodi potpuna kontrola ustanova i omogućava da pacijenti sedam puta manje čekaju na zdravstvenu uslugu.

Foto: Informer

Radojičić je podsetio da je u januaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio predsednika Rusije Vladimira Putina i pozvao kolegu iz Moskve da poseti Beograd.

– Zadovoljstvo mi je da prijateljske odnose između dve zemlje, dva naroda i dva predsednika produbljujemo na nivou prestonica. Istakao bih i da su iskustva Moskve dragocena za Beograd koji se susreće sa mnogim problemima, koji su u Moskvi izvanredno prevaziđeni. Nastojim da naš grad bude što zeleniji, pametniji i funkcionalniji i moglo bi se reći da je Moskva prava riznica dobrih rešenja za Beograd – kaže gradonačelnik Radojičić.

(FOTO) PRVI TRAMVAJI KRENULI PREKO MOSTA NA ADI! Vesić: Beograd je posle 35 godina tramvajskom prugom premostio Savu!

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić, a delegaciju Beograda čine i glavni gradski urbanista Marko Stojčić i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

Foto: Informer

Gradonačelnik Radojičić danas govori na „Moskovskom urbanom forumu 2019” na temu „Nova urbana agenda. Na koje vrednosti se gradovi danas fokusiraju”. „Moskovski urbani forum”, koji se održava od 4. do 7. jula u parku Zarjadje, okuplja brojne stručnjake i političare iz Rusije i inostranstva.

Foto: Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set