• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

11.09.2019

18:41

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Šume su pluća grada, a brigom o prirodnim dobrima brinemo o zdravlju stanovništva

Beograd

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Šume su pluća grada, a brigom o prirodnim dobrima brinemo o zdravlju stanovništva

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Bajfordovu šumu na Banjici i tom prilikom podsetio da je Grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ove godine uložio 144 miliona dinara u prirodna dobra, u koje spada i ova šuma

On je naglasio da se kada se govori o "zelenom gradu" ne misli samo na posađeno drveće u urbanom delu već i na prirodna dobra, kojima naš glavni grad obiluje.

Foto: Beograd.rs

Tekst potpisa

- Beograd ima 21 prirodno dobro, a Bajfordova šuma je jedno od njih. Šume su važne zbog sportsko-rekreativnih aktivnosti građana, ali na prvom mestu sa ekološkog aspekta. One su pluća grada i brigom o šumama istovremeno brinemo o zdravlju našeg stanovništva. Takođe, njihov značaj je nemerljiv i u sprečavanju preterane buke i smanjenju zagađenja. Zbog svega toga moramo odgovorno i domaćinski gazdovati šumama - poručio je gradonačelnik.

Radojičić je ukazao da je važno uređenje šuma, ali i njihovo unapređenje, jer su mnoga stabla stara i bolesna. 

- U ovoj godini šume su obnovljene sa 18 hiljada sadnica, dok je u urbanom delu grada ove godine zasađeno 410 sadnica. Odgovorno se ponašamo i želimo da Beograd bude još zeleniji i zdraviji - naglasio je Radojičić.

Foto: Beograd.rs

 

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na značaj eko-turizma, koji je privlačan za strance "impresionirane našim prirodnim bogatstvima" - Adom, Košutnjakom, Kosmajem, Avalom, Lipovičkom šumom. 

Bajfordova šuma nastala je posle Drugog svetskog rata, kada je pošumljeno 42 hektara slobodne površine, precizirao je gradonačelnik. Na ovom prostoru ima velik broj ptica i drugih vrsta, zbog čega je ovo ekološki značajno mesto u Beogradu. Šuma obiluje mestima za odmor i rekreaciju, a samo trim-staza, naveo je gradonačelnik Radojičić, duga je 1,8 kilometara. 

Gradonačelnik je na kraju najavio da ima plan da jedan dan nedeljno posveti prirodnim dobrima, kako bi pomogao u ostvarenju zajedničkog cilja da 25 odsto Beograda bude zelen, jer u ovom trenutku taj procenat iznosi 15.

Foto: Beograd.rs

 

RADOJIČIĆ ODBOJKAŠICAMA: Šampionski balkon vas čeka! 

- Namera nam je da više brinemo o našem prirodnom bogatstvu i da imamo odgovoran pristup prema našem blagu koji podrazumeva kako očuvanje postojećih resursa tako i podmlađivanje šuma - ukazao je Radojičić.  

Događaju je prisustvovao direktor JKP "Zelenilo - Beograd" Slobodan Stanojević sa saradnicima i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj. 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set