• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.08.2019

13:55

KALEMEGDAN SE OBRUŠAVA! Počele hitne intervencije na bedemima Zindan kapije i Jakšićeve kule!

Beograd

KALEMEGDAN SE OBRUŠAVA! Počele hitne intervencije na bedemima Zindan kapije i Jakšićeve kule!

Podeli vest

Na Beogradskoj tvrđavi u toku su hitne intervencije na bedemu Zindan kapije i na bedemu kod Jakšićeve kule zbog, kako se navodi, velikih oštećenja koja su nastala tokom prethodnih godina.

Kako se navodi u saopštenju Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, u toku su konzervacija i restauracija na bedemu kod Jakšićeve kule i konzervatorsko-restauratorski radovi na zidu kod ulaza u prostoriju lučnog bedema Zindan kapije, kako bi se očuvalo kulturno dobro od izuzetnog značaja i osiguravanja bezbednosti posetilaca. 

Hitne intervencije počele su zbog velikih oštećenja koja su nastala tokom prethodnih godina, a svi radovi se izvode prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Bedem Zindan kapije, koji se nalazi na glavnoj pešačkoj trasi ka Donjem gradu i crkvama, trenutno je veoma oštećen, lice bedema je devastirano, a na pojedinim mestima došlo je i do obrušavanja delova zida.

Iz bezbednosnih razloga, na ovom mestu je postavljena privremena skela, koja će po završetku radova biti uklonjena. 

Radovi se vrše po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i uz njihov konzervatorski nadzor, a trebalo bi da budu završeni do kraja avgusta.

Zbog oštećenja na bedemu kod Jakšićeve kule, neophodna je njegova restauracija, a trenutno su u toku pripremni radovi, u okviru kojih je urađen prilazni put kako bi se obezbedila lokacija. 

Pripremni radovi izvode se uz saglasnost Arheološkog instituta, a neophodni su kako bi se na najbezbedniji način prišlo bedemu, postavila zaštitna skela i osigurala bezbednost kako posetilaca tako i samog bedema Beogradske tvrđave. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set